Mes turime 638 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:9147
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27568
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:109317
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Praplaukia baidarės – lieka krūvos šiukšlių...

2012 m. rugpjūčio 8 d.,trečiadienis Nr.60 (1203)

Kaltanėnų miestelio ir visos seniūnijos puošmena – viena švariausių Lietuvos upių Žeimena ir Žeimenio ežeras. Prie šio tandemo pridėjus kitus ežerus turime puikią terpę turizmui. Žinoma, puiku, kai žmonės gali pailsėti, pasidžiaugti gamta, perplaukti baidarėmis, kurių poilsio dienomis kartais būna ne ką mažiau nei automobilių autostradoje. Viskas, žinoma, puiku, bet labai dažnai išvažiavus poilsiautojams lieka krūvos šiukšlių. Praplaukiantys dažnai šiukšles palieka paupyje, nors turėtų bent jau iki įrengtos aikštelės šalia seniūnijos atnešti. Kur tau, juk visi skuba, o savo šiukšles palieka kažkam kitam sutvarkyti.

Į sutartą susitikimą Kaltanėnų seniūnas Tomas Rokickis atvažiavo gerokai susikrimtęs, nes prie kapinių vėl rado išmėtytas, į konteinerius nesukrautas šiukšles. Apmaudu, kai žmonės nereaguoja į įspėjimus, prašymus elgtis kultūringai, neužkrauti savo darbų kitiems.

- Gėda turėtų būti žmonėms, kurie atveža prie kapinių ir išmeta sauskelnes, maisto atliekas, juk ten stovi konteineriai, skirti kapinių tvarkymui. Juk yra konteinerių aikštelė, atvežkit į ją. Niekas gi nedraudžia, - pradėdamas mūsų pokalbį sako Kaltanėnų seniūnas Tomas Rokickis. – Šiukšlės, ko gero, viena opiausių problemų. Ypač tai pajutome antroje metų pusėje, kai nuo mindauginių pagerėjo orai. Kartais nesuprantu, kodėl žmonės nenori patys susitvarkyti, bet stengiasi viską numesti kitiems. Įdomu, kaip žmogus jaustųsi, jei aš atėjęs prie jo tvoros palikčiau maišą šiukšlių? Ko gero išgirsčiau visą piktų žodžių arsenalą. O kai šiukšlės paliekamos miestelyje – viskas gerai? Seniūnijos darbuotojai sutvarkys, juk atlyginimą gauna, taip, beje, kartais pasako ir vietinis jaunimėlis, kai perspėju, kad nešiukšlintų. Norint pamatyti, kiek žmonės palieka šiukšlių, po savaitgalio reikia pravažiuoti ir pamatysite pūpsančius šiukšlių maišus autobusų stotelėse, miestelio aikštėje prie bažnyčios bei prie upės ar ežerų. Negi sunku privažiuoti prie konteinerių aikštelės ir palikti šiukšles ten? Ačiū kelininkams, kurie išveža šiukšles iš autobusų stotelių. Apmaudu, kai šiukšlių maišas ne įdedamas į konteinerį, o pastatomas šalia. Apie kokį žmonių mentalitetą čia galima kalbėti. Juk savo kieme žmogus šiukšlių nemėto.

- Seniūne, gal grįžkime prie kapinių teritorijos tvarkymo ir problemų.

- Prie kapinių pastatėme stendus, kur yra visa informacija ir, žinoma, nuoroda, kur pilti šiukšles. Tai ne, sunku nueiti iki konteinerių, o švyst už kapinių teritorijos ir „tvarka“. Atvažiuos seniūnijos darbininkai ir surinks. Taip, surinks, bet negi patiems nė trupučio ne gėda? Įdomus pastebėjimas, kol nenuplėšiami skelbimai su draudimu pilti šiukšles, tol daugmaž būna tvarka, bet kai tik skelbimai nuplėšiami, šiukšlės vėl pilamos kur papuola, o apmaudžiausia, kad pilamos ir iš namų atvežtos buitinės atliekos. Beje, dažniausia nuo stendų plėšiama užrašai apie administracinę atsakomybę už šiukšlinimą, ir tai daroma ne tik prie kapinių, bet visur, kur stovi stendai. Manau, kad tos pačios problemos egzistuoja ir kitose seniūnijose, su jomis susiduria visi seniūnai, bet mes papildomai turime dar vieną – tai baidarėmis plaukiantys turistai. Per vasaros sezoną jų praplaukia šimtai, ir palieka krūvas šiukšlių. Yra baidarių nuoma užsiimančių asmenų ir įmonių, kurie turi savo aikšteles, jas prižiūri, išveža šiukšles, tarp tokių galėčiau paminėti „Arvydo baidarės“, UAB „Egsis“, bet yra ir tokių, kuriems viskas nė motais. Ši problema būtų lengviau sprendžiama, jei plauktų tik mūsų rajono verslininkų nuomojamos baidarės, o juk jas nuomoja ir Ignalinos, ir Molėtų, ir Utenos, ir dar kitų vietovių įmonės. Kaip spręsti šią problemą? Gal įvesti šiukšlių mokestį? Kodėl vieni baidarininkai paskui save susitvarko, o kiti ne? Juk tai paprasta, žmogiška, ir viską pirmiausia reikėtų pradėti nuo savęs. Šiandien kalbėjausi su kaimo bendruomenės pirmininku. Kitąmet planuojame surengti sezono atidarymo varžybas baidarininkams Žeimenos upe, taip pat bendromis jėgomis pasitvarkyti, gal tai nors vieną kitą privers susimąstyti, - apie problemas, susijusias su šiukšlėmis, kalba Kaltanėnų seniūnas Tomas Rokickis, kurio tolimose vizijose apie seniūnijos ateitį yra ir kurortinės vietovės statuso gavimas. Bet tai ateitis, o šiukšlių problemas tenka spręsti dabar. Seniūnas džiaugėsi, kad matydami dedamas pastangas tvarkyti miestelį, tvarkosi ir žmonės. Tiesa, poros sodybų (Švenčionėlių g. 21 ir 31) savininkų nepavyksta rasti, bet anksčiau ar vėliau tas bus padaryta.

- Mes esame atviri bendravimui ir bendradarbiavimui, idėjoms, kaip išspręsti tą rebusą. Vieni mes su keliais seniūnijos darbuotojais ir darbininkais to nepadarysime, bet bendromis pastangomis padaryti galime daug. Seniūnijos kontaktai yra internete, mes atviri pasiūlymams, o ir norisi ne tiek jau daug – elementarios tvarkos. Tą galime padaryti tik bendromis pastangomis, - atsisveikindamas sako Kaltanėnų seniūnas Tomas Rokickis, o aš išvažiuoju pasižvalgyti po seniūno minėtus objektus ir vietoves. Ten tikrai randu tai, apie ką kalbėjo Tomas – šalia konteinerių paliktus šiukšlių maišus, pūpsančią jų krūvą autobusų stotelėje, šiukšles miške, nors iki šiukšliadėžių vos pora dešimčių metrų. Koks moralas? Jo nebus, nes mes visi pirmiausia turime pradėti nuo savęs.

Algis JAKŠTAS