Mes turime 112 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:408
mod_vvisit_counterŠią savaitę:41708
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:123457
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Jaunimas – svarbu

2013 m. gruodžio 14 d. šeštadienis Nr. 92 (1335)

Švenčionių rajono savivaldybė, siekdama stiprinti savivaldybėje veikiančias jaunimo ir su jaunimu dirbančias organizacijas, bei tarpsektorinį bendradarbiavimą, organizavo mokymus „Jaunimas – svarbu!“.

Mokymus iniciavo ir organizavo rajono savivaldybės Jaunimo reikalų taryba. Renginys finansuojamas Švenčionių rajono savivaldybės biudžeto Švietimo ir sporto veiklos programos lėšomis, skirtomis Jaunimo politikos įgyvendinimui, dalis – iš Švenčionių miesto kultūros centro projektinės veiklos.

Mokymuose dalyvavo apie 40 jaunuolių – Z.Žemaičio, Mindaugo, Pabradės „Ryto“, „Žeimenos“ gimnazijų, Švenčionių, Adutiškio vidurinių mokyklų mokinių savivaldų/tarybų nariai, mokinių prezidentai, jaunimo organizacijos „DARBAS“ nariai, atviro jaunimo centro „Arka“ savanoriai ir darbuotojai, Lietuvos šaulių sąjungos Švenčionių šaulių 13-osios kuopos nariai.

Pirmosios dienos mokymų vadovas: Marius Ulozas, Politikos tyrimų ir analizės instituto vadovas. Jaunimas mokėsi, kokia yra dalyvavimo esmė ir prasmė: neformaliu būdu įgyjamos kompetencijos.

Aktyvus jaunimo dalyvavimas: dalyvavimo formos (savanorystė, narystė organizacijose, projektinė veikla ir kt.) Erdvės, formos ir struktūros dalyvauti jauniems žmonėms. Jaunimo politikos įgyvendinimo sritys. Buvo aiškinamasi, kuo naudingas darbas komandoje, mokomasi, kaip stiprinti darbą komandoje. Šiai mokymų daliai buvo pasiruošę du aktyvūs jauni žmonės – Kristina Spiridonovaitė ir Marius Mandrik. Šie jaunieji lyderiai taip pat išaugo iš neformalaus ugdymo veiklų. Jų parinkti žaidimai, užduotys dar labiau suaktyvino norą būti pilietiškais, padidino pasitikėjimą savimi ir draugais, dirbant komandoje.

Kaip sakė viena iš mokymų organizatorių mero patarėja Inga Varnienė, pirmoji diena buvo skirta jaunų žmonių poreikių išsiaiškinimui ir tam, ką jie patys turėtų/galėtų daryti siekdami įgyvendinti idėjas.

Antrąją mokymų dieną pabendrauti su jaunimu atvyko ir Švenčionių rajono mero pavaduotoja Raja Krupenina, kuri palinkėjo jaunuoliams ne tik aktyviai visur dalyvauti, bet ir paskleisti savo patirtis tarp bendraamžių. Juk dalyvaujantys įvairiuose mokymuose visada sužino vertingų dalykų, sužino apie naujoves – apie visa tai reikia informuoti savo bendraamžius, juos suburti bendrai veiklai, atsakyti į rūpimus klausimus, paskleisti gerąją patirtį, nes tai viena iš aktyvaus jaunuolio pareigų.

Pasidalinę grupėmis mokymų dalyviai turėjo papasakoti, ką jie žino apie rajone veikiančią Jaunimo reikalų tarybą (JRT) – šią užduotį pateikė viena iš mokymų organizatorių Inesa Bagdonienė. Atlikus užduotį, paaiškėjo, kur yra spragos ir kaip reikėtų jas užpildyti. Be to, buvo išsiaiškinti jaunimo poreikiai, pateikta JRT veiklos ataskaita. I.Bagdonienė taip pat kalbėjo ir apie jaunimo laisvalaikį ir užimtumą. Mokymų dalyviai pasisakė, kokius jie matytų šių problemų sprendimus

Antroji mokymų diena – daugiau buvo skirta temai, kur gauti finansavimą jaunimo turimoms ar mokymų metu iškeltoms idėjoms finansuoti. Viena iš lektorių – VVG „Švenčionių partnerystė“ projekto vadovė Violeta Guobytė – supažindino susirinkusius aktyvius jaunuolius su VVG teikiamomis projektų finansavimo galimybėmis.

Mokymų pabaigoje aptariant renginį buvo kalbama apie aktyvų savanoriavimą, neformalų ugdymą, keliamos būsimų veiklų idėjos, ryškėjo lyderiai. Mokymų dalyviai išsiskirstė jais patenkinti ir kupini daug naujų minčių, idėjų bei ryžto jas įgyvendinti.

Irena POŽĖLIENĖ