Mes turime 353 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2704
mod_vvisit_counterŠią savaitę:35080
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:116829
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionių kraštas vis dar skendi tamsoje

2022 m. lapkričio 26 d.

Švenčionių rajono kaimus ir gyvenvietes ir toliau gaubia tamsa. Šiandien dienos ilgumas tik 8 val., o nakties – 16 val. Tai niūriausias metų laikotarpis belaukiant kalėdinių eglučių įžiebimo. Kodėl meras R. Klipčius užsispyręs ir neperleidžia niekam tamsiausio rajono šalyje lyderystės? Seniūnai aiškina, kad reikia taupyti. Tai kur tada rajono valdžia išleis prognozuojamus net du milijonus eurų viršplaninių pajamų už 2022 metus?

Lietuvos savivaldybės energijos išteklius bando taupyti visais įmanomais būdais. Ignalinos rajonas kaimiškose vietovėse sutrumpino apšvietimo laiką – išjungia 20 val. 30 min., Kupiškio – dega kas antras šviestuvas, Alytuje – sumažintas LED lempų šviesos srautas nakties metu. Širvintų mieste vietoj „senovinių“ natrio lempų visur sumontuotas LED apšvietimas, kuris šviečia visą naktį. Šis projektas atsipirko per trejus metus, elektros energijos suvartojama 75 proc. mažiau.

Prieš 5 metus AB „Lietuvos energija“ pasiūlė rajono valdžiai modernizuoti rajono miestų gatvių apšvietimą sumontuojant LED šviestuvus su papildoma švietimo galingumo reguliavimo funkcija. Dėl nesuprantamų priežasčių meras R. Klipčius nepritarė šiam ekonomiškai naudingam projektui. Kelios savivaldybės tai sėkmingai įgyvendino ir už sutaupytas lėšas toliau gerina kaimų apšvietimo sistemas.

Energetinės krizės metu atsigręžiama į saulės energiją ir atsinaujinančią energetiką. Kitų metų pavasarį pusė Alytaus miesto savivaldybės valdomų pastatų stogų bus padengti saulės jėgainėmis. Ignalinos ir Širvintų rajonų mokyklos ir darželiai jau turi arba paleidinėja saulės elektrines. Elektrėnų savivaldybei priklausanti nutolusi saulės elektrinė yra 1107 kW galios ir per metus pagamins apie 1,4 mln. kWh. Tai užtikrins daugiau negu pusę Elektrėnų savivaldybei ir jos įstaigoms reikalingos elektros energijos visus metus. Švenčionių rajone dar tik taryboje svarstomi energijos efektyvumo didinimo projektai rajono valdžios, Pabradės ir Švenčionėlių meno mokyklų pastatuose. Daugiau gerų žinių apie mūsų savivaldybės iniciatyvas dėl saulės „įdarbinimo“ negirdėjau, tai ir vėl atsiliekame…

Visą gruodžio mėnesį, išskyrus šv. Kalėdų metą, Gen. S. Žukausko poligone tarp Pabradės ir Švenčionėlių miestų vyks pratybos (kovinis šaudymas). Nuo 9 iki 24 val., kitomis dienomis nuo 0.01 iki 6.00 val. būsime grėsmingo triukšmo fone. O jeigu dar bus neįjungtas gatvių apšvietimas, tai gyvensime labai nejaukioje aplinkoje.

Iniciatyvinė grupė „Mere, įjunk šviesą“ imsis ryžtingų veiksmų, jei rajono kaimiškose vietovėse artimiausi metu bus dar tamsu.

Kęstutis TRAPIKAS