Mes turime 118 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:801
mod_vvisit_counterŠią savaitę:10988
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87018
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionių meno mokyklai suteiktas Juliaus Siniaus vardas

2012 m. rugsėjo 8 d.šeštadienis Nr.68 (1211)

Pirmą kartą apie iš Švenčionių krašto, o tiksliau iš Vaiškūnų kaimo, kilusį kompozitorių Julių Sinių rašiau prieš 11 metų, 2001 metais, po to – 2011 m. kai buvo minimos jo gimimo 100-osios metinės. Ir štai vėl pasitaikė puiki proga skaitytojams priminti šią iškilią mūsų krašto asmenybę. Ši proga – tai graži mokslo metų pradžios šventė Švenčionių meno mokykloje, kuriai balandžio mėnesį rajono taryba suteikė garbingą kompozitoriaus Juliaus Siniaus vardą, tad dabar šis vardas skambės daug dažniau. Gražus ir prasmingas kompozitoriaus atminimo įamžinimas, o gal tiesiog kelio į muzikos ir kitų menų pasaulį tąsa. Įdomus sutapimas, kad tais pačiais 1959 m., kai mirė Julius Sinius, Švenčionyse buvo įkurta muzikos mokykla, ir štai praėjus 53 metams Švenčionių meno mokyklai suteikiamas Juliaus Siniaus vardas. Prasminga? Taip. Kodėl tik po 53 metų? Matyt, kaip sakė senovės graikų išminčius Pitakas: „Viskam savas laikas“.

Į šventę, skirtą naujų mokslo metų pradžiai ir garbingo vardo suteikimui, Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokykloje susirinko ne tik mokyklos pedagogai, moksleiviai, bet ir nemažas būrys svečių. Atvažiavo ir kompozitoriaus dukra ir sūnūs bei kiti giminės.

Nuo 1959 m. rugsėjo 1 d., kai buvo įkurta Švenčionių muzikos mokykla, kuriai 2000-aisiais metais buvo suteiktas meno mokyklos statusas, iki 2012 m. rugsėjo 1 d., kai atverčiamas naujas šios mokymo įstaigos istorijos puslapis, išleista beveik 700 moksleivių. Tiek jaunų žmonių prisilietė prie meno paslapčių. Ir tegul tik nedaugelis jų pasuko meno keliu, bet ir kitiems tie pradmenys, gauti meno mokykloje, gyvenime padės geriau suprasti grožį. Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokyklos direktorius Raimondas Gaidys perskaitė 2012 m. balandžio 19 d. rajono tarybos priimtą sprendimą dėl meno mokyklos vardo pakeitimo.

- Juliaus Siniaus vardo suteikimas mūsų mokyklai mus visus įpareigoja siekti naujų meno aukštumų, - dėkodamas visiems atvykusiems į šventę sakė Raimondas Gaidys.

Švenčionių dekanas Vidas Smagurauskas prieš pašventindamas naują meno mokyklos vėliavą prisiminė epizodą, kai tvarkant kleboniją išplėšus grindis po jomis buvo rasta slėptuvė, kurioje, norėdamas išvengti suėmimo, slėpėsi tuo metu Švenčionių Visų Šventųjų bažnyčioje vargonavęs Julius Sinius.

- Gražu ir prasminga, kad Juliaus Siniaus vardas sugrįžta į Švenčionis, - sakė dekanas.

Su gražia ir prasminga mokslo metų pradžia, kurie prasideda jau naują vardą turinčioje Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokykloje, bendruomenę sveikino rajono meras Vytautas Vigelis, Švenčionių m. seniūnė Ina Sinienė, Šarūnas Birutis, Kęstutis Trapikas, Bronislovas Vilimas, Gediminas Dalinkevičius, kolegos iš kitų meno mokyklų bei Švenčionių bendrojo lavinimo mokymo įstaigų vadovai ir kiti svečiai. Kompozitoriaus dukra Žibutė ir sūnus Narvydas dėkojo už tėvo vardo įamžinimą, o po visų sveikinimo ir padėkos kalbų prasidėjo Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokyklos moksleivių ir pedagogų koncertas. Į gražią pynę įsipynė ir šokis, ir fortepijono, akordeono, kanklių, saksofono bei smuiko muzika.

Atverstas dar vienas Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokyklos istorijos puslapis, ir nuo bendruomenės pastangų priklausys, kokia gaida skambės meno pasaulyje kompozitoriaus Juliaus Siniaus vardas.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis