Mes turime 130 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4284
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28342
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:17898
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:141796

Žadėto trejus metus laukia...

2024 m. balandžio 20 d.

(Rytiečių išmintis)

Taip rytiečiai ironizuoja pažadukus ir jų tuščius pažadus. Mūsų rajono kontekste treji metai būtų labai optimistiška – kartais tenka laukti triskart ilgiau, ir tai dar ne pabaiga.

Gelbėdama demokratiją žemiausioje valdžios grandyje, dar vadinamoje ta, „kuri arčiausiai žmogaus“, – savivaldybėse – centrinė valdžia įstatymu suteikė opozicijai daugiau teisių. Pirmiausia – teisę paklausti valdančiųjų, kurie įpareigoti išklausyti ir atsakyti opozicijai, ką ir kaip jie daro, nes jokiais kitais būdais opozicija informacijos negali gauti. Vietos savivaldos įstatyme tai vadinasi „Mažumos valanda“. Pirmoji tokia įvyko žiemą, o atsakymus opozicija gavo tik pavasarį.

Daug kas tikėjosi, kad viskas vyks gyvai. Deja, vadžia apsidraudė – pareikalavo pirma klausimus pateikti, o administracijos specialistai „atliks namų darbus“. Meras pažadėjo, kad į visus klausimus bus atsakyta... raštu. Atsakymus ant trijų lapų opozicija gavo po 2 mėnesių.

Žinoma, klausimas Nr.1 – išgarsintoji Švenčionėlių sporto arena su sale varžyboms 2000 žiūrovų, baseinu ir kt.

 

Areną tai statys, tai stabdys?

Opozicijos lyderis Šarūnas Birutis pabrėžė, kad esama sporto bazė rajone neatlaiko jokios kritikos. Ji yra, ko gero, prasčiausia visoje Lietuvoje. Daugelis Lietuvos savivaldybių pasinaudojo ES ir Valstybės investicijų programos lėšomis ir pastatė bei įrengė modernius sporto kompleksus – arenas, plaukimo baseinus. O štai mūsų rajono antrokai važinėja mokytis plaukti į Ignaliną.

Pramiegojusi ekonomikos pakilimo laikotarpį, kai visi naudojosi dosniu ES ir VIP finansavimu, rajono valdžia pagaliau sujudo – nugriovė buvusios mokyklos pastatą Švenčionėliuose ir apsiskelbė statysianti sporto areną. Parengė techninį projektą, už kurį sumokėjo 165,770 tūkst. eurų iš rajono biudžeto, pastatė informacinį stendą – gyventojams susipažinti. 2021 metų vasario mėnesį vyko Švenčionėlių arenos statybos aptarimas su gyventojais, deklaruojant viešai, kad statybos neužtruks, kainuos kelis mln. eurų, bus gautas finansavimas. Tiesa, nenurodyta, iš kur.

Keli milijonai netrukus virto keliolika (beveik 16 mln.). Neturėdama jokio finansavimo šaltinio, išskyrus rajono biudžetą, rajono valdžia paskelbė viešą konkursą arenai statyti. Nė viena savivaldybė tokio objekto nestatė iš biudžeto! Nepaisant šių keistų aplinkybių, konkursas įvyko, atsirado šios „katės maiše“ pirkėjas, tapęs laimėtoju. 2023 m. birželio 20 d. buvo pasirašyta sutartis dėl statybos darbų už 15 474 690 eurų iš savivaldybės biudžeto (taip nurodyta konkurso duomenyse). Sutarties pabaiga – 2027 m. vasara. Lėšų poreikis – ketverius metus beveik po 4 mln. kasmet! Tuo tarpu 2024 m. savivaldybės biudžete lėšų arenai nenumatyta.

Opozicijos lyderis Šarūnas Birutis klausė, kaip administracijos direktorė vertina tokią situaciją ir kas turi nešti atsakomybę?

Po 2 mėnesių gautas atsakymas nesuteikė nei konkretumo, nei aiškumo (citata), užtat dar labiau nustebino:

 

„Rangos sutartyje numatyta, kad darbai vyks etapais, esant finansavimui. Nesant finansavimo statybos darbai nevykdomi, o atsiradus finansavimui, statybos darbai tęsiami. Šiuo metu rangos sutarties vykdymas yra sustabdytas dėl finansavimo trūkumo. Rangovas pagal sutartį turi teisę tik į patirtų papildomų tiesioginių išlaidų apmokėjimą (jei jų bus). Dėl šio sustabdymo rangovas tokių išlaidų nėra patyręs.“

Sutarties vykdymas sustabdytas dar neprasidėjęs! O ką reiškia viešajame pirkime nurodytas vienintelis finansavimo šaltinis – Švenčionių r. savivaldybė? Klaida ar atviras melas? Kam reikėjo tokios keistos sutarties – ar kad vienas svarbus veikėjas turėtų iš ko pasiskolinti pinigų (pagal liaudies folklorą)?

 

IR ESMINIS KLAUSIMAS: KIEK REIKĖS LAUKTI ŽADĖTOS ARENOS – 3 METUS AR VISUS 30?

 

Žadėto kultūros centro gyventojai laukia 9 metus...

Vos už kelių šimtų metrų nuo kol kas tik vaizduotėje esančios sporto arenos – realaus remontuojamo kultūros centro švenčionėliškiai jau laukia, kaip toje pasakoje, 9 metus. Jau ir pamiršo, ką reiškia renginiai kultūros centre, su drabužine, scena ir kėdėmis, o ne kažkur patvoriuose ant medinių suolų. Stovi kultūros centras iš išorės gražus, o viduje – nei žiūrovų salės, nei scenos.

Opozicijos lyderis Š.Birutis klausė: „Kodėl beveik 10 metų uždaryta geriausia rajono salė. Stebina tai, kad Valstybės VIP lėšos buvo skirtos pilnai kultūros centro rekonstrukcijai, bet pinigai nebuvo panaudoti (nežinau svarbių priežasčių). Nedaug tada reikėjo rajono mokesčių mokėtojų lėšų. Visi Lietuvos kultūros centrai, patekę į programą, sutvarkyti praktiškai LR biudžeto lėšomis. Kaip vertinate negebėjimą atlikti elementarių darbų? Kas neša atsakomybę?“

 

Š.Birutis, nagrinėdamas 2024 m. biudžeto projektą, pasigedo bent kokio finansavimo šiai „dešimtmečio renovacijai“. Opozicija pateikė 20 pasiūlymų biudžetui, tarp jų – ir skirti finansavimą Švenčionėlių kultūros centro remontui. Deja, valdantieji neleido posėdyje net garsiai perskaityti tų pasiūlymų, kad niekas neišgirstų, o paskui tiesiog nusavino opozicijos pasiūlymą ir pateikė kaip savo.

O štai ką dėl kultūros centro įstrigusios renovacijos atsakė administracijos direktorė: „Praėjus laikui nuo techninio projekto parengimo salės įrengimo sprendiniai (multimedijos, įgarsinimo, apšvietimo) morališkai paseno. Iš esmės pasikeitė technologijos. Šiuo metu rengiama projekto laida „A“, kurioje bus įvertinti pakeitimai.

Nuo 2015 m. (projekto parengimo data) ženkliai pabrango darbai. Investiciniame projekte numatytų lėšų nepakanka.

Švenčionėlių miesto kultūros centro pastato rekonstravimui Švenčionių rajono savivaldybės biudžete yra numatyti asignavimai 150,0 tūkst. eurų iš biudžeto ir 266,1tūkst. eurų – iš skolintų lėšų, bendra suma 316,1 tūkst. eurų. Poreikis užbaigimui yra 500 tūkst. eurų.“

 

O KAS ATSAKINGAS UŽ TOKIUS NUOSTOLIUS, PATIRTUS DĖL DARBŲ VILKINIMO?

IR KIEK DAR METŲ REIKĖS LAUKTI ŽADĖTO ŠVENČIONĖLIŲ KULTŪROS CENTRO REMONTO PABAIGOS?

Irena PAULIUKEVIČIENĖ