Mes turime 299 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3676
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13863
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89893
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Daugiau smulkiųjų ūkininkų gali tapti kompensacinio PVM priedo gavėjais

2021 m. sausio 23 d.

Nuo šių metų sausio 1 d., daugiau ūkininkaujančių asmenų, kurie nėra pridėtinės vertės mokesčio (toliau – PVM) mokėtojai, gali pateikti prašymą per Mano VMI tapti ūkininkais, kuriems taikoma kompensacinio PVM tarifo schema. Pateikus tokį prašymą jie galės gauti 6 proc. kompensacinį priedą nuo parduotos žemės ūkio produkcijos ir suteiktų žemės ūkio paslaugų kainos. Kompensacinio PVM gavėjais Mokesčių inspekcijoje gali įsiregistruoti ūkininkai, kurių registruotas žemės plotas neviršija 20 hektarų, ūkininko ir jo partnerių atlygis už Lietuvoje vykdomą ekonominę veiklą per paskutinius 12 mėnesių neviršija 45 tūkst. eur.

Iki šiol teisę tapti kompensacinio PVM tarifo mokėtojais turėjo tik tie ūkininkai ar kiti žemės ūkio veikla užsiimantys asmenys, kurių registruotas žemės plotas neviršijo 7 hektarų.

Pasinaudoti PVM kompensaciniu priedu yra ne tik paprasta, bet ir naudinga smulkiems ūkiams. Gauto priedo ūkininkas, kuriam taikoma kompensacinio PVM tarifo schema, į biudžetą neturi mokėti, tačiau neturi teisės įsigytų prekių ir paslaugų pirkimo (importo) PVM traukti į PVM atskaitą. Primename, kad ūkininkai savo patiektos žemės ūkio produkcijos ir / ar paslaugų apskaitą gali savarankiškai ir nesudėtingai tvarkyti pagal nustatytas apskaitos taisykles laisvos formos žurnaluose ar kompiuterinėse laikmenose, kur turi būti nurodyta produkcijos ir / ar suteiktų paslaugų apskaitos forma.

Pažymėtina ir tai, kad įsigytų iš kitų Europos Sąjungos valstybių narių prekių vertė (išskyrus naujas transporto priemones ir akcizais apmokestinamas prekes) per praėjusius kalendorinius metus turi neviršyti 14 tūkst. Eur.

Kaip registruotis?

Fizinis asmuo, norintis įsiregistruoti ūkininku, kuriam taikoma kompensacinio PVM tarifo schema, turi užpildyti formą REG815 ir ją pateikti VMI. Paprasčiausia tai padaryti prisijungus prie Mano VMI e. paslaugų erdvės.

VA VMI inf.