Mes turime 173 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2398
mod_vvisit_counterŠią savaitę:5791
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:53117
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Ką paimam iš gamtos, privalome jai grąžinti

2012 m. liepos 11 d.,trečiadienis Nr.52 (1195)

Šiuo principu savo veiklą grindžia Stanislovo Tracevičiaus vadovaujama įmonė „Biastra +“, laimėjusi Švenčionėlių dumblo apdorojimo įrenginių operatoriaus konkursą

Praėjusį trečiadienį gyventojus informavome, kad žaliosios atliekos Švenčionėlių dumblo apdorojimo įrenginiuose (buvusio Pliauškių sąvartyno teritorijoje) iš gyventojų ir organizacijų priimamos nemokamai. Aikštelės darbo laikas patogus ir dirbantiems žmonėms: dirba pirmadieniais, trečiadieniais ir penktadieniais nuo 11 val. iki 19 val., šeštadieniais – nuo 9 val. iki 16 val. Baigiantis šiltajam periodui, darbo laikas keisis, nes atliekos yra sezoninės, žiemą jų praktiškai nėra.

Apie modernų atliekų tvarkymą kalbamės su UAB „Biastra +“ direktoriumi Stanislovu Tracevičiumi.

 

Ar dideles gamybos apimtis planuojate?

Laimėjome konkursą ir dar tik pradedame veiklą. Dumblas vežamas iš Švenčionėlių ir Švenčionių valymo įrenginių, girdėjau, kad čia turėjo vežti taip pat iš Pabradės ir Ignalinos, bet kol kas nepavyko užmegzti ryšių. Ignalina berods rengiasi statyti dumblo džiovyklą, bet ta technologija yra žiauriai brangi, sunku įsivaizduoti, kiek turėtų kilti nuotekų tvarkymo tarifas.

 

Kuo rėmėtės kurdamas šį verslą?

Mokslo žiniomis ir pasaulio patirtimi. Mano požiūris yra toks: ką paimam iš gamtos, privalome grąžinti. Kompostavimo metu sukuriamos tokios sąlygos, kad metalai surišami, oksidai aplinkos neteršia. Pasaulyje tai naudojama. Švenčionių rajone praktiškai nėra sunkiųjų metalų, tad komposto tikrai nereikia bijoti. Iš komposto augalai paima tik maisto medžiagas ir tik tiek, kiek reikia. Pagaminę gerą kompostą ir grąžinę į gamtą, išlaikysime gerą derlingumą, nereikės pirkti mineralinių trąšų.

 

Kam tinkamas šis kompostas?

Juo galima tręšti visus laukus, bet kadangi žmonių psichologinė nuostata labai svarbi, labiausiai rekomenduojama grūdinėms kultūroms ir energiniams augalams. Kadangi Vyriausybė siekia energetinės nepriklausomybės, mūsų pagamintas kompostas gali labai pasitarnauti. Galima sukurti uždarą ratą: dumblas – kompostas – žymiai didesnis energetinio miško derlius – pigus kuras – atpinga šiluma. Manau, savivaldybes tai turėtų sudominti. Mano nuomone, verslininkai turi gerbti savivaldybę ir stengtis prisidėti prie jos gerovės.

 

Ar kompostą atiduosite nemokamai?

Pagal pasaulinę praktiką iš dumblo pagamintas kompostas atiduodamas nemokamai, tai kodėl mes turėtume daryti kitaip? Aišku, apželdinimu užsiimančios firmos gali ir susimokėti, bet ūkininkams, „Vilniaus vandenų“ klientams mielu noru atiduosime. Iš patirties galiu pasakyti – su ūkininkais darome ir barterį – atiduodame kompostą, o iš jų paimame nereikalingas atliekas – šiaudus, supuvusį šieną. Taip kartu sprendžiame ir aplinkosaugos problemas.

 

Kaip dirbate žiemą, kai žalienų nėra?

Dumblo perdirbimui reikalinga frakcinė medžiaga (1 tonai dumblo reikia 2 kub. metrų frakcinės medžiagos). Vasarą tai daugiausia žaliosios atliekos, žiemą naudojame smulkintas šakas, bet tik tas, kurios netinka katilinėms, pavyzdžiui, žievė užteršta smėliu. Esame ta grandinėlė, kuri ima viską, kas niekam daugiau netinkama. Jeigu pritrūksta frakcinės medžiagos, tai tik mano rūpestis – perkame.

 

Kokios žaliųjų atliekų priėmimo sąlygos?

Kaip jau buvo minėta, priimame nemokamai, bet pasveriame ir vedame priimtų atliekų apskaitą, o atvežusiam atliekas žmogui išduodame dokumentą, todėl reikia turėti asmens dokumentą. Tai darome dėl daugelio dalykų, bet svarbiausia – dėl verslo skaidrumo. Žmogus prireikus turės įrodymą, kaip tvarko atliekas. Savivaldybė galės pasidaryti analizę, prognozuodama atliekų kiekius.

Objekte dirbs tik vienas asmuo – operatorius Danius Raginis. Jis suteiks informaciją apie atliekų priėmimą telefonu: 8 602 33364.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ