Mes turime 337 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1494
mod_vvisit_counterŠią savaitę:26624
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:73950
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

COVID-19 ŽIDINIAI IR KARANTINO REIKALAVIMŲ NEPAISYMO PASEKMĖS

2020 m. gegužės 6 d., trečiadienis, Nr.34 (1949)

2020 m. gegužės 4 d. duomenimis, Švenčionių rajone buvo patvirtinta 10  susirgimo COVID-19 atvejų, iš kurių 3 – įvežtiniai.

 

Detali informacija apie Švenčionių rajone registruotus COVID-19 atvejus

Pirmieji trys COVID-19 atvejai registruoti kovo 21-29 dienomis. Atvejo epidemiologinės diagnostikos metu išsiaiškinta, kad visi atvejai – įvežtiniai. Susirgę asmenys lankėsi Austrijoje ir Ispanijoje. Grįžę – izoliavosi ir neturėjo artimo sąlyčio su kitais asmenimis, atsakingai  laikėsi saviizoliacijos. Pajutę pirmuosius ligos simptomus, kreipėsi į Koronos karštąją liniją ir registravosi dėl COVID-19 tyrimo. Ligoniai buvo gydyti stacionare ir ambulatoriškai. Šiuo metu – jie pasveikę.

Šių metų balandžio 12 d. iš VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų gautas pranešimas, kad COVID-19 nustatytas šešiasdešimties metų Magūnų seniūnijos gyventojui. Atliekant židinio epidemiologinę diagnostiką, išaiškinta, kad asmuo dirba UAB „Vilnika“, kur turėjo artimą sąlytį su kitu šios įmonės darbuotoju, kuriam jau ankščiau diagnozuota COVID-19 infekcija.

Balandžio 15-22 dienomis COVID-19 diagnozuota dar 4 Magūnų seniūnijos gyventojams, kurie tiesiogiai ir netiesiogiai turėjo sąlytį su UAB „Vilnika“ darbuotoju. Visi jie priklauso rizikos grupei. Atlikus epidemiologinį tyrimą, nustatyta, kad prieššventiniu ir šventiniu Velykų laikotarpiu šie asmenys nepaisė raginimų vengti socialinių kontaktų, būti namuose, lankė vieni kitus, todėl ir užsikrėtė. Artimą sąlytį su patvirtintais COVID-19 atvejais turėjo dar 30 asmenų. Visi sąlytį turėję asmenys buvo informuoti, kad jie privalo izoliuotis 14 dienų po turėto kontakto.

 

Kaip vykdoma atvejų epidemiologinė diagnostika?

Siekiant suvaldyti užkrečiamųjų ligų plitimą, NVSC specialistai susisiekia su susirgusiuoju, jei tuo metu leidžia jo sveikatos būklė, ir aiškinasi, kur asmuo buvo, kur keliavo, kur galėjo užsikrėsti, su kuo bendravo, kada pajuto ligos simptomus, kada kreipėsi į medikus, su kuo bendravo pastarąsias 14 dienų iki simptomų atsiradimo (išsiaiškinami sąlytį turėję asmenys), susisiekia su visais sąlytį turėjusiais asmenimis ir informuoja, kaip elgtis ateinančias 14 dienų (t. y. kad privaloma izoliuotis namuose), pateikia informaciją į oficialią informacinę sistemą, kasdien skambina sąlytį turėjusiems asmenims ir teiraujasi apie jų sveikatos būklę, konsultuoja.

 

Sveikatos informacijos sklaida ir asmeninės informacijos saugumas

Sveikatos informacijos sklaida, susijusia su koronavirusu, rūpinasi Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir NVSC. Savivaldybės informuojamos tik apie COVID-19 atvejų nustatymą ir ligos išeitis. Visa kita informacija disponuoja tik  SAM ar NVSC.

Informuodami apie nustatytus atvejus, NVSC specialistai negali suteikti tokios informacijos, kad būtų galima nustatyti asmens tapatybę, todėl besidominčių apie kiekvieną atvejį maloniai prašoma būti korektiškiems ir nereikalauti pateikti informacijos, kuri gali pažeisti asmenų teisę į privatumą bei asmens duomenų apsaugą.

 

Būkime atsakingi

Nors šiuo metu švelninamos karantino sąlygos, epidemiologinė situacija verčia išlikti susikaupusiems ir atsakingiems.Socialinių kontaktųvengimas, asmeninių apsaugos priemonių (kaukių) dėvėjimas, rankų higienos, kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo laikymasis leis sumažinti riziką užsikrėsti COVID-19 infekcija.

Jolanta Savickienė NVSC Vilniaus departamento

Švenčionių skyriaus vedėja