Mes turime 381 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1972
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18173
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94203
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Europos Sąjungos paramos dėka pavojingame darbe žmogų pakeitė moderni technika

2012 m. birželio 9 d.,šeštadienis Nr.44 (1187)

Nuo ankstyvo pavasario miškų urėdijose nuolat budi priešgaisrinės komandos, o miškus nuolat stebi į bokštus įsilipę miškininkai. Tačiau šie bokštai yra ganėtinai aukšti, o į jį lipama vertikaliomis kopėčiomis, budintys miškininkai labai rizikuoja paslysti ir susižeisti kopdami, ypač darbo pabaigoje, pavargę, jau nekalbant apie diskomfortą, patiriamą išbūnant bokštuose visą dieną! Todėl neišvengiamai atėjo laikas šiame darbe pasitelkti ir techniką – automatines miškų stebėjimo sistemas, kurias jau įsirengė nemažai mūsų šalies miškų urėdijų. Ypač reikalinga tokia sistema Nemenčinės miškų urėdijai, kurios miškai driekiasi Neries krantų skardžiais, kalvomis ir kloniais. Gaisringumo pavojų padidina ir čia esantys kolektyviniai sodai, poilsiavietės, kurios traukia daug vilniečių ir miesto svečių, o bokštai per žemi, kad iš jų pastebėtum dūmus klonyje.

Dėl senosios gaisro stebėjimo sistemos trūkumų buvo nuspręsta Nemenčinės urėdijos miškuose diegti modernią priešgaisrinę sistemą. Kuo automatinė miškų stebėjimo sistema pranašesnė už bokštuose budinčius stebėtojus? Pirmiausia šiuose bokštuose nebereikia žmonių, vietoje jų miškus stebi elektroninė „akis“ – kamera su detektoriumi. Šiomis stebėjimo kameromis miškai gali būti stebimi visą parą. Užfiksavus bent menkiausią gaisro židinį, iškart siunčiamas signalas į urėdijos techninį centrą, o į kiekvieną pavojų primenantį reiškinį centre budinčių specialistų dėmesys atkreipiamas garsiniu signalu. Nemenčinės miškų urėdijos antžeminė automatinė gaisrų stebėjimo sistema sumontuota keturiuose GSM bokštuose, kurie aukštesni už įprastinius miško stebėjimo bokštus. Kas keturias minutes Nemenčinės urėdijos priešgaisrinės tarnybos centre budintys specialistai kompiuterio monitoriuje mato iš stebėjimo kamerų atsiųstas gaisro pavojaus židinių nuotraukas, o kitame monitoriuje esančiame žemėlapyje nurodomos galimo gaisro vietos koordinatės, atstumas iki jo. Tai leidžia išvengti klaidų, įtakojamų žmogiškojo faktoriaus, juk bokšte budintis stebėtojas dėl ilgo ir įtempto darbo gali pavėluotai pastebėti ar ne visai tiksliai nustatyti gaisro židinį. Tuo tarpu miško stebėjimo kameros, apsisukdamos aplinks savo ašį nustatytu periodu, užfiksuoja visus be išimties pokyčius, įvykusius jų stebėjimo zonoje.

Miškų automatinės stebėjimo sistemos įvedimas turės nemažą ekonominį efektą. Sistemos įvedimas leidžia sumažinti urėdijos darbuotojų skaičių net 16 etatų. Iki šiol urėdijos teritorija buvo stebima iš aštuonių stebėjimo bokštų, kuriuose pamainomis dirbo po 2 darbuotojus. Dabar vietoje šešiolikos asmenų, budėdavusių stebėjimo bokštuose, prie centrinio pulto pasikeisdami dirbs du operatoriai – urėdijos darbuotojai. Taip pat sistema leis urėdijai atsisakyti nemažai išlaidų, kurių kasmet pareikalauja stebėjimo bokštų remontui, atnaujinimui ir eksploatacijai. Tuo tarpu minėtos kameros be papildomų kapitalinių įdėjimų gali dirbti dešimtį ir daugiau metų, o svarbiausia - sistemai diegti panaudotos ES struktūrinių fondų lėšos, kuriomis padengta net 56 proc. visų išlaidų!

Be šios naujovės – Nemenčinės urėdijos miškuose intensyviai naudojamos ir kitos prevencinės priemonės, kurios akivaizdžiai padeda šios urėdijos miškininkams išvengti žymesnio ugnies siautėjimo. Nepaisant to, kad šios urėdijos administruojami miškai yra gaisringiausioje Lietuvos dalyje - šiais metais šios urėdijos miškuose kilo tik 2 gaisrai, kurių metu teišdegė vos 0,07 ha plotas. Palyginimui, panašiose sąlygose esančiose Ignalinos ir Veisiejų miškų urėdijose šiais metais jau kilo po 3, Druskininkų miškų urėdijoje 6, o Vilniaus miškų urėdijoje - net 11 miško gaisrų. Tai, be abejo, akivaizdus prevencinio darbo rezultatas. Todėl iki 2012 m. pabaigos tokios priešgaisrinės sistemos bus įdiegtos 24 miškų urėdijose.

VĮ Nemenčinės miškų urėdija inf.
 

 
Reklaminis skydelis