Mes turime 141 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1439
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15222
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:4778
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:141796

Laiko dulkes nužėrus

2021 m. gruodžio 11 d.

„Vilniaus rytojus“, 1937 m. vasario mėn. 23 d. (antradienis), Nr. 16 (806)

Švenčionių apskr. Švenčionys

Įvairios naujienos

Vasario 16 d. tautos šventę šventė ir Švenčionių lietuviai. Nesant galimumo surengti organizuoto šventės paminėjimo pasistengta nors dalyvauti pamaldose, kurios buvo vietos bažnyčioje iš ryto 10 val. Mišias laikė vietos gimnazijos kapelionas kun. Micas. Mišių metu giedojo Mikuckio vedamas choras.

 

Šį mėnesį vietos lietuvių gyvenimą paįvairino kelios moksleivių pramogos. Vasario 2 d. Kęstučio gimnazijoje Vytauto Didžiojo skautų draugovė surengė vakarą. Gražiai suvaidino Žemaičio komediją „Jaunikį iš Kauno“. Vasario 7 d. gimnazijos moksleivių literatų „Ąžuolo“ kuopa minėjo savo veikimo 10 metų sukaktuves. Ta proga buvo gražiai suvaidinta L.Giros „Kerštas“. Be to, buvo deklamacijos, dainos, muzika ir tautiški žaismai bei šokiai.

 

Vasario 9 d. II klasės mokiniai, mokyt. M.Lužytės padedami, su pasisekimu suvaidino Aido „Našlaitę“ ir P.Vaičiūno – „Laimės gėlę“.

 

Pernai Švenčionių apylinkės „Ryto“ mokyklų mokiniams buvo padaryti egzaminai. Neišlaikę egzaminų mokiniai buvo surašyti į valstybines mokyklas. Šiomis dienomis vėl pradėti panašūs egzaminai. Pav., jau išegzaminuoti Ragaučinos ir Paškonių „Ryto“ mokyklų mokiniai. Egzaminavo mokyklų inspektorius Žižnevskis ir jo padėjėjas Filionekas. Girdėti, kad po egzaminų Paškonių mokyklos visi mokiniai surašyti į valstybinę mokyklą. Mokytojai Šalnaitei toliau mokyti uždrausta.

 

Vasario 15 ir 16 d. vietos policijos valdininkas Stefaniecas tardė Švenčionių dekaną kun. D.Gailiušą, jo vargonininką Mikuckį ir vietos lietuvį gyventoją V.Maminską. Klausinėjo, kodėl nesenai krikštyto V.Maminsko berniuko vardas ir pavardė oficialiai metrikų knygose užrašyta Algimantas-Michał Maminskas, o ne Maminski. Berniuko tėvui visą „kaltę“ pasisavinus, jam surašytas protokolas. Girdėti, kad po tardymo to berniuko vardas ir pavardė metrikų knygose pakeista šitaip: Olgimont-Michał Maminski.

S.