Mes turime 153 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1071
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11258
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87288
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Įstatymas užkirto kelią kurti Pabradės savivaldybę

2012 m. rugsėjo 15 d. šeštadienis Nr.70 (1213)

Rugsėjo 11 d. Seimas nusprendė pritarti Prezidentės veto dėl Teritorijų administracinių vienetų ir jų ribų įstatymo pakeitimų

Pabradės savivaldybės steigimo šalininkai visas viltis dėjo į Seimo narį Valentiną Stundį, esą gavę jo pažadą įsteigti Pabradės savivaldybę. Dėl per mažo gyventojų skaičiaus Pabradė neatitinka kriterijų naujoms savivaldybėms kurti.

Artėjant Seimo rinkimams, atrodė, pažadai ima pildytis. Neseniai Seimo priimtomis Teritorijų administracinių vienetų ir jų ribų įstatymo pataisomis buvo nuspręsta patikslinti kriterijus dėl naujų savivaldybių steigimo ir jų teritorijų ribų nustatymo ir pasiūlyta nustatyti, kad naujai steigiamų savivaldybių ir tų, kurių teritorijų ribos yra keičiamos, gyventojų skaičius neturėtų būti mažesnis kaip 7 tūkstančiai (lyg specialiai Pabradei būtų pritaikyta!). Pagal šiuo metu galiojančią tvarką naują savivaldybę galima steigti tuo atveju, jeigu naujos savivaldybės arba savivaldybių, kurių teritorijos ribas numatoma keisti dėl naujos savivaldybės steigimo, gyventojų skaičius yra ne mažesnis kaip 10 tūkstančių.

LR Prezidentė šias įstatymo pataisas vetavo.

Rugsėjo 11 d. Seimas nusprendė pritarti Prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlymui Teritorijos administracinių vienetų ir jų ribų įstatymo pakeitimus laikyti nepriimtais.

Šalies vadovės dekrete teigiama, kad bet kokia reforma, susijusi su naujų savivaldybių steigimu, turi būti ekonomiškai pagrįsta, naudinga valstybei, jos piliečiams. Negali būti priimami sprendimai, teisinis reguliavimas, kuris neatitinka valstybės, visuomenės interesų. Prezidentės dekrete rašoma: „Naujų savivaldybių steigimas reikštų, kad jose turės būti formuojamos ir atitinkamos valdžios įstaigos, taigi plečiamas valdžios biurokratinis aparatas ir didinama finansinė našta visiems Lietuvos Respublikos piliečiams“. Be to, dekrete pažymima, kad ES valstybių praktika rodo, jog daugelis valstybių eina savivaldybių stambinimo keliu. Europos Tarybos užsakymu atliktame tyrime nustatyta, kad veiksmingiausiai veikia savivaldybės, kuriose yra apie 40 tūkstančių gyventojų.

Už siūlymą Prezidentės grąžintą įstatymą laikyti nepriimtu balsavo 58 Seimo nariai, už tai, kad šis įstatymas būtų svarstomas dar kartą – tik 28. „Nykštukinių“ savivaldybių kūrimui kelias užkirstas.

 
Reklaminis skydelis