Mes turime 131 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1822
mod_vvisit_counterŠią savaitę:40110
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:121859
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Rajono valdžios atakos prieš Pabradę tęsiasi: nusilaužusi ragus vienur, nusitaikė kitur

2020 m. vasario 29 d., šeštadienis, Nr.17 (1932)

Nepavykus sujungti Pabradės gimnazijų, šaltinių teigimu, rajono valdžia sukurpė dar absurdiškesnį planą: prijungti Pabradės „Varpelio“ vaikų lopšelį darželį prie Pabradės „Ryto“ gimnazijos. Neblogas planas „Ryto“ gimnazijai – automatiškai formuoti kontingentą. O kas tokiu atveju laukia tautinių mažumų „Žeimenos“ gimnazijos?...

 

Rajono valdžia iš pabradiškių pavogė ne tik Kalėdas...

Nerami buvo praėjusių metų pabaiga Pabradės miesto ir apylinkių gyventojams. Kaip populiariame filme Grinčas vogė Kalėdas, taip meras R.Klipčius ir jo svita Kalėdų ir Naujųjų metų džiaugsmą pavogė iš pabradiškių, sukeldami didžiulę sumaištį bendruomenėje.

Dviejų gimnazijų likimą valdžia sprendė vogčiomis. Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos bendruomenė buvo šokiruota tokio nesiskaitymo su žmonėmis. Apie suplanuotą mokyklų jungimą jie sužinojo iš nuogirdų. Net po to, kai bendruomenė išsiuntinėjo pagalbos prašymus į visas šalies institucijas ir net Lenkiją, šefuojančią savo tautiečius, pasak pedagogų, meras vengė akistatos su kolektyvu.

Jungimui nepritarė abiejų gimnazijų bendruomenės, bet ypač kovingai teko gintis Pabradės „Žeimenos“ gimnazijai. Ir taip nukentėjusi per šiuos valdininkus, tautinių mažumų gimnazija suprato, kad jai taip „kasama kapo duobė“.

„Pabradiškiai dar prieš nieką nesilankstė, nesilankstysime ir prieš Klipčių“, - tiesiai rėžė vienas Pabradės gyventojas, kelių vaikučių tėtis. Jis pasakojo, kad bendruomenė merui tokią pirtį užkūrė, jog maža nepasirodė.

Kova už išlikimą ir tautinių mažumų teises užtemdė švenčių džiaugsmą, bet atnešė trapią pergalę. Atšipinę dantis, rajono švietimo darkytojų komanda atsitraukė, metams palikę ramybėje Pabradės „Žeimenos“ gimnaziją.

 

… bet ir Velykas

Metams iškovotu atokvėpiu pabradiškių problemos nesibaigė. Kaip užburta. Ir vėl prieš šventes – belaukiant Velykų – situacija kartojasi. Vėl bendruomenė, kuriai aktualios vaikų švietimo ir ugdymo įstaigos, iš nuogirdų sužinojo, kad rajono valdžia rengia naują staigmeną Pabradės kraštui. Nesitarę su bendruomene, net neinformavę jos, valdininkai ruošia dar absurdiškesnę pertvarką – darželio prijungimą prie „Ryto“ gimnazijos. Šis kliedesys ne juokais supykdė dar platesnį gyventojų ratą – ne tik gimnazijos bendruomenę, bet ir darželinukų tėvus. Kompaktiškai gyvenančių tautinių mažumų, daugiausia lenkų, atstovai mano, kad tokia manipuliacija darželiu atsilieps skaudžiu smūgiu tautinių mažumų gimnazijai, vienintelei tokiai rajone. „Mes nekvaili – suprantame, kas atsitiktų su vaikų darželiu, jeigu tik jis būtų atiduotas „Ryto“ gimnazijai, ir ko tuo siekiama, - mįslingai kalbėjo žinomas Pabradėje lenkų visuomenės veikėjas. - Neleisime sunaikinti, nesulauks“.

Šaltinių teigimu, labai abejotinos sudėties ir kompetencijos švietimo reformų komisija, vadovaujama Violetos Čepukovos, žiaurų nuosprendį Pabradės švietimo įstaigoms priėmė vasario 10 d. Priimti nuosprendį – dar nereiškia, kad jį pavyks įgyvendinti. Tik gaila, kad dar vienų švenčių – Velykų – džiaugsmą visai Pabradės bendruomenei aptemdys kova su bukais valdininkų sprendimais. Tų pačių valdininkų, už kuriuos vos prieš metus turbūt balsavo nemažai Pabradės gyventojų.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ