Mes turime 300 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5543
mod_vvisit_counterŠią savaitę:24087
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71413
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Privačių namų renovacijai skirta šiek tiek lėšų, bet niekas tuo nesusidomėjo

2012 m. rugpjūčio 11 d.,šeštadienis Nr.61 (1204)

Privačių namų savininkų nuomonė seniai buvo žinoma – valstybė turi remti ne tik daugiabučių, bet ir individualių namų renovavimą. 66 proc. šalies gyventojų gyvena daugiabučiuose, likusi dalis – individualiuose namuose.

Liepos pabaigoje buvo pranešta, kad paskelbti kvietimai privačių namų savininkų paraiškoms teikti. Žinoma, ši žinia nebuvo tinkamai viešinama, nes daugelis kalbintų sakė pirmą kartą apie tokią galimybę girdintys. Dabar žiniasklaida praneša, kad per dvi savaites neatsirado nė vieno pretendento. Susidaro įspūdis, kad priimtas sprendimas skirti, bet realiai stengiamasi, jog to daryti netektų. Lėšų suma - neįtikėtinai maža. Visoje šalyje vieno ar dviejų butų namams, pastatytiems iki 1993 metų, renovuoti skirta 1,8 mln. litų. Individualių namų savininkai pasikeisti langus ir apsišiltinti sienas jau gali ir už valstybės pinigus, tačiau jie dar turės įrodyti, kad sienų šiltinimas ar langų keitimas jų namuose tikrai sutaupo energijos. Šis reikalavimas įrodinėti taip pat atrodo absurdiškai – tarsi privataus namo sandaresni langai ir apšiltintos sienos galėtų netaupyti energijos, nors tą patį darant su daugiabučiais efektu valdžia kažkodėl neabejoja.

Pagal sąlygas, renovuojamų namų savininkams bus atlyginama iki 30 proc. išlaidų. Be to, apšiltinęs namą savininkas turės kviesti kvalifikuotą ekspertą, kuris nustatys, kiek sutaupoma energijos. Į paramą galės pretenduoti namų, kuriuose sumažės 20 proc. energijos sąnaudos, savininkai. Kitaip tariant, gyventojai turės įrodyti, kad pakeitus langus, stogą ar duris jų namas tapo gerokai taupesnis. Terminas paduoti paraiškoms nenustatytas – prašymai bus priimami tol, kol užteks pinigų.

Pačiam namų renovavimui skirta 900 tūkstančių litų. Antra tiek bus kompensuojama gyventojams, kurie ketina įsirengti vėjo, saulės elektrines ir kolektorius, šilumos siurblius. Parama numatyta ir savo hidroelektrinę ketinantiems įsirengti privačių namų savininkams. Geoterminės šilumos siurbliai taip pat pateko į kompensuojamųjų sąrašą.

Sprendimas skirti paramą privatiems namams atnaujinti specialistai vadina katino ašaromis. Daugiabučių namų renovavimui, kuris iš esmės nejuda, skirta milijardas, o privačių – vos milijonas litų.