Mes turime 282 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:278
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16479
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92509
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Įamžinti kūrėjų pėdsakai

2021 m. rugsėjo 11 d.

Laikas. Kiek daug įvairiausių epitetų, metaforų ir, žinoma, posakių yra skirta Jo Didenybei Laikui, kuris negailestingai trina iš atminties praeities įvykius, sutiktų žmonių vardus, veidus... Bet rašytinis žodis išlieka kur kas ilgiau. Iš kronikų mes bandome dėlioti savo šalies, pasaulio istoriją. Tik iš užrašų ant molinių plytelių ar pergamento mes sužinome nors ir skurdžias žinias apie šumerų, Egipto ir kitas senąsias civilizacijas. Benjamino Kondrato knyga „Kūrėjų pėdsakais Vilniaus ir Švenčionių krašte“ išsaugos čia ilgiau ar trumpiau gyvenusių ar dar gyvenančių rašančių žmonių pėdsakus. Tarp knygoje minimų kūrėjų randame ir tokias asmenybes kaip mokslininkė Pranė Dundulienė, Švenčionėlių naujos bažnyčios statybų pradininkas Ambraziejus Jakavonis, žinomas šalyje dailininkas Giedrius Kazimierėnas, Nepriklausomybės Akto Signataras Česlovas Kudaba ir kiti. Gaila, kad į susitikimą su knygos autoriumi Benjaminu Kondratu Švenčionių viešojoje bibliotekoje atėjo palyginus nedaug žmonių. Pandemija, karantinai ir nuolatiniai gąsdinimai nori nenori turi įtakos žmonių bendravimui.

Susitikimas su gerb. Benjaminu Kondratu buvo įdomus, nes buvo kalbama ne tik apie knygų seriją „Kūrėjų pėdsakais“, bet ir lietuvių kalbą, rašybą ir kitus niuansus, susijusius su kūryba ir įvairiom interpretacijom.

Knygos pratarmėje gerb. Benjaminas Kondratas rašo: „Kūrėjų pėdsakai“ – tai literatūrinės kraštotyros knygos. Turtinga šviesių žmonių Lietuva: kiekvieną šimtmetį kilo jie tartum švyturiai, širdies taurumu, šviesos troškimu, savo gyvenimu rodydami kelią į laisvesnį, šviesesnį, prasmingesnį gyvenimą. Knygoje rašoma apie įvairius kūrėjus. Tai – rašytojai, poetai, prozininkai, dramaturgai, neužmiršti literatai, vertėjai, publicistai, kritikai, literatūrologai, atsiminimų autoriai – memuaristai. Pasakojama apie mėgėjus eiliuotojus, kalbininkus, religinių knygų autorius, kraštotyrininkus. Knygon pateko ir vienas kitas muzikas, dailės ar kitokio meno kūrėjas, jeigu jis susijęs su ta vieta, kurioje pasakojama apie anksčiau išvardytus kūrėjus.“

Vartydamas naujausią 21-ąją knygą „Kūrėjų pėdsakais Vilniaus ir Švenčionių krašte“, randu pasakojimus apie poetą Algimantą Cimbolaitį, šviesaus atminimo poetą Bronių Mackevičių. Skaitydamas prisimenu bendravimo akimirkas, pokalbius apie kūrybą, poeziją. Esu tikras, kad panašias, o gal dar aštresnes emocijas patirs ir kiti skaitydami šią knygą.

O dabar apie patį susitikimą Švenčionių viešojoje bibliotekoje.

Susitikimas prasidėjo smagia „Kaimynų“ kapelos sugrota melodija. Autorių pristatė bibliotekininkė Laima Strakšienė.

Gerb. Benjaminas Kondratas pasakojimą pradėjo nuo vaikystės. Vaikystėje ir gerb. Benjamino meilė knygai ir lietuvių kalbai gimė. Ne veltui dažnai sakoma, kad mes iš vaikystės žemės.

- Knyga yra šaknys, knyga visko pradžia. Ir mano gyvenime knyga sukūrė mane tokį, koks dabar esu. Ir kad galėjau kažką naudingo padaryti, parašyti. O pradžia buvo tolimais 1942 metais, kai ganydamas karvutę garsiame Vasilčiko dvare, galėjau ramiai skaityti. Per kelias vasaras susikaupė tam tikras bagažas, padėjęs pamatus mano gyvenimo pasirinkimui – lietuvių kalbai ir literatūrai. Skaitymas lavina žmogaus vaizduotę, ir norint kažką parašyti, sukurti, be skaitymo sunkiai įsivaizduojamas, - apie savo gyvenimo ir pasirinkimo pradžią pradėjo pasakoti gerb. Benjaminas Kondratas.

Ir nors gyvenimas labai nelepino, bet gerb. Benjaminas pasiekė savo tikslą. O kai buvo sukauptas žinių bagažas, kilo mintis skirti daugiau dėmesio lietuvių kalbai ir literatūrai. Daug dėmesio buvo skiriama skyrybai, rašybai ir literatūrinei kraštotyrai. Prasidėjo rinkinėlių apie rašybą ir skyrybą parengimas ir išleidimas.

Kalbėdamas apie savo darbo metodiką su mokiniais, gerb. Benjaminas sakė:

- Mokinys skyrybą ir rašybą išmoksta tik rašydamas.

Atėjo laikas, kai gerb. Benjaminui Kondratui gimė mintis leisti knygas apie kūrėjus. Dabar jau išleista 21-moji knyga „Kūrėjų pėdsakais“ ir jau rengiama 22-oji. 21-ojoje, kaip jau minėjau, aprašyti Vilniaus ir Švenčionių krašto kūrėjai.

Antroje susitikimo dalyje vyravo klausimai-atsakymai. Bene daugiausia klausimų gerb. Benjaminui Kondratui uždavė Rimutis Laucius.

Įdomios buvo gerb. Benjamino Kondrato mintys apie kūrybą, poeziją.

- Poezijoje turi būti rašančio ryšys su klausytoju. Tai svarbiausia, - sakė jis.

Leidžiant knygas dabar svarbu surasti pinigėlių. Nusivylęs rėmėjų pažadais, gerb. Benjaminas jau kuris laikas knygas leidžia savo pinigais. Kažkiek pinigėlių susigrąžina iš pardavimo, bet, kaip sakė gerb. Benjaminas, tai ne tiek svarbu, svarbi pati idėja surinkti ir išleisti knygą, kurioje liktų įamžinti kūrėjų pėdsakai, o kai nėra rėmėjų, tai ir problemų mažiau. Žvelgiant iš šalies, šį darbą galima pavadinti altruistiniu, bet jei ne tokie altruistai, pasaulio progresas būtų gerokai lėtesnis.

Buvo klausimų ir apie lietuvių kalbos likimą dabartyje.

O aš baigdamas norėčiau pakviesti skaitytojus bent jau bibliotekoje paskaityti įdomiai parašytą „Kūrėjų pėdsakais Vilniaus ir Švenčionių krašte“ knygą. Rasite tikrai įdomių dalykų.

Algis JAKŠTAS