Mes turime 266 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2871
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21415
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:68741
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Vasarą vainikavo koncertinė - pramoginė išvyka į Latviją

2012 m. rugsėjo 8 d.šeštadienis Nr.68 (1211)

Jau dešimt metų puoselėjama graži Rygos (Latvija) lietuvių ir Švenčionių rajono „Bočių“ bendrijos draugystė. Kasmet vieni kitus aplanko, neretai kartu švenčia įvairias šventes, rengia bendrus projektus, kartu dalyvauja koncertuose ar projektuose.

Ir šiemet vasarai einant į pabaigą dvi lietuvių bendruomenės susitiko Latvijos pajūryje. Rugpjūčio mėn. 24-26 dienomis teko dalyvauti Švenčionių „Bočių“ bendrijos organizuotoje pramoginėje – koncertinėje išvykoje į Latvijos Respubliką. Latvijos lietuvių tautinių šokių kolektyvo „Bijūnas“ vadovo Rolando Žalnieriaus kvietimu Švenčionių „Bočių“ bendrijos nariai, garbaus amžiaus žmonių šokių kolektyvai Švenčionių „Bočiai“ ir Švenčionėlių „Senjorai“, Adutiškio kaimo kapela bei „Aukštaitijos“ dainų ir šokių ansamblio jaunieji šokėjai su vadovais: Vida Vilutiene, Jolanta Razmiene, Stanislovu Rumbučiu nuvyko į tarptautinį Senjorų ir jaunimo festivalį, kuris vyko maždaug apie 50 kilometrų nutolusiame nuo Jūrmalos Upesgriva miestelyje, kuris išsidėstęs ant paties Baltijos jūros kranto. Čia kaip tik vyko tarptautinė kelių šalių jaunimo mainų stovykla. Smagu, kad tarp mainų dalyvių sutikome ir vienintelį švenčionėliškį Marių. Tarptautinės stovyklos jaunimas labai šiltai priėmė svečius, karštai plojo šokėjams – ir jauniems, ir vyresniems, smagiai trypė kartu su šokėjais ir polką su ragučiais, ir klumpakojį, ir kepurinę, mokėsi įvairiausių lietuvių liaudies žaidimų, ratelių, dainų ir šokių žingsnelių. Ne vienas jaunuolis po siautulingosios polkos ar vingriųjų ratelių su pralindimais ir užsukimais įraudęs virto ant pievutės pailsėti, na, o „Bočių“ ir „Senjorų“ šokėjai atrodė tarsi užtaisyti atomine energija – jie šoko nepavargdami.

Teko ilgiau pabendrauti ir pasikalbėti su Švenčionių „Bočių“ bendrijos pirmininke Janina Kulda, kuri mielai pasakojo apie „Bočių“ bendrijos veiklą, jos rūpesčius ir džiaugsmus. Pirmininkė ypač džiaugėsi, kad buvo pripažintas ir laimėjo paramai gauti Švenčionių rajono vietos veiklos grupei „Švenčionių partnerystė“ pateiktas projektas „Prie Žeimenos krantų“. Šio projekto lėšomis ir buvo organizuota ši išvyka, į kurią vyko iš viso 50 žmonių.

Pabendravę su tarptautinių mainų stovyklos jaunimu puolėme į kitą šiltą glėbį – Rygoje jau laukė Rygos lietuvių vidurinės mokyklos bendruomenė ir saviveiklininkai, kurie pasitiko svečius su lietuviškais šokiais ir dainomis bei vaišėmis. Pasivaikščiojome po mokyklą (ekskursiją vedė istorikas Algimantas Eičinas), pasigėrėjome čia puoselėjama įspūdinga oranžerija, kurią prižiūrėti padeda net Rygos botanikos sodo specialistė, turtinga ir modernia mokyklos biblioteka, šiltai bendravome ir linksminomės vakaronėje.

Kitą dieną apsilankėme Jūrmaloje, pasivaikščiojome po garsųjį kurortą, švenčioniškiai prisiminė ne vieną smagią akimirką iš ankstesnių išvykų, koncertų didžiausiose Jūrmalos salėse ir renginių. Pasivaikščiojome ir po nuostabų gražiai restauruotą ir itin gyvą bei turistų knibždantį Rygos senamiestį, pailsėjome erdviuose ir ne itin poilsiautojų apgultuose Latvijos paplūdimiuose, pasimaudėme ganėtinai šiltoje (tokia ji paprastai būna rugpjūtį) Baltijos jūroje.

Energingoji ir idėjų nestokojanti Švenčionių „Bočių“ bendrijos pirmininkė p. Janina sakė, kad sugrįžę į namus taip pat neturės kada nuobodžiauti – pradės ruoštis naujam stambiam projektiniam renginiui – pagyvenusių žmonių sambūriui „Prie Žeimenos krantų“, kuris vyks Švenčionėlių m. kultūros centre, o Švenčionių miesto kultūros centre planuojame surengti „Bočių“ bendrijos 10 metų veiklos jubiliejinį koncertą, į kurį planuoja atvykti bendraamžiai iš Latvijos Respublikos bei dalyvaus daug mūsų rajono saviveiklinių kolektyvų bei svečių. „Šio renginio organizavimui lėšų neturime, - apgailestavo J.Kulda. - Teks kreiptis į rėmėjus bei rajono verslininkus. Galiu paminėti nuolatinį „Bočių“ bendrijos renginių rėmėją – Socialdemokratų partijos Švenčionių skyrių, mūsų renginius parėmė lėšomis Respublikos Seimo nariai Česlovas Juršėnas, Konstantas Ramelis, rajono tarybos narys Vytautas Rastenis. Metų pradžioje gavome 300 litų finansinę paramą iš Algirdo Radušio paramos fondo. Ačiū jiems! Tikimės sulaukti paramos iš naujų rėmėjų. Kiekviena gauta parama mums labai svarbi, nes visuomeninei pagyvenusių žmonių organizacijai be lėšų ypač sunku organizuoti renginius bei koncertines išvykas“.

O pastarosios išvykos sėkmę gali patvirtinti ne tik patys išvykos dalyviai, kurie grįžo kupini gerų įspūdžių ir teigiamos energijos, bet ir žiūrovai, kurie tikrai negailėjo aplodismentų, o iš jų veidų buvo matyti, kad jie džiaugėsi mūsų rajono saviveiklininkų koncertiniu pasirodymu.

Irena POŽĖLIENĖ