Mes turime 341 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1807
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11994
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88024
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Socialinių paslaugų pastatai atnaujinami, bus statomi ir nauji

2012 m. rugpjūčio 1 d.,trečiadienis Nr.58 (1201)

Socialinių paslaugų poreikis nemažėja, o paslaugų kokybės reikalavimai didėja

Emigrantų tėvų laukia vieniša senatvė

Daugelyje Europos Sąjungos šalių senelių namai nekelia neigiamų emocijų, nesiejami su blogais vaikais, senų žmonių nepriežiūra. Neretai dar būdami gana stiprūs, garbaus amžiaus žmonės patys taip pasirūpina savo ateitimi. Apsigyvena senelių namuose, leidžia dienas be rūpesčių, bendrauja tarpusavyje, svečiuojasi pas vaikus ir gimines, neretai dar ir keliauja. Žinoma, savo išlaikymui jie skiria dalį savo pensijos. Senelių namus pasirenka pagal finansines galimybes – vieni prabangesnius, kiti kuklesnius.

Mūsų sąmonėje giliai įsišaknijęs šiltas ir jausmingas požiūris, kad geri vaikai privalo senatvėje pirmiausia rūpintis pasenusiais tėvais, taip pat turės keistis, kaip ir požiūris į senelių namus. Aplinkybės privers. Bepigu tiems, kieno vaikai gyvena netoliese. O kas slaugys emigrantų tėvus? Ši problema kol kas neišryškėjo masiškai, nes dauguma emigrantų tėvų kol kas gana jauni. Atvirkščiai, vis dar egzistuoja (nors jau mažėja) likusių be tėvų priežiūros emigrantų vaikų problema. Nemaža dalis šių vaikų auga pas senelius. Bet laikas bėga greitai. Dar keleri metai, ir dabartiniai 60 - 65 metų seneliai, praauginę anūkus, liks vieni, neretai – ir bejėgiai. Ir nieko čia kaltinti negali – negailestingos aplinkybės jų vaikus nubloškė už tūkstančių kilometrų, neprisivysi. Be to, daugelis amžino poilsio nori atgulti savo žemėje. Taigi, ateityje, matyt, socialinių paslaugų ir senelių namų poreikis gali labai išaugti, o požiūris į juos keistis. Socialinės globos institucijos rūpinasi, kad tokie namai būtų jaukūs ir patogūs, gyventojams primintų jų pačių namus.

 

Naujas socialinių paslaugų centras

Apie 3 mln. Lt vertės europinį projektą, kuriuo Švenčionėlių vaikų globos namų laisvose patalpose kuriamas socialinių paslaugų centras, jau rašėme. Tai bus visas socialinių paslaugų kompleksas vaikams, šeimoms ir neįgaliems bei pagyvenusiems žmonės: dienos centras pagyvenusiems žmonėms, kur jie galės įdomiai leisti laisvalaikį, savitarnos skalbykla, savarankiško gyvenimo namai žmonėms su negale, psichologinę pagalbą šeimoms teikianti tarnyba, paramos šeimai tarnyba. Vaikams, be esamų globos namų, bus steigiami dienos centras bei grupinio gyvenimo namai.

Pernai pasirašyta ES finansuojamo 3,1 mln. litų vertės „Nestacionarių paslaugų teikimo projekto“ sutartis, bet projekto vykdymas buvo įstrigęs, nes opozicija buvo apskundusi teismui tarybos sprendimą dėl reorganizavimo. Aišku, teismas paliko sprendimą galioti, bet laikas sugaištas. Projektą vykdo Socialinių paslaugų centras. 15 proc. projekto vertės finansuoja savivaldybė. Šie daugiau kaip 3 mln. Lt europinio projekto lėšų skirti ne naujai statybai, o esamų patalpų remontui ir jų pritaikymui bendruomenės reikmėms. Projektą numatoma įgyvendinti iki šių metų pabaigos.

Rekonstruojamas ne visas pastatas, o atskiri plotai. Likusią dalį patalpų, kurių neaprėpia šis projektas, tikimasi sutvarkyti iš kito – „Stacionarių įstaigų modernizavimo projekto“, galbūt kažkiek teks investuoti ir savivaldybei.

 

Statys naujus vaikų namus

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, nusprendusi atsisakyti vaikų globos namų steigėjo funkcijų, rengiasi uždaryti Pabradės vaikų globos namus. Perimti šiuos globos namus savivaldybė atsisakė, bet nuo pačios problemos sprendimo nenusišalino. Ministerija remia be tėvų globos likusių vaikų naujų, nedidelių (maždaug 20 vietų) namų statybą Pabradėje. Kadangi Pabradės krašte yra nemažai vaikų, besimokančių gimtąja lenkų kalba, apgyvendinus juos Švenčionėlių vaikų globos namuose būtų sudėtinga užtikrinti galimybę mokytis lenkų kalba. Be to, siekiama vaiko neišplėšti iš jam įprastos aplinkos, kad jis nenutoltų nuo giminaičių. Logiška, kad Pabradės krašto vaikai turėtų ten ir augti. Aišku, norėtųsi, kad visi vaikai augtų šeimose, bet realybė byloja, kad tokie namai bus užpildyti.

 

Naujieji senelių namai bus kaime

Švenčionių Socialinių paslaugų centro senelių namai, iš pirmo žvilgsnio atrodo pakankamai neblogi, suremontuoti, bet specialisto nuomonė kitokia – Socialinės paramos skyriaus vedėjas Antanas Lašinskas sako, kad buvęs ligoninės pastatas ateityje keliamų aukštų reikalavimų neatitiktų. Todėl jau priimtas rajono savivaldybės tarybos sprendimas tinkamai pasirengti licencijavimui, perkeliant senelių namus į Šventos kaimą, tam pritaikius buvusį mokyklos pastatą.

„Po 2015 m. turėsime gauti licenciją, pastatas turės atitikti techninius reikalavimus, senelių namuose bus sukurta jauki namų aplinka, kad žmonės galėtų gyventi ne daugiau kaip po du, prie savo kambario turės visus patogumus, virtuvėlę, - pasakoja Socialinės paramos skyriaus vedėjas Antanas Lašinskas.

Matyt, pajutę tam tikras tendencijas, kad senelių namai taip pat nestovės tušti, privačias globos įstaigas rajone pradeda statyti ir verslininkai.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ


 

 
Reklaminis skydelis