Mes turime 401 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4193
mod_vvisit_counterŠią savaitę:36569
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:118318
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Tapybos ant stiklo paslaptys jau šiek tiek praskleistos

2022 m. spalio 1 d.

Irena Skudutienė išsamiai papasakojo ir apie piešimo ant stiklo istoriją, ir atlikimo techniką.

 

Švenčionių viešosios bibliotekos kolektyvas pastaruoju metu organizuoja itin daug įvairių edukacijų, kurios labai populiarios tarp bibliotekos skaitytojų. Traukia žmones čia ir šiltas priėmimas, ir įdomios pamokėlės, ir galimybė pabūti tarp bendraminčių, pabendrauti bei sužinoti šio to naujo, kažką patirti, kažko naujo išmokti. Juolab, kad meniškosios bibliotekos darbuotojos kaskart pasiūlo susipažinti vis su nauja sritimi.

Šį rugsėjį Skaitytojų aptarnavimo ir bibliografinio-informacinio skyriaus kultūrinių veiklų koordinatorė ir organizatorė Irena Skudutienė pakvietė susipažinti su tapyba ant stiklo. Edukacija „Tapyba ant stiklo“ – dalis bibliotekoje organizuojamų edukacijų ciklo „Tvarumo keliais“.

Organizatoriai pasirūpino ir dekoro medžiagomis, ir darbo priemonėmis, dalyviams reikėjo pasirūpinti tik stiklo gaminiais – vazelėmis, taurėmis, stiklinėmis, stiklainiukais. Išradingiausi atsinešė lempų gaubtų, pakabinamų skaidraus stiklo dekoracijų ir pan. Visi šie dalykai po užsiėmimo tapo unikaliais darbeliais, pasitarnausiančiais buityje, tapsiančiais dovanėlėmis ar interjero puošmenomis. Nors tapymas ant stiklo reikalauja kantrybės ir kruopštumo, bet tai buvo viena iš labiausiai įtraukiančių edukacijų Švenčionių viešojoje bibliotekoje. Nors organizatoriai prasitarė, kad daug staigmenų laukia ir kitais rudens bei žiemos mėnesiais.

Kad būtų lengviau, buvo paruošta ir trafaretų, dekoro pavyzdžių, tad net tiems, kurie buvo piešę tik vaikystėje, buvo smagu ir lengva. Juolab, kad prieš merkiant teptukus į dažus, Irena išsamiai papasakojo, kaip ir ką daryti, kaip paruošti paviršius, kaip užfiksuoti dažus, ištaisyti klaidas ir t.t. Kai kurie dalyviai taip lengvai valdė teptuką, kad savo atsinešti daiktai akimirksniu tapo meno kūriniais, tad organizatorėms teko iš bibliotekos „užkaborių“ traukti stiklainiukus, vazonėlius, stiklines, kurie irgi buvo išmoningai išdekoruoti. Organizatoriai parūpino puikių aplinkai ir žmogui nekenksmingų dažų, kontūrų, tad visi dalyviai pasijautė tikrais menininkais ir iš edukacijos iškeliavo ne tik su gera nuotaika, bet ir su savo rankomis atnaujinti daiktu.

Pasak I.Skudutienės, kadangi ši edukacija yra iš ciklo „Tvarumo keliais“, tai tapyba ant stiklo – vienas iš būdų tvariai panaudoti buityje turimus daiktus, prikelti juos naujam gyvenimui, palėpėje tūnojusį stiklainį paversti meno kūriniu, atnaujinti nuobodžią vazelę, pagyvinti mėgstamą kavos puodelį bei kitus kasdieniame gyvenime naudojamus stiklinius daiktus, kurie gali būti skoningai dekoruojami ir harmoningai įsilieti į būsto interjerą.

Irena pasakojo, kad tapybos ant stiklo menas atsirado Renesanso epochoje, gotikinio stiliaus katedrose, stiklo vitražų pavidalu. Anuomet tapybos ant stiklo paslaptys buvo žinomos tik šios srities meistrams. O per pastarąjį šimtmetį padarytas didelis šuolis į priekį dažų technologijos srityje leidžia tapyba ant stiklo užsiimti ne tik profesionaliam menininkui, bet ir mėgėjui.

Irena POŽĖLIENĖ