Mes turime 206 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1321
mod_vvisit_counterŠią savaitę:39609
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:121358
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Iš vietos nejudantį daugiabučių renovavimą aktyvins savivaldybės

2012 m. liepos 14 d.,šeštadienis Nr.53 (1196)

2012 m. birželio 28 d. įvyko Lietuvos savivaldybių forumas „Atnaujinti namai - atnaujinti miestai“, kurio metu Aplinkos ministerijos, Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros ir Lietuvos savivaldybių asociacijos vadovai pasirašė Susitarimą dėl savivaldybių vaidmens atnaujinant daugiabučius namus ir didinant jų energinį efektyvumą. Forume dalyvavo rajono meras Vytautas Vigelis, Vietinio ūkio skyriaus vedėjas Juozas Urbanavičius ir vyr. specialistė Rina Rimaš, kuri pasidalino forumo mintimis.


Forume daugiau kaip 30-ies Lietuvos savivaldybių atstovai diskutavo apie tai, kaip daugiabučių namų atnaujinimas pagal JESSICA finansinį modelį galėtų prisidėti prie žmonių gyvenimo kokybės ir miestų įvaizdžio gerinimo.

JESSICA iniciatyvą įkūrė Europos investicijų bankas kartu su Europos Komisija, bendradarbiaudamas su Europos Tarybos plėtros banku. Iniciatyvos pavadinimas reiškia „bendrą paramą tvarioms investicijoms į miestų teritorijas“. Naudodamosi šia iniciatyva valstybės narės gali skirti dalį joms skirtos ES struktūrinių fondų paramos atlyginamoms investicijoms į tvarių miestų projektus. Išnagrinėjus galimybes šią iniciatyvą taikyti Lietuvoje, pirmiausia buvo nutarta investuoti į energijos vartojimo efektyvumą, taigi – į senų daugiabučių namų atnaujinimą (modernizavimą). Lietuva yra viena pirmųjų valstybių Europos Sąjungoje, pasitelkusi JESSICA iniciatyvą.

Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos paskirtis − skatinti daugiabučių namų, pastatytų pagal galiojusius iki 1993 metų statybos techninius normatyvus, savininkus atnaujinti (modernizuoti) daugiabučius namus, kad didėtų energinis jų naudingumas, ir sudaryti sąlygas tai atlikti.

Forume kalbėta apie tai, kad dauguma daugiabučių pastatyti būtent šiuo periodu ir jų techninė būklė blogėja, todėl reikia raginti gyventojus pasirūpinti savo būsto atnaujinimu ne tik dėl šilumos energijos taupymo, bet ir tam, kad pratęstume pastatų naudojimo laikotarpį. Šiam tikslui savivaldybės skatinamos per planavimo dokumentus numatyti kompleksinį miestų kvartalų atnaujinimą, padėti gyventojams parengiant investicijų ir atnaujinimo (modernizavimo) projektus. Šiaulių miesto vicemerė pasidalino patirtimi atnaujinant daugiabučius: šiuo metu renovuojama 30 daugiabučių, rengiamas kompleksinės teritorijų renovacijos projektas. Pasiekti geri rezultatai - šilumos energijos sutaupymai atnaujintose namuose nuo 35 % iki 75 %.

Daug kalbėta ir apie problemas, su kuriomis susiduriama vykdant pastatų atnaujinimą, gyventojų pasyvumą ir baimes. Šiais sunkiais laikais žmonės bijo imti paskolas, kadangi nuogąstauja, kad laikui bėgant padidės palūkanos arba susidūrus su sunkumais bankas gali atimti būstą. Pagal JESSICA finansinį modelį gyventojams būsto atnaujinimui skirta paskola numato 3 % palūkanas, kurios per visą paskolos grąžinimo laikotarpį negali keistis. LR Valstybės paramos būstui įsigyti ar išnuomoti ir daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) įstatymas byloja: „Draudžiama nukreipti išieškojimą pagal buto savininko neįvykdytas prievoles dėl atnaujinimo (modernizavimo) projektų jo dalies apmokėjimo į jo butą atnaujintame (modernizuotame) name, jeigu tai yra vienintelis šeimos (vieno gyvenančio asmens) būstas“.

Valstybė padės gyventojams kompensuodama dalį atnaujinimo (modernizavimo) darbų. Iki 2013 m. gruodžio 31 d. butų ir kitų patalpų savininkams kompensuodama 100 procentų atnaujinimo (modernizavimo) projekto parengimo ir statybos techninės priežiūros atlikimo išlaidų. Nuo 2014 m. sausio 1 d. bus kompensuojama 50 procentų nurodytų išlaidų, organizuojant projekto įgyvendinimą. Asmenims, turintiems teisę į kompensaciją už šildymą, valstybė apmokės paskolos grąžinimą ir palūkanas.

Iki 2013 m. gruodžio 31 d. butų ir kitų patalpų savininkams kompensuojama 100 procentų faktinių, tačiau neviršijančių 0,35 Lt/kv. m per mėnesį buto naudingojo ar kitų patalpų bendrojo ploto, be PVM, atnaujinimo (modernizavimo) projekto įgyvendinimo administravimo išlaidų. Nuo 2014 m. sausio 1 d. kompensuojama 50 procentų išlaidų.

Ne mažiau kaip 20 proc. sumažinus daugiabučio namo skaičiuojamąsias šiluminės energijos sąnaudas lyginant su ligtolinėmis energijos sąnaudomis, bus kompensuojama 15 proc. rangos darbų kainos. Nuo 2012 m. sausio 1 d. papildomai kompensuojama dar 15 proc., jei šiluminės energijos sąnaudos bus sumažintos ne mažiau 40 proc.

Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa – tai patikimas ir efektyvus būdas, padedantis kiekvienam daugiabučio namo gyventojui atlikti savo pareigą – pasirūpinti turimu turtu. Senos statybos namų atnaujinimas dėl jų techninės būklės yra neišvengiamas, o programa suteikia gyventojams galimybę užsitikrinti paramą būsto atnaujinimo darbams. Būsto atnaujinimas kiekvienam gyventojui leidžia sumažinti šildymo išlaidas, suteikia naują gyvenimo kokybę bei komfortą ir pakelia turimo turto vertę.

Daugiabučių gyvenamųjų namų gyventojams, norintiems dalyvauti atnaujinimo (modernizavimo) programoje ir daugiau sužinoti apie savo galimybes, savivaldybė gali organizuoti seminarą, kuriuo metu būsto ir urbanistinės plėtros agentūros specialistų mobilios grupės pateiks visa informaciją apie programos įgyvendinimą.

Rina RIMAŠ