Mes turime 340 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1628
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17829
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93859
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Tarybos posėdyje paminėta Valstybės diena, priimti sprendimai

2012 m. liepos 14 d.,šeštadienis Nr.53 (1196)

Valstybės dienos išvakarėse vykusio rajono savivaldybės tarybos posėdžio iškilmingoje dalyje šventės proga sveikinimo žodį tarė rajono meras Vytautas Vigelis ir posėdyje dalyvavęs Seimo narys Konstantas Ramelis, posėdžio dalyviams skambėjo Pabradės miesto kultūros centro moterų ir vyrų vokalinių ansamblių atliekami kūriniai, pranešimą skaitė „Nalšios“ muziejaus istorikė Nadežda Spiridonovienė.

Sulaukusiai nuoširdžių kolegų ir Seimo nario Konstanto Ramelio sveikinimų, neseniai jubiliejų šventusiai mero pavaduotojai Rajai Krupeninai teko ir nešventiška misija – perskaityti rajono savivaldybėje dirbančių moterų jai įteiktą kreipimąsi dėl galimos opozicijos diskriminacijos moterų atžvilgiu ir lygių galimybių pažeidimo (kreipimosi tekstą spausdiname).

Po Valstybės dienos paminėjimo sekė darbas. Gyventojai, kaip visada, galėjo stebėti tiesioginę posėdžio transliaciją internetu.

 

Dėl valstybės biudžeto nepriemokos tenka imti paskolą

Finansų skyriaus vedėja Liusė Januš pateikė tarybai praėjusių metų finansinių ataskaitų rinkinį. Buvo vykdomos 9 programos, pagal kurias buvo finansuojami 23 asignavimų tvarkytojai. 2011 m. biudžetas buvo tikslinamas 6 kartus. Metų pradžioje patvirtintas 62,2 mln. litų biudžetas metų pabaigoje sumažėjo 201 tūkst. litų. Tiek negauta pajamų iš valstybės biudžeto. Daugiausia – dėl valstybės perskirstomos GPM dalies. Dėl šios priežasties biudžetas buvo įvykdytas 98,9 proc. Pasak Finansų skyriaus vedėjos Liusės Januš, šių rodiklių rajonas niekaip negalėjo įtakoti, nes tai nėra rajone surenkami mokesčiai, jie priklauso nuo savivaldybių donorių biudžetų vykdymo. Neįvykdė jos – atsiliepė kitoms savivaldybėms, jų veiklai, susidarė kreditoriniai įsiskolinimai už prekes ir paslaugas, kurie linkę augti.

Šiais metais finansavimas iš valstybės biudžeto vėl sutrikęs, todėl nuspręsta imti Finansų ministerijos trumpalaikę paskolą (iki lapkričio 1 d.) su 3-5 proc. palūkanomis švietimo įstaigų darbuotojų atlyginimams mokėti. Prašoma 549 tūkst. Lt, bet yra abejonių, ar Finansų ministerija nesumažins sumos.

 

Šalies savivaldybių skolos linkusios augti

Rajono meras Vytautas Vigelis kreipėsi į tarybos opozicijos narius, kad jie susilaikytų nuo nepagrįstų kalbų apie rajono praskolinimą, nes taip nėra. Finansinė situacija Lietuvoje nėra paprasta – vėliau kalbėdamas tą pabrėžė ir Seimo narys Konstantas Ramelis. Šalies savivaldybių skolinimosi vidurkis yra 52,2 proc., manoma, gali kilti iki 70 proc. Finansų ministerijos duomenimis, mūsų rajono skolos sudaro 30,2 proc., net pridėjus kreditorinius įsiskolinimus dar nesiekia šalies vidurkio. Meras pripažįsta, kad laikinų sunkumų yra, bet prašė opozicijos neišpūsti ir nesinaudoti tokiais dalykais artėjančių rinkimų reklamai.

 

Skundai užtempė globos namų reorganizavimą

Prieš porą metų balsų dauguma priimtą tarybos sprendimą dėl Švenčionėlių vaikų globos namų reorganizavimo keli opozicijos nariai buvo apskundę teismui ir kol vyko teisminiai ginčai, visi procesai buvo sustabdyti. Buvo įšaldyti ir su tuo susiję projektai – dar vienas vis tų pačių „veikėjų“ nuopelnas.

Teismai paliko galioti tarybos sprendimą, ir šiame posėdyje priimtas galutinis verdiktas – Švenčionėlių vaikų globos namai reorganizuojami prijungimo būdu prie Švenčionių socialinių paslaugų centro. Reorganizuojant bus užtikrintas veiklos tęstinumas, įsipareigojimų vykdymas ir darbuotojų socialinės garantijos. Socialinių paslaugų centro buveinė nustatyta Švenčionėliuose, reorganizuotos įstaigos veikla prasideda nuo 2013 m. sausio 1 d. Numatoma sumažinti 22 etatus, daugelis jų neužimti.

Spręstas klausimas ir dėl buvusios Švenčionėlių vaikų globos namų direktorės Nijolės Stūglienės prašymo dėl taikos sutarties. Už darbo drausmės pažeidimus atleista N.Stūglienė kreipėsi į teismą. Tai ilgas ir abiems šalims brangiai kainuojantis procesas. Taryba svarstė N.Stūglienės prašymą pasirašyti taikos sutartį abiems šalims padarant nuolaidų ir taip išvengiant bylinėjimosi teismuose. Juridinio skyriaus vedėjas Vygandas Kastanauskas pabrėžė, kad taikos sutartis drausminių nuobaudų nepanaikina, jie lieka galioti. Pasirašius taikos sutartį, Švenčionėlių vaikų globos namai išmokės buvusiai direktorei 5 jos buvusių vidutinių atlyginimų kompensaciją, ir bus padėtas taškas. Kadangi ši įstaiga dar finansuojama ministerijos, savivaldybė žalos nepatirs.

 

Senelių namai persikels į Šventos kaimą

Taryba pritarė dviejų projektų rengimui ir įgyvendinimui – „Senų ir neįgalių žmonių namų įkūrimo“ ir „Vaikų socialinės globos namų įkūrimo Pabradės mieste“.

Nuo 2015 m. įsigaliojus stacionarių globos įstaigų licencijavimui dabartiniai Švenčionyse esantys Senų ir neįgalių žmonių globos namai neatitiks reikalavimų, tad permainoms jau imta ruoštis. Paprasčiau vadinamos senelių namais įstaigos įkūrimui bus pritaikytas buvusios Šventos mokyklos pastatas. Pasak Socialinės paramos skyriaus vedėjo Antano Lašinsko, patalpų išdėstymas tinkamas ir yra visos sąlygos įkurti visus reikalavimus atitinkančius senelių namus.

Pabradėje planuojama pastatyti kompaktiškus šiuolaikinius reikalavimus atitinkančius vaikų globos namus.

Abu projektus finansiškai remia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, skirianti jų įgyvendinimui per 3 mln. litų.

 

VVG projektai

Taryba pritarė savivaldybės dalyvavimui dviejuose Vietos veiklos grupės „Švenčionių partnerystė“ projektuose: Dvilonių kaimo bendruomenės – „Prieigos prie ežero sutvarkymas, paplūdimio ir liepto įrengimas“ bei Pabradės „Domus“ bendruomenės – „Pabradės miesto Dubingėlės skvero sutvarkymas“. VVG valdybos pirmininkas Darius Velička informavo, kad startavo jau 10 bendruomenių projektų (rengiamų per 40), 5 dėl tam tikrų priežasčių grąžinti koregavimui.

 

Atleista direktorė

Taryba tenkino Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos direktorės Natalijos Alinauskienės prašymą atleisti ją iš užimamų pareigų. Gimnazijai laikinai vadovaus pavaduotoja dirbusi Teresa Kuzmickaja.

 

Sumažintas rinkliavos mokestis

Ženkliai (net keliskart) sumažintas vietinės rinkliavos už leidimą organizuoti komercinius renginius savivaldybei priklausančiose ar valdytojo teise valdomose viešojo naudojimo teritorijose.

 

D.Veličkos pareiškimas

Tarybos narys Darius Velička perskaitė pareiškimą dėl buvusio konflikto su „Nalšios“ muziejaus direktore Alyte Šiekšteliene. Direktorė viename tarybos posėdyje nemandagiai pasisakė D.Veličkos atžvilgiu, motyvuodama tuo, kad jis viename renginyje neva netiesiogiai buvo ją įžeidęs. Darius Velička pranešė, kad direktorė jo atsiprašė ir pripažino buvusi neteisi.

Darius Velička pareiškime taip pat išreiškė susirūpinimą dėl viešo savivaldybės tarnautojų įžeidinėjimo.

 

Rajono ekonominė būklė per vidurį

Posėdžio pabaigoje Seimo narys Konstantas Ramelis išsakė savo mintis apie posėdį, kuris jam sudarė neblogą įspūdį – buvo darbingas, palyginti ramus ir korektiškas, neskaitant, pasak jo, smulkių pasimėtymų replikomis.

„Rajono ekonominę būklę vertinčiau per vidurį, aplinkiniuose rajonuose blogesnė“, - sakė K.Ramelis. Seimo narys pažėrė motyvuotos ir pagrįstos kritikos opozicijai: „Mūsų rajone opozicija išskirtinė. Šalies valdžios jos partijos (liberalcentristai ir Liberalų sąjūdis) yra valdančiojoje koalicijoje, jų partijų nariai yra ministrai. Jeigu opozicijos darbas būtų tinkamai organizuotas, būtų matomi ir rezultatai. Situaciją reikėjo išnaudoti atstovaujant rajono gyventojų interesams, o ne atvirkščiai“, - kalbėjo Seimo narys. Jis papasakojo atvejį, kai siekė padėti rajonui įgyvendinti teisėtus interesus, buvo pažadėta, bet paskui neįvykdyta, galima įtarti, dėl tam tikro poveikio. Pagarbą opozicija gali pelnyti tik veikdama gyventojų interesais, o ne atgyvenusiu posakiu „Kuo blogiau, tuo geriau“.

 

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

PAREIŠKIMAS

2012 m. liepos mėn. 5d.

Švenčionių rajono savivaldybės tarybos narei Rajai Krupeninai

Mes, Švenčionių rajono moterys, aktyviai dalyvaujančios rajono politiniame ir visuomeniniame gyvenime, kreipiamės į Jus prašydamos paskelbti šį pareiškimą rajono savivaldybės tarybos posėdyje, kuris vyks 2012m. liepos 5 dieną.

2012 m. birželio 9 d. laikraštyje „Žeimenos krantai“ Nr.43, 1 puslapyje, straipsnyje „Atokvėpis nuo sunkaus darbo - pasivažinėjimai po turistų pamėgtas vietas... - Ir su moterimis!??, pažeidžia Lietuvos Respublikos Lygių galimybių įstatymą, tarptautines konvencijas, sudarytas globojant Suvienytųjų Nacijų Organizacijai ir specializuotoms įstaigoms, skatinančias vyrų ir moterų lygiateisiškumą, Suvienytųjų Nacijų Organizacijos ir specializuotų įstaigų priimtas rezoliucijas, deklaracijas ir rekomendacijas, kuriomis siekiama vyrų ir moterų lygiateisiškumo.

Vykdant tiesiogines pareigas į įvairius renginius, įvairių delegacijų sudėtyje vyksta ir moterys. Laikraštis „Žeimenos krantai“, platindamas informaciją visuomenei, formuoja nuomonę, kad moterys reikalingos kelionėse tik vyrų pasilinksminimams. Tokie straipsniai diskriminuoja, žemina garbę, orumą mūsų, moterų, aktyviai dalyvaujančių politinėje veikloje ir visuomeniniame gyvenime. Aukščiau minėtame straipsnyje teigiama, kad šią informaciją paskleidė opozicijai atstovaujantis tarybos narys, kurio pavardė neskelbiama. Kadangi save oficialiai opozicijoje esančiais įsivardino 7 tarybos nariai, ir dar kartą primindamos, kad moterų diskriminacija pažeidžia lygiateisiškumo ir pagarbos žmogaus orumui principus, neleidžia moterims dalyvauti lygiomis teisėmis su vyrais politiniame, socialiniame, ekonominiame ir kultūriniame savo rajono ir šalies gyvenime, atsiliepia visuomenės ir šeimos gerovei ir dar labiau apsunkina moterims atskleisti visas savo galimybes šalies ir žmonijos labui, reikalaujame opozicijos tarybos nario, paskleidusio moteris žeminančią dezinformaciją, turėti drąsos ir viešai atsiprašyti.

 


 

 
Reklaminis skydelis