Mes turime 269 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2667
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21211
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:68537
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Net pandemija nesustabdė – meras eina „buldozeriu“ prieš Pabradę

2020 m. balandžio 25 d., šeštadienis, Nr.32(1947)

Laikas nelaukia – reikalas „degantis“...

Kol visa šalis, kaip ir didžioji dalis valstybių, užsiėmusi vienu dideliu rūpesčiu – kaip sustabdyti koronaviruso plitimą ir išsaugoti verslą bei darbo vietas, Švenčionių meras Rimantas Klipčius atkakliai stumia „buldozerį“ ant Pabradės. Jau rašėme, kad praktiškai visa Pabradės ne tik miesto, bet ir krašto bendruomenė aštriai pasisako prieš mažų mažiausiai keistą mero užmojį – prijungti daugiakalbį Pabradės vaikų lopšelį darželį „Varpelis“ prie Pabradės „Ryto“ gimnazijos. Žmonės puikiai supranta, kuo tai baigtųsi: tautinių mažumų ir mišrių šeimų vaikai neturėtų kito pasirinkimo, kaip „Ryto“ gimnazija, o „Žeimenos“ gimnazija po kelerių metų tiesiog savaime užsidarytų, nesulaukusi mokinių papildymo. Kaip teigia darželinukų tėvai, mažesniems vaikams net iš mišrių šeimų yra sunku pradėti mokslus ne gimtąja kalba, todėl jie iš karto pasmerkti blogesniems rezultatams. Tėvai kovoja už darželio savarankiškumą ir savo vaikų ateitį.

Pirmieji bandymai merui nepavyko – bendruomenė prirėmė prie sienos... Padaręs pauzę, jis vėl ėmėsi įstaigų jungimo. Pasirodo, reikalas „degantis“. Kaip teigė Pabradės tėvų atstovė, nuo gegužės 1 d. įsigalioja nuostata, kad švietimo įstaigų negalima reformuoti, jeigu tam nepritaria bendruomenė. Štai kodėl merui net pandemija – ne kliūtis tęsti savo darbelius.

Pabradės bendruomenė akylai seka kiekvieną savivaldybės žingsnį. Trečiadienį pasirodžiusioje Rajono tarybos komitetų darbotvarkėje klausimo dėl darželio prijungimo tikrai nebuvo, o ketvirtadienio rytą jis staiga atsirado. Pedagogai piktinasi, kad tokie klausimai įtraukiami paslapčia, jog bendruomenė nespėtų tam pasiruošti – juk iš ryto vyksta pamokos, kad ir „iš namų“. Jie sako, kad tokią mero „konspiraciją“ jie supranta vienareikšmiškai – jis skuba paskutinę dieną (balandžio 30-ąją) tarybos posėdyje priimti sprendimą dėl prijungimo, nes po gegužės 1 dienos jau negalėtų to padaryti.

Meru nusivylę Pabradės gyventojai, tarp jų – nemažai ir jo rinkėjų – pagaliau susidūrę su juo iš arti, jaučiasi pažeminti ir nuvertinti. Anot mano pašnekovės, jis visiškai nesiskaito su bendruomenės nuomone, nenori girdėti jų argumentų ir net neatsako į jų klausimus. Pavyzdžiui, bendruomenės atstovė tiesiai paklausė mero: „Eisit prieš mus? Nors kartą atsakykite į klausimą - taip ar ne?“, manot, atsakė? Žinoma, ne – nusuko kalbą kita linkme.

Žmonės, sako, iš mero išgirdę vienintelį argumentą, kodėl jis nori jungti šias dvi įstaigas. „MAN per brangu laikyti dvi direktores“, - pareiškė meras, tarsi jis ir būtų tas maitintojas, kuris išlaiko įstaigas. Žmonės sako, tai juos pribloškė. Pirmiausia – tai melas. Ir Pabradės „Ryto“ gimnazijos direktorė, ir darželio vadovė jau keleri metai yra laikinos, nes meras kažkodėl neskelbia konkursų pareigoms užimti. Darželio laikinoji vadovė net ketverius metus negauna direktorės algos, o tik priedą.

„Ar rajonas jau tapo mero nuosavybe?“, - stebisi viena darželinuko mama. „Jis mums pasakė maždaug taip: „Savivaldybę valdau aš, kaip reikės, taip ir padarysiu“. Jis mums priekaištavo dėl skundų ministerijai ir Seimui. Taip, mes prašėme pagalbos ir prašysime – o kas belieka , jeigu merui mes visi – tuščia vieta. Visi prieš jungimą: ir darželis, ir tėvai, ir „Žeimenos“ gimnazija, ir net „Ryto“ gimnazijos bendruomenės atstovas pasisakė prieš. „Kaip galima jungti įstaigas, kai toks visuotinis nepritarimas?“ - stebisi pašnekovė.

Pasirodo, jis nesiskaito ir su Seimu! R.Klipčius mums pareiškė, kad jam atsibodo Seimo narių laiškai, jie neturi teisės jam nurodinėti. Atseit, jis nesikiša į Seimo darbą, o šie tegul nesikiša į jo reikalus. Pasak R.Klipčiaus, nėra įstatymo, kad Seimas galėtų jį paveikti, kai bus, tada ir galės nurodinėti, o dabar tegul jie dirba savo darbą, ir nesikiša“. Moteris buvo priblokšta, kaip ji pati sakė, tokios arogancijos ir įžūlumo.

Bet bendruomenei skausmingiau ir už mero pažeminimus, anot jų, savų, pabradiškių, išdavystė. Komitete už mero reformą balsavo tie, kuriuos prieš rinkimus į rajono tarybą jiems pristatė kaip gerus žmones, o jie ir palaikė juos. Tai – pabradiškiai Viktoras Meškauskas ir Bronislovas Vilimas. Pabradiškiai jiems suteikė dosnią dovaną – tarybos nariai kas mėnesį iš rajono biudžeto gauną po 607 Eur algas, o savo rinkėjams ne padėkojo, o atkišo „špygą“. Bendruomenės žiniomis, lenkų partijos tarybos nariai atsisakė dalyvauti komiteto posėdyje.

Pabradiškiai žada nepasiduoti – per daug jautrus ir skausmingas klausimas.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ