Mes turime 309 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1961
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12148
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88178
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Adventą pasitinkant

2022 m. lapkričio 26 d.

Bronius Šablevičius, Danutė Bagdanavičienė ir Loreta Jusienė klausosi Rimantės ir Algirdo dainavimo.

 

Dabar gyvename patį niūriausią metą, kai šviesus paros laikas toks trumpas ir vis dar trumpėja. Tik prašvito, ir jau temsta. Dienos ilgumas – vos 8 valandos. Prie tokios slegiančios kasdienybės prisideda ir tamsoje skęstantys kaimai ir miesteliai. Savotišku šviesos blyksniu Senos Pašaminės kaime buvo lapkričio 22 d. bibliotekoje vykusi advento popietė „Žvakių šviesoje“.

Tai buvo savotiškas poezijos ir muzikos lydinys, gražiai įsiliejęs į priešadventinio laukimo atmosferą. Argi gali būti kitaip, kai erdvę užpildo Ignalinos bažnyčios dueto Rimantės ir Algirdo atliekamos giesmės. Klausaisi it sidabrinis varpelis skambančio Rimantės balso ir nejučiomis pagalvoji, kad teisus Algirdas sakydamas, va, kam Dievas davė talentą ir davė negailėdamas. Daugeliui giesmių ar dainų, kaip jas pavadinsi – nepagadinsi, tekstus parašė Algirdas. Manau, kad visi buvę popietėje ilgai prisimins Rimantės sugiedotą „Ave Marija“. Klausaisi ir jauti, kaip ašaros tvenkiasi akyse. Beje, manau, kad niekam neteko girdėti, kad bažnyčioje skambėtų Elvio Preslio dainos, o Algirdas taip sugebėjo viską sutvarkyti ir puikų tekstą parašyti, kad ir Pašaminės bibliotekoje klausydamiesi šio kūrinio visi buvo sužavėti. Tiek apie pirmąją šio vakaro mūzą – muziką, bet ir poezija gražiai įsiliejo į priešadventinio renginio upę.

Kaip visada rimtai susikaupus reikėjo klausytis poeto, rašytojo, gamtininko ir dar kelių talentų turėtojo Broniaus Šablevičiaus skaitomų eilėraščių. Broniaus penkiaeiliai taip parašyti, kad nėra nė vieno nereikalingo žodžio. Pajudinsi vieną žodį, ir viskas subyrės lyg kortų namelis. Teko ir man kelis eilėraščius paskaityti. Skaitė eilėraščius ir popietės vedėja Danutė Bagdanavičienė. Noriu pacituoti keletą Danutės pasakytų minčių: „Šiandien čia mes susirinkome pabūti su savimi, su kaimynu, tiesiog pagalvoti, kad viskas čia yra labai laikina. Greitai prasidės adventas, už kelių savaičių – ir Kalėdos. Labai gera būtų, kad mes pamirštume, kas negerai, kad paspaustume ranką draugui, atsiprašytume už tai, ką negerai padarėme. O padarome dažnai visko...“ Gera, graži mintis, labai tinkanti ir šiam niūrokam šviesos, gimimo laukimo laikotarpiui.

Kai nuskambėjo paskutinis akordas, Pašaminės bibliotekininkė Loreta Jusienė padėkojo visiems už buvimą kartu ir pakvietė neskubėti išeiti, o pabendrauti prie kavos ar arbatos puodelio. Gaila, kad po šviesios popietės žmonės aklinoje tamsoje turėjo sugrįžti į namus...

Algis JAKŠTAS