Mes turime 320 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5211
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15398
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91428
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Dirvožemį saugosime kaip vandenį ir orą

2021 m. lapkričio 20 d.

Dirvožemių būklė Lietuvoje prastėja. Mokslininkų duomenimis, apie 19 proc. Lietuvos žemės ūkyje dirbamo dirvožemio yra paveikta erozijos. Tad nuo šiol dirvožemį saugosime taip pat kaip vandenį, orą ir jūras.

Dėl prastos dirvožemio būklės augalams neįsisavinus naudojamų maisto medžiagų, aplinkoje susidaro jų perteklius, jos išplaunamos ir prisideda prie oro, dirvožemio, vandens taršos ir klimato kaitos. Dirvožemis yra ne tik ūkininkavimo pagrindas ir maisto šaltinis, jame yra daugiau kaip 25 proc. pasaulio biologinės įvairovės ir tai yra didžiausias sausumos anglies telkinys planetoje. Tačiau, anot Europos Komisijos, net 70 proc. ES dirvožemių nėra geros būklės.

Siekiant pagerinti dirvožemio būklę, jį apsaugoti, ES Dirvožemio strategijoje siūlomas savanoriškų ir privalomų priemonių rinkinys bei planuojami konkretūs veiksmai tvariam dirvožemio valdymui integruoti. Vienas svarbiausių strategijos pasiūlymų – iki 2023 m. pateikti ES Dirvožemio sveikatos teisės akto (Soil Health Law) projektą.

ES Dirvožemio strategijoje siūlomais veiksmais siekiama skatinti darnų ir žiedinį iškasto dirvožemio naudojimą ir darnų dirvožemio valdymą, prisidėti prie klimato neutralumo tikslo ir prisitaikymo prie klimato kaitos, saugoti dirvožemio bioįvairovę, mažinti dirvožemio taršą ir stabdyti dykumėjimą.

ŽŪM inf.

 
Reklaminis skydelis