Mes turime 386 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4843
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21044
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97074
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Lietuvos piliečių peticija dėl neteisingo ES paramos paskirstymo pateikta ES institucijoms

2022 m. sausio 22 d.

Peticija buvo inicijuojama po to, kai Lietuvos Vyriausybė kreipėsi į Europos Komisiją, prašydama leisti perskirstyti Sanglaudos politikos asignavimus: paimti iš Vidurio ir Vakarų Lietuvos regiono ir atiduoti į Sostinės regioną. Vyriausybė siekia Sostinės regionui skirti maksimalią reglamentais leidžiamą lėšų dalį – beveik 700 mln. eurų, kuri su nacionaliniu bendrafinansavimu sudarytų apie 1,4 mlrd. eurų.

Vidurio ir Vakarų Lietuvos regiono atstovai nesutiko su Vyriausybės sprendimu ir pateikė Europos Parlamentui ir Europos Komisijai peticiją, kuria ES institucijos raginamos užkirsti kelią Vidurio ir Vakarų Lietuvos regiono gyventojus diskriminuojančiam lėšų perkėlimui. Juos palaiko Europos Parlamento narys Bronis Ropė.
„Palaikau peticiją inicijavusių gyventojų poziciją ir visomis išgalėmis  prisidėsiu, kad Europos Komisija peticijos reikalavimus ir juos pagrindžiančius argumentus išgirstų, – teigia Europos Parlamento narys Bronis Ropė. – Mes kartu su Lietuvos socialiniais partneriais labai daug dirbome, kad išlaikytume maksimalią ES paramą Vidurio ir Vakarų Lietuvos regionui, nes ekonominio ir socialinio išsivystymo rodikliai šiame regione yra kone dvigubai žemesni nei Sostinės regione. Tad Vyriausybės sprendimas dalį tų sunkiai iškovotų lėšų atimti iš kukliau besiverčiančių ir nukreipti į Sostinės regioną, kur pragyvenimo lygis ir taip jau viršija ES vidurkį, yra neišmintingas ir nesuprantamas.“
Europarlamentaras pabrėžia, kad Vyriausybė dėl pasiūlymo perskirstyti ES Sanglaudos lėšas nesitarė su visuomene ir nėra viešai pateikusi tokį pasiūlymą pagrindžiančių argumentų.
Pagal Europos Komisijos skaičiavimus, Lietuvos Sostinės regiono pragyvenimo lygis siekia 111 proc. ES vidurkio (skaičiuojama BVP pagal perkamąją galią), o  Vidurio ir Vakarų Lietuvos regiono pragyvenimo lygis – 63 proc. ES vidurkio.

Neperskirsčius lėšų, Sostinės regionui priklausančių savivaldybių lauktų „bado dieta