Mes turime 395 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5075
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23619
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70945
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Opozicija vis blaškosi…

2012 m. birželio 2 d.,šeštadienis Nr.42 (1185)

Neatsakingai veikdami šalies valdantieji nesugebėjo suvaldyti finansų, o paimtos milijardinės paskolos su 7 ir daugiau procentų palūkanomis, negailestingai stumia Lietuvą į stagnaciją. Ekonomikos ekspertai teigia, kad geriausiu atveju ekonomikos augimas nebus didesnis kaip 3-4 procentai, todėl nebūtų tokia beviltiška padėtis dėl skolų grąžinimo, jei vyriausybė būtų sugebėjusi pasiskolinti su ne didesnėmis, kaip 3-4 proc. palūkanomis.

Nors dabar giriamasi, kad ekonomika auga, jos pagerėjimo nesijaučia nei vienoje srityje. Savivaldybės - nepelno siekiančios įstaigos, todėl jų ekonominė, finansinė padėtis tiesiogiai priklauso nuo joms skiriamo finansavimo. Kad ir kaip trūktų lėšų, teisiniais aktais apibrėžtas funkcijas privalu vykdyti.

Ne vienam „Žeimenos krantų“ laikraštyje jau įprastu stiliumi skleidžiamos žinios apie blogą rajono finansinę padėtį. Daugelyje savivaldybių problemos panašios, tik gal geresnė padėtis ten (savaime suprantama, kodėl), kuriose valdo tos pačios politinės jėgos, kaip ir vyriausybėje, todėl pravartu būtų Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos Švenčionių skyriui analizuoti ne tik mūsų rajono įsiskolinimus, bet ir tai, kokiais finansiniais rezultatais „džiugino“ Lietuvos gyventojus vadovaujanti šalies dauguma visą valdymo laikotarpį.

Esant nelengvai šiandieninei ekonominei, finansinei situacijai, norisi, kad gerėtų rajono gyventojų gyvenimo kokybė. Tikriausiai niekas neįsivaizduoja, kaip tai pasiekti, nepasinaudojus Europos Sąjungos parama. Ne naujiena, kad vykdant projektus didesnę ar mažesnę dalį lėšų turi skirti ir savivaldybė. Prieš keletą mėnesių savivaldybės tarybos posėdyje, buvo priimtas sprendimas imti ilgalaikę 4 300 tūkst. litų paskolą Europos Sąjungos finansuojamų projektų bendrafinansavimui. Šis klausimas buvo svarstomas strateginio planavimo komisijoje, komitetuose, tam pritarė ir juose dalyvavę opozicijos nariai. Paskola gauta su mažomis palūkanomis. Tik bėda, kad bereikalingos ambicijos užgožia racionalų mastymą. Kaip liaudis sako, sudedant paskutinius taškus, t.y. tvirtinant pačią sutartį su banku, opozicijos aktyvistai, staiga nutarė prieštarauti paskolos ėmimui. Negi jau nereikia renovuoti gyvenamųjų namų, tvarkyti gatvių, teritorijų?.. Ir ar teisinga pozicija, paimti dalį paskolos „pravalgymui“, kaip siūlė Kęstutis Trapikas?

Ieškant išeičių iš susidariusios ekonominės situacijos, mero potvarkiu buvo sudaryta darbo grupė pasiūlymams dėl efektyvios savivaldybės įmonių, rajono biudžetinių įstaigų veiklos, darbo krūvio paskirstymo ir lėšų panaudojimo pateikti. Kadangi dažnuose pasisakymuose opozicija priekaištauja, kad į komisijas, darbo grupes neįtraukiami jų atstovai, todėl į šios darbo grupės veiklą buvo įtraukta jų atstovė Janina Deveikienė. Diskutuojama ir teikiami pasiūlymai buvo įvairiais, tai pat ir labai nepopuliariais klausimais: sumažinti išlaidas biudžetinėse organizacijose, padidinti mokesčius, pertvarkyti valdymą ir t.t. Liberalų ir centro sąjungos frakcijos narė Švenčionių savivaldybės taryboje J.Deveikienė darbo grupėje taip pat išsakė savo poziciją apie galimą meno mokyklų pertvarką, mokesčių pakėlimą. Nustebino ištarta frazė „neturiu nuomonės“..., kai buvo kalbama apie padėtį rajono komunalinėse įmonėse ar UAB „Fortum energija“ galimą dalies akcijų pardavimą. Tiek metų noras patekti į valdžią, o nuomonės nėra… Į trečią darbo grupės posėdį p. J.Deveikienė jau neatvyko, gal išsigandusi savo minčių, gal uždraudė kas nors, o gal, kad nuomonės nėra... Kritikuoti taip paprasta... Visgi „Žeimenos krantuose“ p. J.Deveikienė straipsnelį parašė, su kritika sudarytai darbo grupei, paranojiškais įtarinėjimais, numanymais.

Manau, kad skleidžiami gandai darbo grupei net nepradėjus darbo, padarė nemažą įtaką organizuojant Švenčionių meno mokyklų streiką prieš mokyklų uždarymą ir atlyginimų vėlavimą. Niekas neneigia, yra problemų dėl nesavalaikio atlyginimų išmokėjimo. Trūksta lėšų visose srityse. Savivaldybės administracija ėmėsi priemonių išlaidų karpymui, nes esant tokiai finansinei būklei kito kelio ir nėra. Darbuotojams krūviai liko tie patys, nepaisant kad dirba sutrumpintą darbo dieną.

Meno mokyklos tuo klausimu nedarė nieko – išlaidų nemažino. Kažin ar jų darbuotojai gali didžiuotis tuo, kad iškovojo teisę gauti tikrai ne minimalų atlyginimą pirmumo tvarka, kai tuo tarpu daug mažiau gaunantys ir žymiai sunkiau gyvenantys buvo nukelti į paskesnius sąrašus. Kaip minėjau, jei trūksta lėšų, tai tampyk eilę į kurią nori pusę, nuo to pinigų nepadaugės. Nors gal yra galvojančių, kad savivaldybė turi pinigų dauginimo mašiną?! Nebijau išsakyti daug kam nepatiksiančios nuomonės, kad ir meno mokyklose, kaip ir kitur, persitvarkyti reikia. Rajone vos ne penktadaliu sumažėjus vaikų skaičiui, meno mokyklose jų tik daugėja. O kur dar mokyklose veikiantys būreliai… Galbūt mūsų rajonas išskirtinai dainingas, puiku, kad vaikai užimti, bet pasunkėjus ekonominei situacijai, akcentai turi būti sudėlioti kitokia tvarka.

Gegužės 12 dienos laikraštyje „Žeimenos krantai“ liberalcentristas Rimas Klipčius labai paskubėjo išlieti susirūpinimą dėl tariamų mero planų patekti į Seimą. Taip, meras turėtų nemažas galimybes tapti Seimo nariu, tačiau jis kandidatuoti į Seimą atsisakė savo noru. Kažin, kokios dar neišsipildžiusios „pranašystės“ apsilankys p. R.Klipčiaus galvoje? Ir iš viso, gerai ar blogai, kad meras Vytautas Vigelis yra rajone? Pagal viename laikraštyje išsakytas mintis, opozicijai jis kaip didžiausia rakštis, kitur opozicijai priklausantis tarybos narys nuogąstauja, kad meras gali išvykti į Seimą, o čia, žiūrėk, dviejų vaikučių mamytė „ŽK“ Nr. 34 „pakraupo ir išsigando“, kad Motinos dienos proga kultūros centre sveikino ne Vytautas Vigelis, bet Darbo partijos pirmininko pavaduotojas Šarūnas Birutis. Nereikia savo nuomonės pateikti kaip teisingiausios ir neginčijamos – kiek man teko kalbėtis su mamytėmis, joms tai neužkliuvo ir patiko svečio nuoširdūs sveikinimai.

Tuo tarpu, kai opozicijos frakcija ir juos palaikantys asmenys užsiima nesibaigiančiomis intrigomis, nesibaigiančiais nepamatuotais norais, meras su savo komanda, kaip ir žadėjo gyventojams, ieško būdų, kad krizės pasekmės būtų kuo mažiau skausmingos. Ir tikrai nesiruošia išeiti į Seimą.

Audronė LINKUVIENĖ
Mero patarėja