Mes turime 405 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4277
mod_vvisit_counterŠią savaitę:36653
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:118402
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

UŽ NELEGALŲ DARBĄ – LEGALI ATSAKOMYBĖ

2020 m. balandžio 25 d., šeštadienis, Nr.32(1947)

„Kvalifikuotos darbo jėgos stoka, ypač statybų, transporto, paslaugų sektoriuose ir trečiųjų šalių piliečių atvykimo į Lietuvą tvarkos supaprastinimas ar komandiruojamų į Lietuvą dirbti užsieniečių, iš vienos pusės, suteikia didesnes galimybes uždirbti tiek darbdaviams, tiek darbuotojams, tačiau iš kitos pusės – sudaro galimybę nesąžiningiems darbdaviams naudotis pigia darbo jėga, nemokant mokesčių. Be to, neretai kyla pagrįstų abejonių, ar tikrai darbuotojai yra komandiruoti ir ar jiems nustatyta tvarka yra mokamas darbo užmokestis, pasitaiko netgi atvejų, kai užsieniečiai nežino, kokiam darbdaviui jie dirba“, –  Valstybinės darbo inspekcijos  pranešime cituojamas Lietuvos Respublikos vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Jonas Gricius. Pastebėta, kad statybų sektoriuje vidaus apdailos darbus pastatytuose daugiabučiuose namuose atlieka ne įmonės, o fiziniai asmenys, kurie dažnai dirba be verslo liudijimo ar individualios veiklos pažymos. Analogiška situacija yra ir individualios statybos objektuose, kur fiziniai asmenys, vykdantys individualią veiklą pagal pažymą, samdo kitus fizinius asmenis, tačiau nesudaro su jais darbo sutarties, taip slėpdami darbinius santykius”.

Pagal ekonomistų skaičiavimus, jeigu Lietuvoje nebūtų toleruojamas šešėlis taip, kaip Švedijoje, pensijos galėtų daugiau nei padvigubėti, išmokos vaikams padidėtų 10–18 kartų, o sveikatos apsaugai galėtų būti skirta dvigubai daugiau pinigų. Šešėlinėje ekonomikoje šiuo metu esančios milijardinės lėšos leistų užtikrinti didesnes senatvės pensijas, geresnę sveikatos apsaugą ir net perkamų prekių kokybę.

Nelegalus darbas kenkia ne tik verslui, bet ir pačiam nelegaliai dirbančiam asmeniui. Nelegaliai dirbantis žmogus negaus išmokų įvykus nelaimingam atsitikimui, ligos atveju ar gimus vaikui, negalės gauti paskolos banke, nedarbo išmokų, o iš dalies dirbantis šešėlyje išmokas, paskolas gaus kur kas mažesnes, sumažės atostogų apmokėjimo suma, senatvėje gaus mažesnę pensiją. Nustačius, kad darbuotojas dirba nelegaliai arba individualiai, neregistravęs šios veiklos, bus mažinamos arba naikinamos jo gaunamos socialinės ir nedarbo socialinio draudimo išmokos bei kompensacijos. Todėl nukentės ir šeima.

Vertinant naujausius statistinius duomenis stebima tendencija – žmonės tampa sąmoningesni, supranta, kad šešėlinėje ekonomikoje šiuo metu esančios milijardinės lėšos leistų užtikrinti didesnes senatvės pensijas, geresnę sveikatos apsaugą, švietimo, socialines ir kitas paslaugas, todėl vis dažniau netoleruojami nelegalaus darbo ar darbų saugos pažeidimai, daugėja pranešimų apie šiuos pažeidimus atsakingoms institucijoms.

Siekdama efektyviau kontroliuoti nelegalų darbą, VDI bendradarbiauja su kitomis institucijomis: Valstybine mokesčių inspekcija prie Finansų ministerijos,  Valstybine socialinio draudimo fondo valdyba, Policijos departamentu pire Vidaus reikalų ministerijos, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnuba prie Vidaus reikalų ministerijos.

Žinai, kur dirbama nelegaliai? Pranešk VDI  pasitikėjimo telefonu 8 5 2139750