Mes turime 304 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2316
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12503
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88533
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kuo skiriasi vekselis nuo paskolos sutarties?

2012 m. birželio 20 d.,trečiadienis Nr.47 (1190)

Vekselis – vertybinis popierius, kuriuo jį išrašęs asmuo be sąlygų įsipareigoja tiesiogiai ar netiesiogiai sumokėti tam tikrą pinigų sumą vekselyje nurodytam asmeniui pats arba įsako tai padaryti kitam.

Vekselis, kaip vienas populiariausių finansinių instrumentų, dažnai naudojamas kaip priemonė trumpalaikiam finansavimui gauti, taip pat kaip priemonė esamam įsipareigojimui užtikrinti.

Paskolos sutartimi viena šalis (paskolos davėjas) perduoda kitos šalies (paskolos gavėjo) nuosavybėn pinigus arba rūšies požymiais apibūdintus suvartojamuosius daiktus, o paskolos gavėjas įsipareigoja grąžinti paskolos davėjui tokią pat pinigų sumą (paskolos sumą) arba tokį pat kiekį tokios pat rūšies ir kokybės kitų daiktų bei mokėti palūkanas, jeigu sutartis nenustato ko kito (CK 6. 870 str. 1 p.).

Pagrindinis skirtumas manyčiau yra tai, kad su Vekseliu išvengiamas teisminis procesas. Kadangi po vekselio termino pasibaigimo, jeigu skolininkas nesumoka skolos, Vekselis patvirtinamas notaro ir siunčiamas anstoliui išieškojimui, t.y. nebereikia kreiptis į teismą su ieškiniu.

Publikaciją parengė Lietuvos teisininkų draugijos narė, teisininkė - savanorė Gintarė Leščinskienė.

Šioje publikacijoje yra pateikiama tik bendro pobūdžio teisinė informacija, kuri neturi būti vertinama kaip išsami ir galutinė.
 

 
Reklaminis skydelis