Mes turime 372 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4710
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20911
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96941
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Dėmesys kaimo vietovių vaikams

2012 m. birželio 27 d.,trečiadienis Nr.49 (1192)

Reškutėnuose praūžė vaikų ir jaunimo kultūrinė – edukacinė stovykla „Aš – tu, vakar – šiandien“

Reškutėnų kaime buvusiose mokyklos patalpose vyko vaikų ir jaunimo stovykla „Aš – tu, vakar – šiandien“. Stovyklos idėja kilo tarp Aukštaitijos nacionalinio ir Labanoro regioninio parko direkcijos (toliau – direkcijos) bei Reškutėnų kaimo bendruomenės centro darbuotojų. Šia priemone siekiama atokiose kaimo vietovėse gyvenančius vaikus vasaros metu įtraukti į aktyvią bendruomeninę kultūrinę ir ekologinę veiklą, skatinti tarpusavio bendravimą ir bendradarbiavimą, prasmingą laisvalaikio užimtumą. Projektas įgyvendintas laimėjus Vaikams ir jaunimui skirtų kultūros ir kultūrinės edukacijos projektų konkursą ir gavus dalinį finansavimą iš Kultūros ministerijos. Stovyklos organizatorė – direkcijos informacijos ir kultūros paveldo skyriaus darbuotoja Sigutė Mudinienė, stovyklos koordinatorė - Reškutėnų kaimo bendruomenės centro pirmininkė Janina Petkūnienė. Visi stovyklos darbuotojai dirbo savanoriškais pagrindais.

Pirmoji stovyklos diena prasidėjo įprastine veikla – dalyvių registracija, saugaus elgesio instruktažu. Stovyklos dalyvių amžius svyravo nuo 7 iki 18 m., daugelis vaikų nebuvo pažįstami, todėl vienas pirmųjų uždavinių buvo susipažinti ir atrasti tinkamą bendravimo būdą. Stovyklos metu vaikai dalyvavo teoriniuose ir praktiniuose užsiėmimuose. Vaikai klausėsi paskaitų apie gamtos ir kultūros paveldą, mokėsi Reškutėnų krašto dainų, Aukštaitijos regiono šokių. Ypatingo vaikų domėjimosi sulaukė amatų meistrai, suteikę ne tik teorinius pagrindus apie audimą, keramiką, bei kalvystę, bet ir skatinę stovyklos dalyvius tiesiogiai dalyvauti kūrybinėje veikloje. Vėliau vaikai puošėsi savo dirbiniais.

Stovyklos rytai prasidėdavo linksmąja mankšta, po kurios sekdavo choreografijos ir folkloro pamokėlės, po pietų vyko praktiniai užsiėmimai amatų pamokėlėse. Stovyklos dieną užbaigdavo vakaronės. Ypatingo vaikų dėmesio sulaukė vakaronė su Reškutėnų kaimo folkloro ansambliu.

Šalia kūrybinės veiklos vaikai taip pat prisidėjo ir prie Reškutėnų bendruomenės gerovės: buvo surengtas ekologinis žygis, kurio metu rinko šiukšles, tvarkė aplinką prie Lietuvos vardo tūkstantmečio paminklo. Šia veikla vaikams buvo siekiama pademonstruoti, koks svarbus yra bendruomenės susitelkimas.

Stovyklos veikla užbaigta projekto pristatymu dalyvių tėvams, giminaičiams, Reškutėnų kaimo bendruomenės nariams ir projekto organizatoriams. Svečiams surengta vaikų darbų paroda, projekto veiklų fotoparoda ir baigiamasis koncertas.

Dainora LIŠKAUSKAITĖ
Savanorė, Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcija

 

 
Reklaminis skydelis