Mes turime 295 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:235
mod_vvisit_counterŠią savaitę:25365
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:72691
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Gydytoja pataria: kad maža žaizdelė karantino metu netaptų mirtina liga

2020 m. balandžio 18 d., šeštadienis, Nr.30(1945)

Dalis Lietuvos gyventojų karantino metu izoliavosi savo sodybose, taip pat kai kurie žmonės, imdamiesi papildomų saugumo priemonių, jau pradėjo ir sodų lankymo sezoną bei po truputį kimba į žemės darbus. Kapstantis daržuose, gėlynuose ar ūkyje sunku išvengti smulkių susižalojimų - kyla grėsmė užsikrėsti stablige.Rizika užsikrėsti šia infekcija priklauso ne nuo žaizdos dydžio, o nuo užterštumo žemėmis bei žmogaus imuniteto būklės.

 

Skiepytis galima ir karantino metu

Stabligė yra bakterijų sukeliama infekcinė liga, kuria užsikrėtus galimos sunkios komplikacijos ar netgi mirtis. Ši infekcija pasireiškia raumenų spazmais. Dažnai pirmiausia tai būna veido raumenų traukuliai, kai ligonis negali praverti burnos, pasikeičia veido išraiška. Vėliau žmogui pasireiškiančių traukulių metu gali netgi plyšti raumenys, lūžti kaulai. Šia liga dažnai užsikrečiama, kai jos sukėlėjas patenka į žaizdą. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, kasmet Lietuvoje užregistruojami 2-3 susirgimų stablige atvejai.

Skiepai – efektyviausia profilaktikos priemonė, siekiant išvengti susirgimų stablige. Norint suformuoti apsauginį imuniteto lygį, derėtų pasirūpinti pradiniu vakcinacijos kursu, kurį sudaro trys vakcinos dozės.

Karantino metu visi planiniai skiepai yra tęsiami – tik konsultacijos dėl jų teikiamos nuotoliniu būdu.

 

Kam stabligė pavojingiausia?

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras pažymi, kad nors dėl visuotinės vakcinacijos Lietuvoje registruojami tik pavieniai stabligės atvejai, šiai ligai būdingas labai didelis mirštamumas – 50-100 proc. 2009-2019 m. laikotarpiu Lietuvoje užfiksuota 17 stabligės atvejų, 8 užsikrėtę žmonės mirė. Dėl šios priežasties šeimos gydytoja ragina pasirūpinti profilaktika.

Susirgti stablige gali visi, kurie neturi imuniteto šiai ligai ir susiduria su jos sukėlėju – rizika visiems vienoda. Didžiausia grėsmė užsikrėsti kyla tiems asmenims, kurie niekada nebuvo skiepyti nuo šios ligos arba po paskutiniosios vakcinos praėjo daugiau kaip 10 metų. Ši infekcija yra gerokai pavojingesnė vyresnio amžiaus asmenims dėl galimų komplikacijų. Stablige neįmanoma užsikrėsti nuo ja sergančio asmens.

 

Revakcinacija reikalinga nepaisant gyvenimo stiliaus

Pagal Lietuvos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių Lietuvoje nuo stabligės skiepijami 2, 4, 6 mėn. kūdikiai, sustiprinančios vakcinos dozės skiriamos 1,5 metų, 6-7 metų ir 15-16 metų vaikams.

Suaugusiesiems rekomenduojama skiepą nuo stabligės kartoti kas 10 metų.

Be to, viena vakcina dažnai gali apsaugoti ir nuo kelių infekcijų. Stabligės vakcina kartu apsaugo ir nuo difterijos, taip pat yra vakcinų, turinčių komponentų, suformuojančių imunitetą iš karto nuo trijų infekcijų – stabligės, difterijos ir kokliušo arba poliomielito.

Pagal pasaulines rekomendacijas difterijos, stabligės ir kokliušo vakcina yra rekomenduojama visoms nėščiosioms kiekvieno nėštumo metu 27-37 savaitę.

Jei asmuo susižeidė arba buvo sužeistas, jam gali būti skiriama ir skubioji stabligės poekspozicinė imunoprofilaktika – tai reiškia, kad jis gali būti paskiepytas jau turėdamas žaizdą. Tai padidina išgijimo tikimybę.

 

Konsultavo „Affidea Lietuva“ įmonių grupei priklausančios medicinos klinikos „Endemik“ šeimos gydytoja Elena Šukė.