Mes turime 325 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1709
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11896
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87926
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Komunalininkai kviečia gražaus Pabradės miesto gyventojus puoselėti grožį

2012 m. gegužės 26 d.,šeštadienis Nr.40 (1183)

Atliekų tvarkymas šalyje kelia naujus iššūkius. Direktyvos reikalauja iki 2020 metų į sąvartyną vežamų biodegraduojančių atliekų kiekį sumažinti 30 proc. To pasiekti galima tik rūšiuojant atliekas. Antrinės žaliavos ir žaliosios atliekos į sąvartyną išvis neturėtų patekti. Deja, rūšiuoti atliekas teikiasi ne visi gyventojai – į visus konteinerius primetama ko pakliuvo, o komunalininkai vargsta rūšiuodami. Pabradės komunalinio ūkio direktorius Vladimiras Uzialka sako, kad tai dar pusė bėdos. Didžiausia bėda – stambiagabaritės, daugiausia statybų atliekos. Prie Pabradės Regioninis atliekų tvarkymo centras teoriškai stato stambiagabaričių atliekų ir žaliųjų atliekų kompostavimo aikšteles. ES projektus žyminčiame stende nurodyta šių aikštelių statybos pabaiga – š.m. kovo 28 d. Būtų juokinga, jeigu nebūtų tokių problemų – atliekas dėk kur nori. Direktorius nerimauja, nes girdėjęs, kad jeigu šiemet aikštelių nepastatys, ES lėšas regioninis atliekų tvarkymo centras turės grąžinti, o darbų pradžios nematyti. „Kaip akcininkai palyginti su Vilniumi mes esame kruopelytė, o Vilnius priima tokius sprendimus, kokių jiems reikia“, - su apmaudu sako V.Uzialka.

„Švenčionių švarai“ pasisekė, kad „Vilniaus vandenys“ pastatė dumblo apdorojimo įrenginius, kur nemokamai priima žaliąsias atliekas. Pabradės komunalininkams tenka pasitelkti išradingumą. Kol tenka laukti kompostavimo aikštelės, V.Uzialka sako suradęs išeitį: susitaręs žolę ir lapus atiduoda keliems ūkininkams kompostui, o genėtų medžių šakas gavo miškininkų leidimą vežti į kirtavietes. Komunalininkai tik prašo žmonių, kad jie neverstų šių atliekų kur pakliuvo. Pasak direktoriaus, žmonės dažniausiai šakas ir žolę suverčia aikštelėse prie konteinerių. Komunalininkai tvarkingai surūšiuoja (iš žaliųjų atliekų reikia išrinkti popierių, plastiką ir kt. atliekas), atskiria medžių šakas ir išveža. Direktoriaus nuomone, tai geriau negu sugrūdus į konteinerius. Surinkti žalienų, kaip tą žada daryti „Švenčionių švara“, Pabradės komunalininkai neplanuoja, nes tai būtų papildomos išlaidos. Direktorius prašo žmonių, kad tik nemėtytų atliekų skveruose, prie gatvių ir kitose vietose. Pabradės miestas gražėja, bendruomenė „Domus“ ir aktyvūs piliečiai rengia talkas, sodina gėles. Gerbkime jų darbą ir savo miestą!

Irena PAULIUKEVIČIENĖ
 

 
Reklaminis skydelis