Mes turime 155 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2995
mod_vvisit_counterŠią savaitę:43911
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:123032
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Rajono valdžią pasivijo senos nuodėmės

2019 m. liepos 13 d., šeštadienis, Nr.50 (1870)

Dėl buvusio administracijos direktoriaus Andriaus Šarėjaus klaidų kenčia visuomenė ir rajono biudžetas. Tuo tarpu pridaręs nuostolių biudžetui A.Šarėjus šiuo metu vėl dirba savivaldybėje, tik žemesnėse – pavaduotojo – pareigose. Ar tokių permainų laukė rajonas?

Lietuvos apeliacinio teismo Civilinių bylų skyriaus trijų teisėjų kolegija liepos 4 d. teismo posėdyje išnagrinėjo civilinę bylą pagal ieškovės uždarosios akcinės bendrovės „Svirka“ apeliacinį skundą.

Lietuvos apeliacinis teismas galutine ir neskundžiama nutartimi priteisė iš Švenčionių rajono savivaldybės administracijos beveik 14 tūkst. eurų nuostoliams atlyginti UAB „Svirka“ naudai. Absurdiška, bet rajono valdžios pridarytus nuostolius turės sumokėti ne kaltininkai, o mes visi, mokesčių mokėtojai. t.y., rajono biudžetas. Opozicijos nuomone, šiuos nuostolius turėtų sumokėti tiesioginis kaltininkas, net jeigu jis tą pridarė kažkieno kito paliepimu.

Šio savivaldybės vadovų nešvaraus žaidimo žala neapsiriboja vien nuostoliais rajono biudžetui. Ambicinga rajono valdžios kova su Vytauto Bulkos vadovaujama įmone atvedė prie to, kad prastos būklės senutė Švenčionių autobusų stotis per tuos metus dar labiau nušiuro. O juk ji – kaip rajono veidas, vizitinė kortelė. Pravažiuojantieji susidaro įspūdį apie rajoną pagal stotį, panašiai, kaip teatras prasideda nuo rūbinės... Visus tuos pusketvertų metus vaizdelis vis liūdnyn. Pagal įvykusio konkurso sąlygas, nuomininkas būtų atnaujinęs pastatą ir dar mokėjęs kas mėnesį po 500 eurų nuomos mokestį į biudžetą. Savivaldybė, nieko nedarydama, kasmet galėjo gauti po 6000 eurų už nuomą. Konkursą laimėjusios UAB „Svirka“ vadovas Vytautas Bulka tvirtina, kad būtų suremontavęs pastatą, pakeitęs seną ir nuodingą stogo dangą nauja, ekologiška, suteikęs aplinkai šiuolaikinę išvaizdą. Tokie buvo konkurso sąlygų įpareigojimai, ir jis buvo pasirengęs juos prisiimti – pasirašyti 5 metų nuomos sutartį.

Dėl valdininkų neatsakingumo labiausiai nukentėjo visuomenė: biudžetas neteko pajamų, dar ir patirs keliolika tūkstančių eurų nuostolių – išmokės teismo priteistą sumą. Į stoties pusę gėda pažvelgti, o į vidų net kojos kelti nesinori. Gal todėl, kad rajono valdžia važinėja gerais valdiškais automobiliais, jiems kitų žmonių problemos nė motais?

Istorija, kurioje padėjo tašką Lietuvos apeliacinis teismas, prasidėjo dar 2016 m. sausio 27 d., kai Švenčionių rajono savivaldybės administracija paskelbė viešą autobusų stoties nuomos konkursą. Netrukus, 2016 m. vasario 9 d. Vytauto Bulkos vadovaujama UAB „Svirka“ buvo paskelbta konkurso laimėtoja. Neįtikėtina, bet faktas! Didžiausias Klipčių kritikas V.Bulka laimėjo konkursą. Tuo metu tik beįsivažiuojanti rajono valdžia, matyt, dar neturėjo patirties, kaip „vykdyti“ konkursus, kad laimėtų norimas dalyvis. Politikų neaplaužyti administracijos specialistai dirbo be „užuolankų ir vingrybių“ - kas pasiūlė geriausias sąlygas, tas ir laimėtojas. Vasario 10 d. Švenčionių rajono savivaldybės administracijos Mokesčių ir turto skyrius raštu informavo konkurso laimėjimą UAB „Svirka“ ir nurodė, kad artimiausiu metu išsiųs derinti nuomos sutarties projektą. Tai buvo bene vienintelis taip greitai ir skaidriai įvykdytas viešas konkursas prie šios rajono valdžios. Deja, laimėjo „ne tas“, ir užsisuko teismų virtinė. Viešo konkurso procedūra ir jo rezultatai buvo apskųsti teismui. Vilniaus apygardos teismas 2016 m. birželio 28 d. sprendime nustatė, kad įvykęs konkursas bei jo procedūros buvo teisėtos. Lietuvos apeliacinis teismas 2017 m. kovo 27 d. nutartimi šį sprendimą paliko nepakeistą. Atrodo, beliko perduoti autobusų stoties raktus teisėtam nuomininkui – laimėtojui Vytautui Bulkai. Bet kur tau. Ir po teisminių ginčų savivaldybė, pati pripažinusi UAB „Svirka“ laimėtoja, sudaryti nuomos sutartį atsisakė. Dėl nepagrįsto atsisakymo sudaryti sutartį UAB „Svirka“ kreipėsi į teismą dėl patirtų nuostolių negautų pajamų forma.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ