Mes turime 550 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:7314
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13724
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95473
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Nejuokinga

2021 m. gruodžio 4 d.

Praeitą sekmadienį eidamas Adutiškio gatve prie Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos pamačiau ne „paguldytą policininką“ bet paguldytą šviesoforą. Gulėjo ir gal desėtkas apsauginių stulpelių. Kažkam ši plati gatvė pasirodė perdaug siaura.

Panašių įvykių šioje tiesioje atkarpoje buvo tiek, kad laikui bėgant buvo „nuraškyti“ daugelis medelių, nulupta jų žievė ar suniokoti kelio ženklai. Apvažiavimas tranzitiniam transportui buvo pažadėtas gal dar tais laikais, kai Vilniuje pradėtas statyti Nacionalinis stadionas. Nepriklausomybės laikais beveik prieš kiekvienus rinkimus iškildavo apvažiavimo klausimas, pasigirsdavo gražūs ir net saldūs pažadai, atsirasdavo net spalvoti ir gražūs projektai, tačiau nieks nesikeisdavo. Solidariai - nei stadiono Vilniuje, nei apvažiavimo Švenčionyse! Ne be reikalo prie mokyklos, tuometinio direktoriaus J. Murausko iniciatyva atsirado apsauginiai stulpeliai. Tėvai po kiekvieno autoįvykio toje gatvėje net su ašaromis akyse jam už tai dėkodavo. Mažai tie kuklūs stulpeliai būtų padėję, gal daugiau buvo skirti mokiniams priminti, kad čia yra pavojinga atkarpa. Dabar gatvėje medžių jau neliko, nes dauguma buvo baisiai sužaloti tiek transporto, tiek „kirpėjų“ (genėtojų). Matomai, atėjo šviesoforų, apsauginių stulpelių ir gatvės apšvietimo įrenginių eilė. Duok Dieve, kad neįvyktų skaudesnių nelaimių. Šviesoforą pastatys, stulpelius įbetonuos, bet kai tiesioje plačioje gatvėje neišsitenka sunkusis transportas, o šaligatviu žengia šimtai mokinių… Dažnai matome sunkiai siūbuojančius miškovežius su priekabomis ir visokius kitokius transporto monstrus, riedančius tai pirmyn, tai atgal. Nesikuklina ir ūkininkai su savo kombainais ir su šešiavagiais apverčiamais plūgais pralėkti centrine gatve „su vėjeliu“. Neseniai per Švenčionis važiavo „fūrų“ karavanas net nuo Ladogos ežero. O kas darosi penktadieniais ir sekmadieniais pagrindinėse mūsų gatvėse yra sunkiai suvokiama, nes dažnokai per minutę ten ar atgal pravažiuoja po 20 ir net daugiau automobilių, kuriems Švenčionys visai nereikalingi. Atsibuskime, kol nevėlu. Juk visos tos „pravažiuojančios“ mašinos dar ir miesto orą teršia, bet tai jau kita tema.

Izidorius KIMSĖNAS