Mes turime 221 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1470
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15469
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:62795
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kodėl išlaikyti namą yra brangu tiek laiko, tiek kaštų atžvilgiu?

2020 m. liepos 1 d., trečiadienis, Nr.49 (1964)

Turbūt dauguma žmonių nori nuosavo namo. Kad ir kaip gerai yra gyventi bute miesto centre, kada šeima yra didelė – namas, tiesiog yra geriau. Nuosavas namas taip pat leidžia kiek labiau pasislėpti bei atitrūkti nuo įprasto šurmulio. Tiesa, tai nėra kiekvienam tinkamiausias gyvenimo komfortas, bet tenka pripažinti, kad dažniau norisi pailsėti nei būti arti šurmulio. Tačiau gyvenimas nuosavame name yra ir daugybę iššūkių kelianti atsakomybė. Nenorime jūsų atbaidyti nuo gyvenimo nuosavame name, tiesiog norime jums padėti geriau ir tinkamiau įvertinti kaip brangu ir sudėtinga yra prižiūrėti bei išlaikyti nuosavą namą.

 

Teritorija

Pradėti turbūt reikėtų nuo to, kad nuosavame name jūs būsite atsakingi už visos teritorijos priežiūrą. Žolę nupjauti, piktžoles išrauti, šiukšles surinkti ir visus kitus darbus turėsite padaryti savomis jėgomis, be niekieno kito pagalbos. Iš esmės, turbūt daugiausiai laiko reikalauja vejos ir žolės pjovimas, tačiau ir visa kita gali nemažai varginti. Ypač didelių teritorijų savininkai jau samdo aptarnaujantį personalą, kad sodininkai bei aplinkos tvarkytojai nugenėtų medžius, aptvarkytų teritoriją ir ji būtų prižiūrima. Teritoriją taip pat reikia aptverti, įrengti saugumo sistemas.

 

Šildymas bei vėdinimas

Retai kur pasitaiko, kad nuosavame name turime centrinį šildymą. Bene visada žmonės šildosi patys, o tam reikalingi katilai. Daugiausia lietuvių mėgsta šildymą malkomis, todėl kieto kuro katilai yra būtinas pirkinys. Įsigyti katilą – viena, bet nuolat jį „maitinti“ malkomis yra visai kas kita. Jeigu pirksite jau skaldytas, kūrenimui paruoštas malkas – mokėsite brangiau, o, jeigu norėsite viską paruošti patys – sueikvosite daug jėgų ir laiko. Šildymui taip pat reikia ir efektyvios namo ergonomikos, nes kitaip šiluma paprasčiausiai „pabėgs“ per plyšius. Geriausias sprendimas yra šildomos grindys, tačiau jis yra ir ganėtinai brangus.

Vėdinimo taip pat reikia gero, nes priešingu atveju kentėsite nuo pelėsio. Vėdinimas turi būti planuojamas dar statant namą, nes vėliau įrengti paviršutiniški sprendimai bus per menki, kad tinkamai aprūpintų namą.

 

Kažkam nuolat reikės dėmesio

Turėsite susitaikyti, kad namuose visada bus vietų bei objektų, kuriems reikės jūsų rankų bei dėmesio. Ar tai lentyna, kurią reikės pakabinti ar garažas, kurį reikės iškuopti, ar antro aukšto vonia, kurioje varvės per dušo žarną, kada turite daug privalumų, turite ir juos nuolat prižiūrėti. Jeigu namas visiškai naujas, kurį laiką tokio vargo išvengsite, bet palaipsniui tai pasidaro įprasto gyvenimo ritmo dalimi.

 

Papildoma estetika

Turbūt nuosavame name norisi ir papildomų privalumų, tokių kaip lauko apšvietimas, garažas, galbūt net gražus gėlių sodelis, fontanas ir net lauko ar vidaus baseinas. Visa tai kainuoja pinigus, o vėliau ir laiko.