Mes turime 271 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2743
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21287
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:68613
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Bendruomenė sako „Ne“ migrantų nuolatinei stovyklai Augustave

2021 m. liepos 31 d.

Būtų apgyvendinti pažeidžiami asmenys – nėščios moterys, asmenys su vaikais (iki 18 m.), turintys sveikatos sutrikimų ir pan. - 1500 asmenų, kurie čia gyventų pusantrų metų ir ilgiau

 

Antradienį prie savivaldybės vyko gyventojų piketas, jeigu galima taip pavadinti keliolikos žmonių atėjimą. Ir tų pusė – ne švenčionėliškiai, nors stovyklos grėsmė pirmiausia Švenčionėlių miestui ir sodų bendrijai. Pikete buvo keli susirūpinę ignaliniečiai, o Švenčionėlių bendruomenės vyrukų, kurie save vadina „Švenčionėlių ąžuolais“, - nė vieno. Aišku – čia gi ne „auksinius“ suoliukus iš projekto statyti... O situacija išlieka grėsminga.

 

Nelegalai plūsta kaip skėriai – visos vietos užpildytos, ieškoma naujų

Neveltui sakoma: „Bėdos po vieną nevaikšto“. Ir net ne po dvi – šalį užgriuvo trys iš karto. Prie pasaulį parklupdžiusio virusiuko, Lietuvoje dar prisidėjo keistos sudėties valdžia, kurios nesugebėjimas dirbti dar užleido mums ant galvų nelegalių migrantų laviną. Niekas dėl to savo kaltės nepripažįsta. Migrantai plūsta šimtais kasdien, tiksliau, kasnakt. Antradienį buvo pasiektas rekordas – 171 migrantas. Liepos 28 d. duomenimis, Lietuvoje jau buvo 3145 migrantai. Vien liepos 1-28 d. jų „atvyko“ 2484. Invazija auga beprotišku greičiu: kovo mėnesį į šalį įsibrovė 8 migrantai, balandžio – jau 70, gegužės 77, birželio – 473, na, ir per nepilną liepos mėn. – 2484. Šalies valdžia nepadarė nieko, kad tam užkirstų kelią. Jeigu kokias nesąmones ir darė, tai tik dar labiau pablogino padėtį. Štai nuskrido užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis į Bagdadą su keistu prašymu (o gal net reikalavimu), kad Irakas nutrauktų lėktuvų skrydžius į Minską. Kol ministras grįžo namo, Bagdadas padvigubino skrydžių į Minską, iš kurio į Lietuvą veržiasi didžiąją nelegalių migrantų dalį sudarantys irakiečiai. Jie atvyksta į Minską kaip turistai, o paskui eina į Vakarų Europą. Kaip sakė VRM viceministras Arnoldas Abramavičius, daugelis net nesusivokia atsidūrę Lietuvoje, mano, kad jie Vokietijoje arba Austrijoje. Miške sutikę grybautojus, klausė, į kurią pusę eiti į Paryžių. Valdžia nenori pripažinti, kad ne visus migrantus sulaiko, nors žmonės kalba apie miškuose klaidžiojančias nemažas pabėgėlių grupes. Kol Dieveniškių bendruomenė saugojo (visą parą) savo teritoriją nuo bandymų įkurti gyventojų pašonėje pabėgėlių daugiau, negu kaime yra gyventojų, 5 val. ryto pas budėjusius žmones atėjo 4 pabėgėliai.

Yra nuotykių ir mūsų rajone. Savaitgalį kelios uogautojos traukiniu nuvažiavo į įprastinę uogavimo vietą. Vos traukinys nutolo, uogautojas apsupo iš krūmų išlindęs būrelis (apie 10) migrantų afrikiečių, kažką šūkalojo. Nesusikalbėję nėrė atgal į krūmus. Atrodė pavargę ir alkani. Moterys vos infarkto negavo. Nereikėjo ir mėlynių – vos sulaukė traukinio atgal. Kiek gali būti tokių klajoklių, suprantama, niekas nežino. Ką daryti su tais, kurių jau per 3000 sulaikė, taip pat nieks nežino. Arba apsimeta, kad nežino, bijodami antrų Dieveniškių. Nuo jų atsikabino. Nors VRM ministrė A.Bilotaitė išdidžiai pasakė: „Mes neatsitraukiame, paliekame Dieveniškes kaip rezervinę vietą“. Iš tikrųjų tai reiškė tikriausią atsitraukimą. Su bendruomene nuolat buvo jų išrinkta Seimo narė Rita Tamašunienė. Kelią blokavusius Rūdninkus pavyko palenkti – kaip skelbia žiniasklaida, vakare apstumdyti ir gavę ašarinių dujų, kitą dieną dalis gyventojų buvo sukalbamesni...

Antradienį grupė svečių iš Vilniaus lankėsi Švenčionyse.

 

Piketuotojai atsakymo neišgirdo

Apie 15 piketuotojų prie savivaldybės stoviniavo nuo 9 val. Patys pripažino, kad atėjo visai nepasiruošę tam. Pabendrauti su jais išėjo meras su savo patarėjų svita. Tiesa, patarėjai tik pastovėjo. Merą žmonės kalbino švelniai, bet konkrečiai. Pavyzdžiui, ar jis gyventojų pusėje ir pasisako prieš migrantų miestelio įkūrimą šalia Švenčionėlių? Į tokį klausimą, kur reikėtų atsakyti taip arba ne, meras išvedžiojo demagogiją: „Jie (migrantai) jau čia – virš 500 apgyvendinti Pabradėje, apie 120 – pasienio užkardose.“ Pakartotinai paklausus, ar meras palaikys gyventojus, jis pakartojo tuos pačius išvedžiojimus, kad migrantai jau yra rajone. Tada nuskambėjo piketo dalyvės verdiktas: „Meras mums neatsakė, kad jis mūsų pusėje“.

Aišku, belieka išsisukti, nes pats pasiūlė šią vietą migrantams apgyvendinti. Tiesa, jis pataiso, kad nepasiūlė, o pateikė. Tarsi būtų skirtumas. Vėliau susitikime viceministras A.Abramavičius taip pat sakė, kad meras pasiūlė. Šio pasiūlymo išsiginti nepavyks – meras jį dėstė ir televizijoje. Faktiškai užkūręs peklą Švenčionėliams, o dabar išsisukinėja, žaisdamas žodžiais.

Jeigu pasiūlymas bus įgyvendintas, ilgai minės Švenčionėliai Klipčiaus vardą. Čia verta priminti, kad pono mero šeima gyvena Vilniuje. Dar šaltiniai, kurių negalime įvardinti dėl suprantamų priežasčių, teigia, kad sostinėje, netoli Vilnelės, kyla namas, kurio statybas prižiūri mero tėtė. Jeigu tikrai taip, tai ir tėtei Švenčionėlių greitai nebereikės – paliks pabėgėliams...

 

Žada bonusus

VRM viceministras Arnoldas Abramavičius apie migrantų apgyvendinimą kalbėjo labai aptakiai, tarsi ministerijos planai Švenčionėlių ir neliestų. Jis pasakė, kad „ieškoma geriausių galimų variantų“ migrantų nuolatinėms stovykloms įkurdinti, Augustavas yra tarp pasiūlytų. Ir tuoj pat sekė paperkantis pasiūlymas – priėmusios migrantus ilgalaikiam apgyvendinimui savivaldybės bus paskatintos bonusais – gaus tikslinių lėšų kelių, šaligatvių remontui arba darželio perkėlimui (čia galima įtarti Pabradės variantą) ir pan. Dar jis kaip bonusą minėjo atsirasiančias darbo vietas medikams, socialiniams darbuotojams, mokytojams. Keista – nejaugi viceministras negirdėjo, kad šių specialistų ne tik mūsų rajone, bet ir daugelyje ir taip trūksta? Toliau – dar gražiau. Prisijungęs Švietimo ministerijos specialistas Andrius tarybos nariams paaiškino, kaip bus lavinami pabėgėlių vaikai: ogi Pabradės „Ryto“ gimnazijoje, o su tais, kurių tėvai neleis į mokyklas, Pabradės URC teritorijoje užsiiminės „Caritas“ ir „Raudonasis kryžius“. Ar tas specialistas bent žino, koks atstumas nuo Augustavo iki Pabradės?

Viceministras iš karto atmetė pasiūlymus apie migrantų apgyvendinimą kur nors toliau nuo pasienio. Anot jo, bet kurioje savivaldybėje surengus tokį posėdį, pasiūlymai būtų lygiai tokie pat – vežkit kur nors toliau, tik ne pas mus. Galimybę migrantus talpinti prie didžiųjų miestų viceministras kažkodėl kategoriškai atmeta, o štai industrinės zonos tinka. Deja, Augustavas toks ir yra. Atstumas esą iki gyvenamųjų teritorijų turėtų būti keli kilometrai, bet kai Švenčionėlių atstovė Daiva Veronika Kašina pabrėžė, kad nuo Augustavo iki Švenčionėlių daugiabučių kvartalo vos 500 metrų, viceministras atšovė, kad atstumas pakankamas.

 

Centrinė valdžia savo diplomatijos klaidų  nepripažįsta

Griežtą pozicijądėl migrantų krizės išreiškė tarybos narys Konstantas Ramelis. Jis apnuogino viceministro pasiūlymų absurdiškumą: „Pristatėte situaciją, kad tai – vos ne parama rajonui“. Dėl saugumo viceministras žadėjo, kad migrantai sėdės už statybinės tvorelės, saugomi policijos, ir niekas jų nematys. K.Ramelis pareiškė, kad tai – nesąmonės. Pabėgėliai vaikšto visur – po miestą, prie upės, po mišką. Pabradiškiai skundžiasi, kad apsipirkti tenka važiuoti į Nemenčinę, nes pas save bjaurisi pirkti nučiupinėtų, suverstų prekių. Jeigu bus bandymų suvaržyti jų teises, tuoj apsireikš teisių gynėjai, oi, kas čia dėsis, kils tarptautinis skandalas. Kaip valdžia įsivaizduoja suvaldyti tokį skaičių (kad ir 1500 žmonių)? Juolab, kad VSAT vado pavaduotojas Vidas Mačiulis pradžioje pasakė: „Jokios tvoros jų nesustabdys.“ Nepaisant to, valdžios planuose tvora pasienyje su Baltarusija – jau net už 0,5 milijardo eurų. Kas ją uždirbs ar atidirbs?

K.Ramelis be užuolankų bedė pirštu tiesiai į krizės priežastį, kurią įvardijus tampa aiškus ir jos sprendimas: „Migrantai ne iš dangaus nukrito, nekaltinkit Baltarusijos. Niekas jų čia neveža. Jie patys važiuoja, kur tik randa spragą. Baltarusiai juos tik praleidžia. Reikia ieškoti sąlyčio taškų, derėtis su Baltarusija. Derybos – ne gėda. Kodėl Europa nesigėdija derėtis su Turkija? Kai tik R.T.Erdoganas pareiškė, kad paleis migrantus, ES suskubo derėtis, skyrė kelis milijardus eurų, kad išvengtų migrantų krizės. Lietuvos centrinė valdžia turi diplomatiniais kanalais pristabdyti migrantus“. Viceministras pareiškė, kad tai – Baltarusijos TV propagandos pasekmės. Anot jo, daug kas siūlo nusilenkti diktatoriui, bet to planuose nenumatoma. K.Ramelis neliko skolingas: „Nereikia kaltinti už kitokią nuomonę. Kas čia darosi, kad jeigu tik manai kitaip, tuoj apšaukia putinistu ir pan. Per LNK žiūrėjau laidą. Buvo pasakyta daug tiesos“.

Viceministras pasakė: „Atsiimu“.

Iš susitikimo aišku, kad ir patiems valdžios atstovams nieko neaišku. Aišku tik viena – kad ši krizė ilgam. Į klausimą, kuriam laikui įrengiami migrantų miesteliai, viceministras atsakė, kad tikrai ne vieneriems ir ne dvejiems metams. Kol baigsis krizė. Paprastai migrantų miesteliuose jie gyvena 1,5 metų, bet, jeigu klausimas neišspręstas, pratęsiamas laikas. Sugrąžinti migrantą į jo šalį nelengva. Sudėtinga procedūra, ir turi būti jo sutikimas grįžti. Praktiškai atmetęs tarybos narių ir gyventojų atstovės pasiūlymus išskaidyti migrantus po visas savivaldybes, viceministras atsakė: „Pasiūlyti lengviau nei padaryti“.

Dėl migrantų miestelio įkūrimo Švenčionių rajone ministras pasiteisino: „Švenčionėliuose ir Pabradėje ne mes patys sugalvojome – pasiūlė pati savivaldybė“. K.Ramelis pabrėžė, kad tai darydamas, meras Rimantas Klipčius viršijo įgaliojimus – be svarstymo rajono taryboje ir jos pritarimo meras neturėjo teisės siūlyti. Vis dėl to po K.Ramelio, V.Rastenienės, dar kelių tarybos narių nepatogių klausimų atakos ir gyventojų atstovės Daivos Veronikos Kašinos išsakytos griežtos pozicijos viceministras Arnoldas Abramavičius pažadėjo, kad jeigu bus kategoriškas rajono tarybos pasipriešinimas, per prievartą migrantų miestelio nedarys, nors iš pradžių vengė tiesaus atsakymo ir pažadų, sakydamas: „Nei taip, nei ne, priklausomai nuo situacijos“.

Matyt, tuo remdamasis, meras tą pačią dieną savo „Facebook“ paskelbė gerąją žinią – Augustave migrantų nebus. Įsiminkite šį pažadą – dėl viso pikto...

Irena PAULIUKEVIČIENĖ