Mes turime 288 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1183
mod_vvisit_counterŠią savaitę:26313
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:73639
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kaip teisingai vartoti vaistus? 7 dažniausios klaidos

2022 m. lapkričio 26 d.

Tablečių sutrynimas prieš jas vartojant, negaliojančių vaistų vartojimas vien dėl nepakitusios išvaizdos ar piktnaudžiavimas antibiotikais.

„Eurovaistinės“ farmacininkė Jovita Aleknienė pasakoja, kad neteisingas vaistų vartojimas gali pridaryti daugiau žalos nei naudos.

 

1 klaida: negaliojančių vaistų vartojimas

Jeigu pasibaigus galiojimo terminui paracetamolio tabletės spalva nepakito ir liko balta, tai nereiškia, kad ji yra tinkama vartoti. Dažniausiai pasibaigusio galiojimo vaistas keičiasi ne iš išorės, o iš vidaus.

Pasibaigus galiojimui vaistų vartoti negalima.

 

2 klaida: tablečių trynimas

Žmonės dažnai trina tabletes, nes negali jų praryti. Vyresnio amžiaus žmonės mėgsta sukramtyti tabletes ir tik tada nuryti. Tablečių traiškymas ar kapsulių išardymas yra vaisto pažaida, dėl kurios jis gali suveikti kitaip nei tikimės, arba išvis neturėti jokio poveikio.

 

3 klaida: vaisto laikymas  šaldytuve

Vaistininkė pasakoja, kad jai vis dar tenka susidurti su mitu, jog visus vaistus reikia laikyti šaldytuve, nes taip jie bus tinkami vartoti net pasibaigus galiojimo terminui. Vaistininkė pataria vadovautis vaisto laikymo sąlygomis, kurios visuomet yra nurodytos informaciniame lapelyje. Šaldytuve laikykite tik tuos vaistus, kurių informaciniame lapelyje taip nurodyta.

 

4 klaida: suvartojimo laikas

Svarbu nesumaišyti vartojimo ir galiojimo terminų. Yra nemažai vaistų, pavyzdžiui, įvairūs sirupai ar akių lašai, kuriems itin svarbus būtent vartojimo laikas nuo pakuotės atidarymo. Atidarius pakuotę, ant jos reikia užsirašyti datą iki kada vaistas bus tinkamas vartoti.

 

5 klaida: vaistų vartojame ne pagal paskirtį

Kartais, remiantis internetu ar nuogirdomis, nusprendžiama vaistus vartoti kitaip, negu nurodyta ant pakuotės, nepasitarus su gydytoju ar vaistininku. Dažniausias pavyzdys – ricinų aliejus, kuris skiriamas žarnynui atlaisvinti, bet yra tepamas ant plaukų. Anot jos, iš tiesų iki šiol nėra tyrimų, kurie patvirtintų, jog šis aliejus turi naudos plaukų augimo skatinimui.

 

6 klaida: vartojimas vaistų, kurių nereikia

Kartais iš taupumo, nenorint išmesti gero, bet nebereikalingo vaisto, nusprendžiama jį suvartoti. Vaistininkė susidūrė  su atveju, kad moteris suvartojo jos vyrui nebereikalingus vaistus nuo prostatos sutrikimų. „Visgi, norint jaustis gerai ir pasirūpinti savo sveikata, rekomenduojama rinktis tik jums reikalingus bei jūsų simptomus atliepiančius vaistus“, – teigia J. Aleknienė.

 

7 klaida: nesugeriamas viso antibiotikų kursas

Nors peršalimą rekomenduojama gydyti konkrečius simptomus malšinančiais vaistais ir poilsiu, kartais žmonės nusprendžia rinktis gydymą antibiotikais.

Kartais žmonės klausia vaistininkų, ar turint namuose likusių antibiotikų, galima juos suvartoti greitesniam pasveikimui. Pirmiausia, namų vaistinėlėje neturėtų būti antibiotikų likučių, kadangi gydytojui paskyrus svarbu suvartoti visą nurodytą kursą. Negalima nustoti vartoti antibiotikus dar nepasibaigus nurodytam kursui, nes tokiais atvejais pasveikstame ne iki galo - liga gali sugrįžti. Be to, ilgainiui vystosi bakterijų atsparumas antibiotikams. Rimtai susirgus, antibiotikai gali nebepadėti.

Parengė Rolanda Lipnevičiūtė