Mes turime 295 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3223
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13410
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89440
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kaip teismas apskaičiuoja alimentų dydį?

2012 m. liepos 21 d.,šeštadienis Nr.55 (1198)

Vadovaujantis LR CK 3.192 straipsnis.

1. Tėvai privalo materialiai išlaikyti savo nepilnamečius vaikus. Išlaikymo tvarka ir forma nustatoma bendru tėvų susitarimu.

2. Išlaikymo dydis turi būti proporcingas nepilnamečių vaikų poreikiams bei jų tėvų turtinei padėčiai ir užtikrinti būtinas vaikui vystytis sąlygas.

3. Materialinį išlaikymą savo nepilnamečiams vaikams privalo teikti abu tėvai proporcingai savo turtinei padėčiai.

„Nustatant priteistino išlaikymo nepilnamečiams vaikams iš tėvų, nevykdančių arba netinkamai vykdančių iš įstatymo kylančią pareigą išlaikyti nepilnamečius vaikus iki vaikai (vaikas) sulaukia pilnametystės, išlaikymo dydis turi tenkinti būtinas vaikų vystymosi sąlygas ir jų tiesiogiai nesietinas su tais dydžiais, kurie buvo skiriami tėvų, kai jie šias pareigas vykdė tinkamai, t. y. teismas turi nustatyti tokį išlaikymo dydį, kuris nepažeistų tėvų turtinės padėties ir nepilnamečių vaikų poreikių, kurie teismų praktikoje apibūdinami ne tik kaip bendrieji, bet ir individualūs, atspindintys konkretaus vaiko vystymosi ir ugdymo specifiką bei tarnaujantys šiems tikslams, proporcingumo. Kita vertus, vaikų prabangios gyvensenos įpročių formavimui skiriamos tėvų lėšos negali indikuoti priteistino vaikų išlaikymo dydžių jų didinimo linkme.“ (Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegijos 2010 m. birželio 10 d. nutartis civilinėje byloje D. L. v. A. L., bylos Nr. 3K-3-278/2010.)

Darytina išvada, kad teismas turi atsižvelgti į tėvų materialinę padėtį, nepamirštant ir vaiko normalių vystymosi sąlygų.

Publikaciją parengė Lietuvos teisininkų draugijos narė, teisininkė - savanorė Gintarė Leščinskienė.

Šioje publikacijoje yra pateikiama tik bendro pobūdžio teisinė informacija, kuri neturi būti vertinama kaip išsami ir galutinė.
 

 
Reklaminis skydelis