Mes turime 155 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3084
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17596
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:3084
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:141796

Apie ištuštėjusią mokyklą, slaptas bylas ir olimpiečių ugdymą

2017 m. vasario 11 d., šeštadienis, Nr.12 (1641)

Jaunimo ir suaugusiųjų mokyklos klasės skubiai perkeltos į Švenčionėlių Mindaugo gimnaziją

 

Laisvas plotas

Smalsūs ir pilietiški Švenčionėlių miesto gyventojai, praėjusį savaitgalį pastebėję prie buvusios paprastai vadintos rusų mokyklos pristatytą daugybę mašinų, prašė išsiaiškinti, kas ten vyksta. Anot jų, juk ką tik buvo mokykla, nejaugi padarė stovėjimo aikštelę? Jeigu ne, tai kas ten darosi, spėliojo žmonės.

Žinoma, kur daug mašinų susikaupia tokiame ištuštėjusiame miestelyje, kas nors būtinai vyksta. Ankstų šeštadienio rytą taip pat vyko. Liko „laisvas plotas“! Čia buvusios jaunimo ir suaugusiųjų klasės lyg per gaisrą buvo skubiai iškeltos į gimnaziją.

 

Stebina skuba

Tokia skuba pribloškė ir gimnazijos bendruomenę – nebuvo net patalpos paruoštos. Nesipriešinusi valdžios sprendimui prijungti prie gimnazijos šias anaiptol ne gimnazijos lygio klases, bendruomenė vis dėlto nesiryžo jų priimti į gimnazijos patalpas. Perkeltos klasės patalpintos atskirai – buvusių globos namų medicinos punkto ir izoliatoriaus patalpose. Skamba nekaip, bet patalpos normalios, šviesios, pritaikius jas ir atitinkamai paruošus, galima bus mokytis. Juolab, kad mokinių nėra daug. Buvo 19, bet du išvyksta, tad lieka 17, dvi klasės po 5 mokinius ir viena klasė 7. Lankomumas prastas – ateina 2 – 3 – 4. Gali būti, kad kitąmet šios klasės nebebus komplektuojamos – nebus iš ko.

 

Nereikalingi“ išeina patys

Ryšium su prijungimu Švenčionėlių Mindaugo gimnazijoje atsirado ir dar viena direktorės pavaduotoja – Natalija Jankovskaja. Buvusi sunaikintos mokyklos direktorė „panoro“ išeiti iš darbo. Apskritai, ši valdžia galimai turi slaptą „įtaigos“ receptą, nes minėta direktorė – toli gražu ne vienintelė staiga panorusi išeiti iš darbo.

 

Intriga – byla nevieša!

Mūsų žiniomis, tą matė ir vieną vulgarumu pribloškusį rajono tarybos posėdį stebėję gyventojai, kai vienas buvęs įstaigos vadovas pasipriešino „išėjimui savo noru“. Tiek drąsos pakelti tokį puolimą ne kiekvienas turi. Buvęs vadovas vistiek buvo mero atleistas. Jis žadėjo kreiptis į teismą.

Teisme sužinojome, kad tokia byla buvo, bet išgirdome ir netikėtą dalyką – bylos medžiaga įslaptinta, susipažinti negalima.

Teisėjos Gražinos Čereškevičienės nutartimi ši iš pirmo žvilgsnio paprastos darbo ginčų ir dar su valdiška įstaiga bylos medžiaga yra nevieša. Kieno prašymu medžiaga buvo įslaptinta, taip pat neatskleidžiama, nes tai jau sudaro bylos medžiagą. Kalbinti teisininkai sakė nematantys pagrindo skelbti bylos nevieša.

Atrodo, visuomenė turi teisę žinoti, ką daro, ar laikosi įstatymų mūsų visų išlaikoma savivaldybė, kur leidžia mūsų, mokesčių mokėtojų į biudžetą sumokamus pinigus. Bent jau tarybos nariams tai turėtų rūpėti.

 

Teko mokėti nemenką sumą

Bylą galima įslaptinti, o štai biudžeto išlaidų – niekaip. Šaltiniai valdžios aplinkoje teigia, kad savivaldybei neteisėtas darbuotojo atleidimas kainavo ne vieną tūkstantį eurų. Turint mintyje darbo stažą, išeitinė kompensacija gali siekti 4-5 mėnesių darbo užmokestį. Neteisėtai iš darbo atleistas žmogus galimai tenkinosi kukliausia išmoka, nes galėjo reikalauti grąžinimo į darbą, o tai reiškia, būtų tekę sumokėti ir už ilgą priverstinę pravaikštą.

Ir nereikia pykti ant šaltinių – patys aukščiausi valdininkai turėtų viešai pranešti visuomenei apie tokias biudžeto išlaidas dėl jų kaltės.

 

Pramiegojo?

Bet grįžkime prie skubių veiksmų iškeliant klases viduryje mokslo metų. Oficiali versija prasminga – lėšų taupymas. Vien patalpų šildymui kas mėnesį reikėjo apie 2500 Eur. Dėl 19 sąraše esančių mokinių tai tikrai nepateisinamos išlaidos. Prireikė pusės žiemos, kad tai suprastų? „Kodėl susigriebta taupyti lėšas tik dabar, kai tarybos sprendimas buvo priimtas perkelti klases nuo rugsėjo 1-osios?“ - stebisi ir nepanorėjęs skelbti savo pavardės tarybos narys. Nors jis ir ne opozicijoje, bet, sako, informacijos gauna labai dozuotai... Pasak jo, matyt, kažkas pramiegojo arba dabar kažkam prireikė patalpų.

Nieko turbūt nenustebintų tai, jeigu patalpų prireiktų... na, žinoma, sportui. Rajone jis dabar – prioritetas. Kam reikia darbo ar trūksta duonos, gali su tuo nesutikti, bet valdžia mano žinanti geriau, ko rajonui reikia.

 

Muitininkai valdo!

Šaltinių teigimu, buvusiame mokyklos pastate įsikurs Švenčionių rajono sporto centras, kuriam vadovauja buvęs muitininkas, „Ridos“ krepšininkas ir Klipčių šeimos draugas Artūras Paulauskas.

Neįmanoma nepastebėti, kad su Klipčiaus atėjimu į valdžią, rajono įstaigų valdymas pereina į muitininkų rankas. Švenčionėlių Socialinių paslaugų centrui vadovauja buvęs muitininkas Miroslavas Lazdinis. Jau savaitė, kaip savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus specialistu tapo buvęs muitininkas ir rajono valdžiai artimos aplinkos žmogus Gediminas Kondratavičius. Užkulisiuose kalbama, kad jis ruošiamas skyriaus vedėjui pakeisti, kai tik iš J.Urbanavičiaus pavyks išgauti naudingą patirtį.

Yra naujos valdžios tinkle ir daugiau muitininkų arba jų vaikų ir giminių, bet šįkart – ne apie juos.

 

Pasišovė ruošti olimpiečius

Su Klipčių atėjimu į valdžią įkurtas sporto centras užsibrėžęs ambicingus tikslus, kaip antai – ugdyti individualių sporto šakų sportininkus Europos, Pasaulio čempionatams ir olimpinėms žaidynėms. Tokiems tikslams reikia pinigų. Daug. Bet sportui jų turbūt netrūksta. Ar ne todėl kultūrai ir švietimui grasinama mažinti vos ne perpus? Elementaru – kad kažkam duotų, reikia iš kažko atimti. Tuo tarpu kultūros darbuotojų pasipiktinimą jau gandų žaibolaidžiu bandoma nukreipti į ministeriją– neva ji neduoda pinigų. Ir baisiausia, jau yra patikėjusių šia „antimi“.

Tik mero diriguojama tarybos valdančioji dauguma sprendžia, kaip paskirstyti rajono biudžeto lėšas.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ