Mes turime 312 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:648
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16849
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92879
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Prasideda pavasarinė laukinių gyvūnų vakcinacija nuo pasiutligės

2020 m. balandžio 25 d., šeštadienis, Nr.32(1947)

Nors dabar visose informacinėse priemonėse pagrindinė tema – koronavirusas ir jo sukelta liga Covid-19, bet aplink mus yra daug ne ką mažiau pavojingų, o gal dar net ir pavojingesnių ligų. Viena tokių – pasiutligė. Kas tai per liga ir koks jos pavojingumas?


Literatūroje rašoma, kad pasiutligė – virusinė liga (ir vėl tie virusai), pažeidžianti centrinę nervų sistemą. Kaip pasiutlige galima užsikrėsti? Pasiutlige žmogus gali užsikrėsti įkandus pasiutusiam gyvuliui ir su jo seilėmis virusui patekus į žaizdą, kartais galima užsikrėsti ir pasiutlige sergančio gyvūno seilėms patekus ant sužeistos odos ar gleivinės. Ir kas baisiausia, kad žmogui susirgus pasiutlige, beveik visada baigtis viena – mirtis. Pasiutligės virusas paplitęs visuose žemynuose, žinoma, išskyrus Antarktidą – pagrindiniai jos gyventojai – pingvinai – pasiutlige neserga. Prieš keletą metų pasiutligės atvejų buvo ne tik Lietuvoje, bet ir mūsų rajone. Beje, pagrindiniai pasiutligės platintojai yra lapės ir usūriniai šunys. Galima pasidžiaugti, kad jau kelinti metai, kai pasiutligės atvejų Lietuvoje ir mūsų rajone nėra nustatoma. Svarbiausią vaidmenį čia, matyt, suvaidino naminių gyvūnų vakcinacija nuo pasiutligės ir, žinoma, oralinės vakcinos mėtymas iš oro pasienio rajonuose, taip pat ir mūsų Švenčionių rajone.

 

Apie prasidėjusią pavasarinę laikinių gyvūnų vakcinaciją telefonu (kito būdo karantino laikotarpiu nėra) kalbėjausi su VMVT Utenos departamento Švenčionių skyriaus vyriausiuoju veterinarijos gydytoju-inspektoriumi Gintaru Markevičiumi.

- Gerbiamasis Gintarai, ar šiemet, kai paskelbtas karantinas, bus vykdoma laukinių gyvūnų vakcinacija nuo pasiutligės?

- Taip, bus vykdoma, ir ji jau pradėta balandžio 21 d. Buferinėje 50 km zonoje, pasienyje su Baltarusija ir Lenkija, iš orlaivių mėtomi jaukai su vakcina. Žinoma, tai bus daroma ir mūsų, Švenčionių rajono teritorijoje.

- Ar mėtomi jaukai nėra pavojingi žmogui?

- Nors jie nėra pavojingi nei žmonių, nei gyvūnų sveikatai, bet radus jaukus, jų nereikėtų nei liesti, nei rinkti, nes jauko viduje yra aštri membrana su vakcina, o į tuos aštrumus galima ir susižeisti. Jei susižeidėte, rankas reikia nuplauti, o žaizdą, jei reikia, dezinfekuoti. Žinoma, dėl tokio kontakto žmogui nėra rizikos užsikrėsti pasiutlige, bet geriau jau neliesti tų jaukų.

- O jei tą jauką suėdė mano augintinis?

- Nieko baisaus. Tie jaukai naminiams gyvūnams nepavojingi, bet visgi rekomenduojama kelias dienas stebėti augintinio sveikatos būklę, o šiaip pats efektyviausias būdas kovojant su pasiutlige yra vakcina, todėl mūsų šalyje šunų, kačių, šeškų šeimininkai savo augintinius turi vakcinuoti nuo pasiutligės kas 12 mėnesių. Tada ir rūpesčių bus mažiau, jei jūsų augintinis ką nors apkandžios ar apdraskys. Pernai Švenčionių rajone dėl panašių atvejų buvo stebimi 43 naminiai gyvūnai, be to, buvo ištirti 45 laukiniai gyvūnai visų tyrimų rezultatai buvo neigiami, t.y. pasiutlige jie nebuvo užsikrėtę, - baigdamas mūsų pokalbį sako VMVT Utenos departamento Švenčionių skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius Gintaras Markevičius.

O aš šį straipsnį norėčiau užbaigti keletu skaičių, kurie parodo pasiutligės pavojingumą.

Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacijos duomenimis pasaulyje, daugiausia Azijos ir Afrikos žemynuose, nuo pasiutligės kasmet miršta virš 55 tūkstančių žmonių. Lietuvoje paskutinis mirties nuo pasiutligės atvejis užregistruotas 2007 m., kai mirė vyras, kuriam keliaujant po Indiją įkando šuo. Štai tokie skaičiai, kurie verčia susimąstyti apie pasiutligės keliamą pavojų.

Algis JAKŠTAS

Benediktos Jakštienės ir VMVT nuotr.

 

 
Reklaminis skydelis