Mes turime 159 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:349
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14348
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:61674
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Į Biržų pilį susirinko pažangiausieji

2012 m. rugpjūčio 8 d.,trečiadienis Nr.60 (1203)


Tarp jų buvo ir Švenčionių rajono dviejų kolektyvų atstovai

Ekologiškai šeimininkauti nelengva. Griežti reikalavimai, griežta kontrolė, gana ilga ataskaitų pildymo procedūra.

Tokios ir panašios mintys akcentuotos pažangiausių Lietuvos ekologinių ūkių ir ekologiškos produkcijos perdirbėjų atstovų renginyje, kuris liepos pabaigoje įvyko Biržų pilyje. Į jį buvo pakviesti ekologiškai pažangiausiai šeimininkaujantys. Renginį vedusi profesorė habil. dr. Vanda Žakonienė, be kita ko, pastebėjo smulkių ekologinių ūkių nykimą, nors ekologiniai plotai ir didėja. Dėl to į užsienius emigravo nemažai kaimiečių.

Biržų pilyje Žemės ūkio ministerijos Padėkos raštai atiteko 27 nominantams. Du apdovanojimai skirti ir švenčioniškiams - UAB „Švenčionių vaistažolės“ ir „Eko derlius“ šeimininkams.

UAB „Švenčionių vaistažolės“, praeityje turėjusios įvairius pavadinimus, savo gyvavimą skaičiuoja net nuo 1883-ųjų. Jos produkcija jau seniai peržengė Lietuvos ribas, nes ekologiška paklausa užsienyje dabar didžiulė. Švenčioniškių gaminiai, į kuriuos nededama jokių dažų ar kvapą gerinančių dirbtinių priedų, dabar žinomi ne tik mūsų šalies, bet ir Rusijos, Baltarusijos, Latvijos, Estijos, Prancūzijos, Italijos, Didžiosios Britanijos, JAV, Japonijos, kai kurių kitų valstybių rinkose.

Žemės ūkio ministro Kazio Starkevičiaus pasirašytą Padėkos raštą už ekologiškų vaistažolių pateikimą vartotojui ir krašto tradicijų saugojimą priėmė įmonės gamybos direktorė Nijolė Grigonienė ir personalo skyriaus viršininkė Onutė Razminskienė.

Palyginti su vaistažolininkų įmone dar labai trumpas „Eko derlius“ kooperatyvo kelias. Didelių pastangų dėka šį kooperatyvą 2006-ųjų lapkritį įkūrė Švenčionių seniūnijos Naujasalio kaimo jaunasis ūkininkas Giedrius Čičiurka, kuris iš esmės vienas ligi šiol tiekia vartotojams ekologišką daržininkystės produkciją: bulves, svogūnus, morkas, kopūstus, kaliaropes, pomidorus, baklažanus, prieskonines žoleles... Dabar kiekvieną savaitę vieną ar du kartus daržoves jis veža į Vilnių ekologiška produkcija prekiaujantiems prekybininkams, tačiau daugiausia pirkėjų sulaukia vietoje – Naujasalio kaime arba Švenčionių turguje.

Padėkos raštas daržininkystės entuziastui Biržų pilyje įteiktas už ekologiškų daržovių pateikimą rinkai. Nuo „Eko derlius“ gyvavimo pradžios tai jau trečias tokio arba labai panašaus pobūdžio paskatinimas.

Bronius NARKŪNAS