Mes turime 315 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5344
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15531
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91561
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Rajone planuoja surinkti mažiau kaip pusę biudžeto

2021 m. sausio 23 d.

Švenčionių rajono savivaldybės taryba planuoja patvirtinti rajono savivaldybės 2021 metų biudžetą: numatoma 31 mln. 604 tūkst. eurų pajamų ir tiek pat išlaidų.

Didžiausią pajamų dalį sudaro gyventojų pajamų mokestis - 13,942 mln. eurų, kuris didėja, lyginant su 2020 m., tik 52 tūkst. eurų. Dar planuojama surinkti 480 tūkst. eurų žemės mokesčio, už žemės nuomą - 250 tūkst. eurų, nekilnojamojo turto mokesčio - 260 tūkst. eurų. Iš viso rajone numatyta surinkti nepilnus 15 mln. eurų. Likusi biudžeto pajamų dalis – daugiau kaip pusė – iš centrinės valdžios rankų.

Šalies valdžia rajono ugdymo reikmėms finansuoti šiemet skiria puse milijono eurų daugiau negu pernai (švietimo išlaidos sieks 6,9 mln. eurų). Tai – gera žinia. Tikėkimės, kad tas padidėjimas bus skirtas mokytojų darbo užmokesčio augimui, o ne uždarytos Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos pastato šildymui. Trečdaliu didėja išlaidos neformaliojo vaikų švietimo paslaugų plėtrai finansuoti – bus 119,0 tūkst.

Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerija ir Kelių direkcija preliminariai skyrė 1 mln. 770 tūkst. eurų vietiniams keliams (gatvėms) tiesti, taisyti, prižiūrėti ir saugaus eismo sąlygoms užtikrinti. Racionaliai naudojant lėšas ir tinkamai organizuojant darbus galima daug padaryti. Žinoma, jeigu nenutiks taip, kaip su rinkliavos mokesčiu už atliekų tvarkymą...

Kai rajono valdžia, likus kelioms dienoms iki 2021 m., paskutiniame rajono tarybos posėdyje drastiškai ir nekorektiškai karantino metu apie 30 proc. pabrangino komunalinių atliekų surinkimo rinkliavą gyventojams, o verslo įmonėms ir įstaigoms - 23 proc., tai planavo surinkti apie 1,25 mln. eurų. 2021 m. biudžeto projekte numatyta tik 900 tūkst. eurų. Tiek buvo surinkta dar prieš trejus metus senomis kainomis. Kur prapuolė trečdalis milijono?!

Švenčionių rajono savivaldybės 2021 m. biudžeto projektas paskelbtas interneto svetainėje. Skelbiama, kad gyventojai gali teikti pasiūlymus ir pastabas dėl biudžeto projekto. Tik ar atsiras tokių iniciatyvų, kai žmonės nuolat mato „buldozeriu“ priimamus sprendimus rajono taryboje, kur opozicijai vietos neliko...

Ir vis dėlto Tarybos sprendimas dėl 2021 m. biudžeto turi būti skaidrus, teisingas, aprėpiantis daugumos rajono gyventojų norus ir lūkesčius – juk čia sprendžiamas mūsų, visų rajono gyventojų, lėšų panaudojimo tikslingumas ir efektyvumas.

Kęstutis TRAPIKAS

„Piliečių balsas“ grupės vadovas