Mes turime 597 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:12324
mod_vvisit_counterŠią savaitę:33373
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:112494
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Nelaimės, kriminalai, gaisrai

2012 m. birželio 23 d.,šeštadienis Nr.48 (1191)

Tikrinama automobilių išmetamųjų dujų koncentracija

Birželio 20–23 d. Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Švenčionių rajono agentūros darbuotojai ir Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Švenčionių rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus patrulių būrio pareigūnai vykdo bendrą priemonę. Patruliuojantys pareigūnai sustabdę transporto priemones tikrina vairuotojų dokumentus, o agentūros darbuotojai priemonės metu tikrina mobiliu dujų analizatoriumi automobilių išmetamų dujų koncentraciją. Birželio 20 dieną šį priemonė buvo vykdoma Švenčionių mieste. Patikrinta virš 20 automobilių, nustatyti 3 pažeidimai.

 

Lietuvos vandenų gelmės jau pasiglemžė 72 žmonių gyvybes

Šiemet ugniagesiai iš vandens telkinių jau ištraukė 71 nuskendusį žmogų, iš jų buvo 3 vaikai. Dar 80 gyventojų, tarp jų 3 vaikus, ugniagesiams pavyko išgelbėti. Šią savaitę vanduo nusinešė 4 žmonių gyvybes.

Plungės rajone, Alsėdžiuose, birželio 13 d. įvyko ypač skaudi nelaimė, pasiglemžusi du tos pačios šeimos narius – sūnų ir mamą. Pirminiais duomenimis, gretimame Irkinių kaime gyvenanti moteris prie tvenkinio buvo su trimis vaikais – dviem savo ir vienu sesers. Moteris buvo atėjusi ne į maudyklą, bet prie vandens nuleidimo šachtos. Čia maudytis negalima, nes yra gilu ir pavojinga. Tačiau vietiniai gyventojai, anot Alsėdžių seniūnės D.Repšienės, draudimų nepaiso. Kai jaunėlis, plaudamas galvą, nuslydo į tvenkinį ir pradėjo skęsti, motina puolė jį gelbėti. Tačiau plaukti nemokanti moteris kartu su sūneliu paniro po vandeniu. Gavę pavėluotą pranešimą apie nuskendusius žmones, į nelaimės vietą prie Alsėdžių tvenkinio atskubėję ugniagesiai gelbėtojai padėjo ištraukti skenduolius, tačiau jau niekuo daugiau nebegalėjo padėti. Medikai konstatavo, kad 30-metė mama ir 5-metis sūnus per ilgai išbuvo po vandeniu ir jų gaivinimas neturi prasmės.

Beje, tą trečiadienį vanduo pasiglemžė dar dviejų žmonių gyvybes. Šakių rajone Pervazninkų kaime, maudydamasis Nemuno upėje nuskendo 10-metis berniukas. O dar vieną nuskendusį 37 metų vyrą Marijampolės gelbėtojai birželio 13 d. ištraukė iš Šešupės.

Statistika liudija, kad skęstančiųjų padaugėja nusistovėjus karštiems orams, ypač savaitgaliais. Beje, nuskendusių žmonių skaičius yra dar didesnis, nes be ugniagesių skenduolius ištraukia gelbėjimo stočių gelbėtojai, policijos pareigūnai, gyventojai. Ugniagesiai su nerimu laukia artėjančio savaitgalio, kai žmonės plūstels į gamtą. Atsižvelgdamas į skaudžias šių dienų nelaimes ir siekdamas išvengti naujų nelaimių, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas primena gyventojams, kaip elgtis prie vandens telkinių.

Nesimaudykite nežinomose, nuošaliose vietose: geriau pasirinkti paplūdimį arba vietą, kur maudosi daugiau žmonių ir kur budi gelbėtojai. Nepalikite prie vandens be priežiūros mažamečių vaikų. Nestovėkite ir nežaiskite ten, kur galima netikėtai įkristi į vandenį. Tai gali būti prieplaukos ar molo kraštas, tiltas, status krantas. Neplaukite už plūdurų, nors ir esate geras plaukikas. Negalima plaukti ir į laivų farvaterį arba artintis prie praplaukiančių laivų, nes plaukiantįjį vandens srovė gali įtraukti po laivo sraigtais. Nešokinėkite į vandenį nežinomoje vietoje, kur galima susižaloti atsitrenkus į dugne esančius kietus arba aštrius daiktus. Neplaukiokite ant pripučiamų čiužinių, padangų kamerų, savadarbių plaustų ar kitų priemonių. Ypač pavojinga išdykauti valtyje, vaikščioti joje, ją supti, nes valtis gali apvirsti. Nesimaudykite iškart po valgio, išgėrę alkoholinių gėrimų. Perkaitę saulėje, nešokite staiga į vandenį, prieš tai juo apsišlakstykite. Jeigu pradėjote skęsti, pasistenkite įkvėpti kuo daugiau oro, o dėmesį į save atkreipkite mojuodami rankomis. Pamatę skęstantį žmogų, šaukdami mėginkite atkreipti aplinkinių dėmesį ir iškvieskite gelbėjimo tarnybas bendruoju pagalbos telefonu 112. Tada verta apsidairyti, ar šalia nėra kokios nors gelbėjimo arba parankinės priemonės (gelbėjimo rato, valties, čiužinio ir kt.), kuria naudojantis būtų galima padėti skęstančiajam. Jeigu įmanoma, pamėginkite pasiekti skęstantįjį ranka, stora medžio šaka arba numeskite jam virvę.

Įsidėmėkite, jog gelbėti skęstantį gali tik geras plaukikas, kuris išmano gelbėjimo būdus ir moka tai atlikti praktiškai.

 

Pabradiškio namuose – naminė degtinė

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Švenčionių rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus Prevencijos poskyrio pareigūnai šių metų birželio 19 d. vykdė prevencinę – tikslinę priemonę kovai su neteisėta prekyba akcizinėmis prekėmis. Apie 12.00 val. pareigūnai Pabradės miesto gyventojo namuose aptiko 8 plastikinius butelius 1,5 litro talpos, kuriuose buvo 11 litrų skaidraus bespalvio skysčio, turinčio alkoholio kvapo.

Dėl minėto įvykio Vilniaus aps. VPK Švenčionių r. PK pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 201 str. 3 d. (tas, kas neturėdamas tikslo realizuoti neteisėtai pagamino, laikė, gabeno dešimt arba daugiau litrų namų gamybos stiprių alkoholinių gėrimų arba nedenatūruoto, denatūruoto ar techninio etilo alkoholio, jų skiedinių (mišinių), padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu).

 

Sukėlęs avariją ir palikęs sužeistąjį vairuotojas pabėgo

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Švenčionių rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus Operatyvaus valdymo poskyrio pareigūnai šių metų birželio 18-osios naktį gavo pranešimą apie eismo įvykį. Švenčionių r., vingiuotame miško kelyje Kaltanėnai–Labanoras, automobilio „VW Golf“ vairuotojas, nesuvaldė transporto priemonės, įvažiavo į priešpriešinę eismo juostą, kliudė kelkraštį, nuvažiavo nuo kelio ir apvirto. Vairuotojas iš įvykio vietos pasišalino. Į nelaimės vietą atvykę pareigūnai aptiko automobilyje sužalotą keleivį, kuris buvo išvežtas į ligoninę.

Netrukus buvo nustatytas minėto automobilio vairuotojas – tai Tauragės rajono gyventojas E.L., gim. 1978 m. Dėl minėto įvykio Vilniaus aps. VPK Švenčionių r. PK pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 281 str. 1 d. (tas, kas vairuodamas kelių transporto priemonę pažeidė kelių eismo saugumo ar transporto priemonės eksploatavimo taisykles, jeigu dėl to įvyko eismo įvykis, dėl kurio buvo nesunkiai sutrikdyta kito žmogaus sveikata, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų).

 

Girtutėlis vairuotojas pareigūnus gundė 30 Lt kyšiu

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Švenčionių rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus Operatyvaus valdymo poskyris šių metų birželio 19 d. 23.50 val. gavo pranešimą, kad netoli Adutiškio miestelio į griovį įvažiavo automobilis. Atvykę į įvykio vietą policijos pareigūnai patikrino vairuotojo blaivumą. Jam nustatyta 3,36 promilės girtumas.

Švenčionių miesto gyventojas A.L., gim. 1977 m., siekdamas išvengti administracinės atsakomybės (vairavo transporto priemonę neblaivus), Vilniaus apskr. VPK Švenčionių r. policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus patrulių būrio patruliams davė 30 Lt kyšį.

Dėl šio įvykio Vilniaus aps. VPK Švenčionių r. PK pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 227 str. (papirkimas).

Parengta pagal Švenčionių RPK ir PGT informaciją

Tel. 112, pasitikėjimo telefonas (8 387) 66411