Mes turime 227 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:225
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17168
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:6724
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:141796

Seime – tautinio paveldo pristatymas

2024 m. balandžio 13 d.

Parodos dalyvės Lidos Puzyriovos palaikyti atvyko būrys bičiulių - Trečiojo amžiaus universiteto lankytojų (bendra svečių nuotrauka Seime).

 

Kovo 26 d. Lietuvos Respublikos Seime pristatyta paroda ,,Nuo amato iki meno", kurioje savo vilnos vėlimo, drožybos, kalvystės ir žvejybos blizgių pavyzdžius  pristatė puikūs Ignalinos ir Švenčionių rajonų kūrėjai Lida Puzyriova, Raimondas Žievys ir Gediminas Šatkauskas. Parodą organizavo Seimo narys  Gintautas Kindurys ir jo komanda. Menininkus sveikino Ignalinos rajono savivaldybės vicemeras Vaidotas Židanavičius. Šauniai koncertavo Ignalinos Miko Petrausko  muzikos mokyklos liaudiškos muzikos kapela ,,Nendrelė“, vadovaujama mokytojos Irutės Murmienės.

Tautinio paveldo produkto sertifikuota amatininkė, vilnos karšimo ir vėlimo tradicinių amatų meistrė Lida Puzyriova iš Švenčionių su vyru atgaivino tėvų ir senelių amatą ir jau 25-erius metus puoselėja jį. Ponia Lida dalyvauja įvairiose parodose, projektuose, savo puikiais vilnos gaminiais (kepuraitėmis, drabužiais, apavu, aksesuarais) ne tik prekiauja,  bet ir rengia edukacijas. Kiekvienas parodoje eksponuojamas vilnonis daiktas – labai savitas, meniškas, širdies ir rankų šilumą spinduliuojantis.

Iš Palūšės kilęs Gediminas Šatkauskas – sertifikuotas (A kategorijos) tautinio paveldo produktų tradicinis amatininkas, iš savo tėvo, senelio ir ankstesnių paveldėjęs žvejybinių blizgių gamybos tradiciją. Blizgė kalama mažutėliu plaktukėliu iš skardelės ant nedidelio priekaliuko. Reikia mažiausiai 400 smūgelių plaktuku, o paskui jau dailinimas ir šlifavimas. Blizgė skirta imituoti žuvį, todėl svarbu ne tik jos forma, bet ir judėjimas vandenyje.

Lina KOVALEVSKIENĖ

Autorės nuotr.