Mes turime 185 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:680
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14679
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:62005
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Gandro dienom sušmėžavo čiurliai

2021 m. rugpjūčio 28 d.

Jau pati rugpjūčio pabaiga, dar nelaukiame rudens, bet žinome – jis ne už kalnų O kol kas rugpjūčio 24-oji, šventas Baltramiejus, paskutinė vasaros šventė. Ji šventė ne tik mums, bet ir baltiesiems gandrams - jie palieka mus, išskrenda. Mūsų nacionaliniam paukščiui dėmesio ir pagarbos tikrai netrūksta, mes turime net dvi gandrui skirtas šventes – pavasarį, kovo 25-ąją, švenčiame Gandrines, – gandrų sutiktuves, o dabar – jų palydėjimo šventė.

Iki gandrų išlydėjimo dienos mūsų krašte gandrų lieka labai nedaug. Šiemet jie labai neskubėjo, dar mėnesio viduryje laukuose baltavo pulkai ir pulkeliai, pavieniai paukščiai, o paskui dirbantį traktorių ar kombainą nutįsdavo lesalo ieškančių gandrų virtinė. Dabar ir ištikimiausieji jau pakilo skristi. Jų dar regėsime savaitę, kitą, dar mus aplankys iš šiaurės rytų skubantys pulkai. Tačiau kitas pasimatymas su mūsų gandrais – tik per Gandrines.

Tačiau gandrų išlėkimo metą nustebino staiga pasklidę juodieji čiurliai: Vilniuje ir jo apylinkėse jie stebėti rugpjūčio 22 dieną, o rugpjūčio 23 dieną pavyko suskaičiuoti apie 40 paukščių. Nereikėtų tuo stebėtis dėl orų, nes jie, taip vasariškai šilti, galėjo tikti čiurliams. Tačiau žinant, kad visi čiurliai išlėkė jau iki mėnesio vidurio, o didžiuma – pirmąją rugpjūčio savaitę, tokį šių paukščių pasirodymą reikia laikyti savotišku paradoksu.

Juodasis čiurlys, mūsų miestų ir miestelių, kaimo sodybų paukštis, Lietuvoje gyvena tik trejetą mėnesių: nuo gegužės vidurio iki rugpjūčio. Taip buvome įpratę regėti, nes paskutinio vasaros mėnesio orai paprastai būna per vėsūs, tuo labiau – paukščiai paklūsta gerokai trumpesnės dienos ir ilgesnės dienos režimui. Taip būdavo, tačiau dabar čiurliai vis dažniau stebimi kur kas vėliau. Maža to, pernai rugsėjo mėnesį gamtos draugų Rulevičių sodyboje Trakų pakraštyje jie vaikus augino rugsėjį ir juos iš inkilo išvedė mėnesio viduryje.

Daug kam įdomu: ar dabar taip ir bus, ar čiurliai pas mus visada gyvens ketvertą mėnesių, ar tai yra sparčiai besikeičiančio klimato įtaka? Kol kas tokių prognozių niekas nerengia ir negarsina. Bet visiems patariu dabar, kol dar taip šilta, vis dažniau pažvelgti į dangų – o gal dar tebenardo jie, vasaros paukščiai čiurliai?

Selemonas PALTANAVIČIUS