Mes turime 92 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:60
mod_vvisit_counterŠią savaitę:30147
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:68565
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:141796

Netikslūs adresai Švenčionių krašte: daugiausiai aptinkama Švenčionėlių ir Pabradės seniūnijose

2022 m. birželio 11 d.

3,5 tūkstančio – tiek šiuo metu Švenčionyse ir miesto apylinkėse yra asmenų, kurių deklaruotos gyvenamosios vietos adresas yra netikslus. Lietuvoje tokių asmenų yra apie 150 tūkst.

Dėl šio netikslumo šie asmenys gali negauti laiškų ar paštu siunčiamų svarbių dokumentų. Šie asmenys taip pat rizikuoja nesulaukti „Sodros“ išmokų, kitų institucijų siunčiamų dokumentų. Kyla grėsmė laiku nesulaukti medikų ar ugniagesių pagalbos, jei vykdami į nelaimės vietą dėl netikslaus adreso jie sugaiš brangų laiką.

Siekdamas sumažinti šalyje esančių netikslių gyvenamosios vietos adresų skaičių Registrų centras kartu su Vidaus reikalų ministerija, savivaldybėmis ir kitomis institucijomis inicijavo socialinį projektą, kuriuo siekiama atkreipti gyventojų dėmesį į netikslių adresų problematiką ir paskatinti juos imtis veiksmų bei atnaujinti netikslius duomenis apie save.

Švenčionių rajono savivaldybėje daugiausiai gyventojų, kuriems kyla rizika susidurti su nepatogumais dėl netikslaus deklaruotos gyvenamosios vietos adreso, yra Pabradėje ir Pabradės seniūnijoje esančiame Kakažiškės kaime, Švenčionėlių seniūnijai priklausančiuose Trūdų ir Senos Pašaminės kaimuose, Magūnų seniūnijoje esančiuose Magūnų bei Prienų kaimuose. Taip pat nemažai tokių asmenų gyvena Pabradės seniūnijos Pavoverės kaime ir Vidutinės kaime, esančiame Strūnaičio seniūnijoje.

Netikslūs adresai kaimo vietovėse atsirado dėl to, kad buvo suteikti gatvių pavadinimai ir namų numeriai, bet ilgą laiką ten gyvenantys asmenys, kurie savo gyvenamąją vietą buvo deklaravę nurodydami tik kaimo ar miestelio pavadinimą, po minėto adresų pasikeitimo nesikreipė į seniūniją ar savivaldybę dėl adreso patikslinimo.

Deklaruotas gyvenamosios vietos adresas taip pat gali būti netikslus dėl to, kad NT objekto, kuriame deklaruota gyvenamoji vieta, adresas nėra registruotas Adresų registre ar Nekilnojamojo turto registre, taip pat, jei nėra sutvarkyti paveldėjimo dokumentai.

Kaip pasitikrinti ir ką daryti?

Kiekvienas asmuo turi teisę nemokamai susipažinti su savo tvarkomais duomenimis, o Gyventojų registre esantį deklaruotą gyvenamosios vietos adresą galima sužinoti atvykus į deklaravimo įstaigą – seniūniją ar savivaldybę, taip pat elektroniniu būdu prisijungus prie Registrų centro savitarnos sistemos.

Be to, Registrų centras sukūrė naują aplikaciją, kuri leidžia asmeniui pagal asmens pavardę ir asmens kodą pasitikrinti, ar jo deklaruotos gyvenamosios vietos adresas yra tikslus. Tikrinimo aplikacija pasiekiama adresu www.registrucentras.lt/tikrinti-adresa.

Deklaruoti savo gyvenamąją vietą ar patikslinti duomenis galima atvykus į deklaravimo įstaigą - seniūniją ar savivaldybę, taip pat internetu prisijungus prie Elektroninių valdžios vartų portalo ar Registrų centro savitarnos.

Šaltinis: Registru centro inf.