Mes turime 374 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4316
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14503
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90533
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kvapnaus muilo gabalėlis gali tapti startu į didįjį verslą

2012 m. liepos 21 d.,šeštadienis Nr.55 (1198)

Švenčionių profesinio rengimo centre jau įvyko pirmasis projekto „Nori būti verslus – būk!“ renginys. Projektą parengė Švenčionių profesinio rengimo centro moksleivių bendrijai „Viltis“, projekto vadovė Jolita Masevičienė. Jiems vertingais patarimais ir visokeriopa pagalba rašant ir vykdant projektą talkina projektų kūrimo ir administravimo srityje itin patyręs partneris - Švenčionių verslo ir turizmo informacijos centras. Šiam projektui vykdyti gautos lėšos iš Jaunimo reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

Projekto tikslas – ugdyti jauno žmogaus požiūrį, teorinius ir praktinius įgūdžius, siekiant sukurti planuojamą produktą, jį realizuoti stipriai besikeičiančioje rinkoje. Projektas „Nori būti verslus – būk!“ planuojamas vykdyti birželio-spalio mėnesiais. Jame pareiškė norą dalyvautis kelios dešimtys Švenčionių profesinio rengimo centro mokinių.

Pasak Švenčionių verslo ir turizmo informacijos centro direktorės Violetos Čepukovos, įdėjusios daug pastangų, kad šis jaunimo verslumui skatinti skirtas projektas išvystų dienos šviesą ir sėkmingai būtų vykdomas, jaunimui šio projekto metu suteiktos teorinės žinios ir praktiniai užsiėmimai bus neabejotinai naudingi ir ateityje, net jeigu ne visi projekto dalyviai kurs savo verslą. Šis projektas – puiki galimybė jaunimui susipažinti su verslo modeliu bei gauti žinių, reikalingų sėkmingam verslo įsteigimui ir vystymui. Projekto metu bus ne tik praktinių įgūdžių formavimas, bet ir seminarai, kuriuos ves verslo konsultantai, kurie noriai pasidalins savo patirtimi ir atsakys projekto dalyviams į rūpimus klausimus. Šiuo projektu siekiama padrąsinti jaunimą kurti savo verslą, suteikti jiems reikalingą informaciją ir realiais pavyzdžiais parodyti savarankiškos veiklos naudą.

Jau pirmojo užsiėmimo, vykusio visą dieną, metu buvo matyti, kad labai sėkmingai pasirinkta ir projekto tema, ir praktiniai užsiėmimai, nes ir Švenčionių PRC moksleiviai ir su jais dalyvavę pedagogai Jaunimo verslo klubo lektoriams turėjo daug klausimų ir visi džiaugėsi išsiaiškinę svarbių dalykų: kuo UAB skiriasi nuo AB arba viešosios įstaigos ar individualios įmonės, kokius mokesčius ir kam reikia mokėti, kus reikia įstatinio kapitalo, kur ne, kokia atsakomybė tenka įmonę įsteigusiam žmogui, nuo ko pradėti, jeigu turi tik idėją ir t.t.

Projektui parinkta technologiškai paprasta, ekologiškai saugi, kamerinė veikla – muilo gamyba. Šie praktiniai užsiėmimai auditorijoje paskleidė nuostabių eterinių aliejų ir prieskonių kvapų puokštę bei malonų kūrybinį šurmulį. Projekto lektoriai papasakojo, kur ir kaip įsigyti visų muilo gamybai reikalingų medžiagų, kaip formuoti muilo sudėtį ir kaip jį pristatyti, kad žmogus norėtų pirkti. Itin smagus bei nesudėtingas ir pats muilo gaminimo procesas, nes dalyviams jau buvo pateikta muilo bazė, kurią tereikėjo ištirpinti induose, įstatytuose į karšto vandens voneles, bei pridėti įvairių priedų: po kelis lašus norimo eterinio aliejaus, šiek tiek augalinių aliejų ir papildų (medetkos, ramunėlių žiedų, šokolado, kavos, cinamono ar pan.), o gautą vientisą masę supilstyti į formeles ir džiaugtis rezultatu. Lektorės patarė gerai įsiskaityti muilo medžiagų aprašymą, nes tai padės suvokti, ką su kuo galima maišyti, ir bus lengviau pirkėjams paaiškinti kiekvieno muilo savybes. Pavyzdžiui, stangrina, skaistina, maitina ar valo odą.

Muilo gamyba itin tinkamas verslas, kurį galima vykdyti ir namuose, nes nereikalauja nei didelių erdvių, nei sudėtingų įrengimų, nei daug darbuotojų. Šis verslas labiausiai asocijuojasi su papildomų pajamų galimybe, kai būtinos investicijos yra minimalios, pagrindinę produkto vertę sukuria laikas ir rankų darbas, o produktas (muilas) gaminamas namuose. Pagamintą produkciją puikiai galima realizuoti mugėse, turguose, specializuotuose salonuose, parduotuvėse, internetinių puslapių pagalba ir pan. Kaip ir visi kiti verslai taip ir namų verslo idėjos atsiranda iš pastebėtos paklausos, sugebėjimų ir darbo pasiūlos.

Pasibaigus pirmajam projekto „Nori būti verslus – būk!“ užsiėmimui, ir lektoriai, ir projekto vadovė Jolita Masevičienė bei jos kolegos, ir partnerio – Švenčionių verslo ir turizmo informacijos direktorė Violeta Čepukova džiaugėsi, kad jaunimui buvo pasiūlyta nauja, įdomi ir nesudėtinga veikla, kuri, buvo matyti, jos sudomino ir auditoriją. Projekto dalyviai buvo išradingi, smalsūs ir darbštūs ir galbūt ne vienas iš jų galės gauti ir šiek tiek pajamų. Juk populiarėjant ekologiškai produkcijai auga ir natūralių rankų darbo gaminių paklausa.

Projekto, kuris tęsis iki rudens, metu numatyta ir daugiau mokymų, seminarų, praktinių užsiėmimų (pavyzdžiui, žolių rinkimas ir džiovinimas; muilo gamyba, pakavimas), pardavimo, rinkodaros įgūdžių mokymasis ir teoriškai, ir praktiškai (pavyzdžiui, savo pagamintais muilais bus prekiaujama Rudens kermošiuje).

Irena POŽĖLIENĖ
 

 
Reklaminis skydelis