Mes turime 180 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2490
mod_vvisit_counterŠią savaitę:5883
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:53209
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Ekskursija ,,Žydiškasis Vilnius“

2022 m. rugpjūčio 13 d.

 

Rugpjūčio 4 dieną nedidelė grupelė vaikų ir jaunimo dalyvavo išvykstamojoje ekskursijoje. Švenčionėlių kultūros centrui įgyvendinant projektą ,,Skirtingi, bet drauge“, viena iš daugelio veiklų buvo suorganizuoti lietuvių ir tautinių bendrijų vaikams ir jaunimui išvyką į Vilnių ,,Žydiškasis Vilnius“. Kodėl būtent tokia ekskursijos tema? Nes Švenčionėlių istorija yra glaudžiai susijusi su šiomis tautinėmis mažumomis, tad norėjosi kiek plačiau jaunuolius supažindinti su Lietuvos žydų istorija.

Ekskursijos metu gidė pasakojo apie žmones ir jų likimus, pažiūrėjome išlikusius pastatus ar neišlikusiųjų fotografijas, aiškinomės dažnai minimus, bet gal ne visai aiškius žydų kultūros ar religijos dalykus. Po gidės pasakojimų tapo aiškiau, kas yra rabinai, sinagogos, kloizai, hoifai ar ješivos, ir kuo skiriasi aškenaziai nuo sefardžių, misnagedai nuo chasidų, jidiš nuo hebrajų. Pamatėme daug Vilnių puošiančių meninių akcentų.

Pažinimą su žydų istorija pradėjome nuo Lietuvoje visiems gerai žinomos vietos – Katedros aikštės. Gidei padedant, bandėme atrasti žydų istorijos veikėjus Katedros fasade. Sužinojome, kur buvo pirmosios žydų įsikūrimo vietos LDK ir konkrečiai Vilniuje. Išgirdome pasakojimų apie kunigaikščių Gedimino ir Vytauto vaidmenį, pritraukiant žydus į Lietuvą. Vėliau pajudėjome Žydų gatvės link, prieš tai padarę sustojimą Daukanto aikštėje, kur klausėmės apie žydų padėtį Rusijos Imperijoje ir žydų santykius su Vilniaus Universitetu. Aplankėme žydų kvartalą, kur sužinojome, kodėl žydai įsikūrė būtent čia, kaip ilgai gyvavo bendruomenė ir ką autentiško dar galima rasti šio viduramžių kvartalo mūruose. Buvome sustoję prie paminklo vienam iš garsiausių žydų išminčių - Vilniaus Gaonui. Aplankėme Didžiosios Vilniaus sinagogos vietą, šlovė apie kurią pasiekė atokiausius Europos kampelius. Pratęsėme kelionę Vokiečių gatve, prieškariniame Vilniuje tapusią pagrindiniu žydų verslų centru. Užbaigėme ekskursiją vienintelėje veikiančioje Vilniaus miesto sinagogoje, kur išsiaiškinome, kuo litvakų sinagogos skiriasi nuo kitokių žydų maldos namų, ir kodėl ši choralinė sinagoga išliko iki mūsų dienų.

Projektą ,,Skirtingi, bet drauge“ finansuoja Tautinių mažumų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės, Švenčionių rajono savivaldybė

Informacija ir nuotraukos projekto vadovės Vaidos Švalkienės