Mes turime 494 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4053
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22474
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:104223
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Koronaviruso pandemijos eiga: Švenčionių rajone patvirtintas 5-as infekcijos atvejis

2020 m. balandžio 18 d., šeštadienis, Nr.30(1945)

Rajone – štilis

Mūsų krašto naujasis virusas bijo. Utenos rajone – nė vieno susirgimo, Visagine – 2, Ignalinos r. - 2, Švenčionių, kaip minėjau, 5. Ne tiek ir daug, kad rajono valdžiai reikėtų dirbti 24 valandas per parą, kaip jie patys gyrėsi, užsibarikadavę nuo gyventojų, kurie jau baigia pamiršti, kad valdžiukė kažkur egzistuoja. Tiesa, mūsų skaitytojai kartais pasiskundžia, kad savivaldybė nurodytais telefonais neatsiliepia, bet, sako, taip buvo ir „iki viruso“. „Kai vidury dienos užsirakino savivaldybėje, nuo tada ir negalima prasimušti, - patikino švenčioniškė Janina. - Dabar tai bijo viruso, o ko bijojo anksčiau, kai jokių virusų nebuvo? Mūsų? O mes, gyventojai, tai nieko nebijom, nei valdžios, nei virusų. Ką turim, iš to ir gyvenam, nieko neprašom.“


Drąsūs mūsų kraštiečiai, bet drausmingi, laikosi karantino vado A.Verygos rekomendacijų. Įvežtiniai virusai tik kelis keliautojus patiesė, o visi kiti gyvena kaip gyvenę, tik nuo šiol visi privalomai kaukėti. Iki kada taip vaikščiosime – niekas nežino. Karantinas pratęstas iki balandžio 27 d., bet Premjeras jau kalba, kad ir Motinos dieną galimai galios griežti suvaržymai. „Kiek reikės, tiek nešiosim (kaukes)“, - ramiai atsako pakalbinta „rizikos grupei“ priskiriama gyventoja, atvykusi iš kaimo apsipirkti. Į klausimą, ar nešioja kaukes kaime, atsako: „Nešiojam nešiojam, o kaip gi, tik savo siūtines – toms vienkartinėms neturim pinigų“. Kaip nenešiosi – nežinai, iš kur pavojus gali atslinkti. Štai rajono pašonėje, Nemenčinėje, yra koronaviruso židinys, net miestas uždarytas.

 

Balandžio 16 d. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro pateiktais duomenimis, Švenčionių rajone buvo registruoti 5 koronaviruso infekcijos atvejai, saviizoliacijoje 6 kontaktavę su sergančiais COVID-19 asmenys, 1 pasveikęs, niekas nemirė. Nors kovo mėnesį du apsikrėtę medikai iš Ignalinos dirbo Švenčionių rajono ligoninėje ir poliklinikoje, oficialiais duomenimis, nė vienas mūsų rajono medicinos darbuotojas neapsikrėtė. Laimingas atsitiktinumas, o gal atsparumas? Štai Ukmergės, Marijampolės ligoninėse šį bjaurų virusą labiausiai išplatino medikai, dirbantys keliose ligoninėse. Ministras prašė karantino laikotarpiu gydytojus laikinai dirbti tik vienoje vietoje, bet čia paaiškėjo, kad, jeigu gydytojai, atidirbę pagrindinėje darbovietėje, ilsėtis važiuos į namus, rajonų ligonines beliks uždaryti...

 

Painiava tarp ligonių ir „atvejų“

Atrodo, visi tik ir kalba apie paslaptingąjį siaubūną koronavirusą, bet informacija nekokybiška ir vis siaurėjanti. Jeigu apie pirmuosius keliasdešimt atvejų buvo skelbiama labai išsamiai, pagal apsikrėtusiųjų maršrutus galima buvo net pasitikrinti, ar negalėjo jūsų keliai netyčia susikirsti su sergančiojo, tai dabar jau net neaišku, nei kas, nei kur, nei kaip. Atvejų per 1100, o maršrutų – kažkodėl tik pusė tiek, ir ta neaiški. Nebeliko informacijos kiek įvežtinių atvejų, kiek vienas nuo kito, bent kiek konkretesnių vietovių, kažkodėl įslaptinti net kokios lyties asmuo apsikrėtęs.

Darosi vis sunkiau suprasti, kiek šalyje iš tikrųjų yra sergančių asmenų, nes, pasirodo, skelbiamų atvejų yra daugiau, negu realiai ligonių. Pavyzdžiui, Visuomenės informavimo grupės vadovas Giedrius Surplys patikslino: „Praėjusią parą (trečiadienį) nustatyti 37 teigiami atvejai, tačiau iš jų galime atimti 9, kurie nustatyti žmonėms, kurie jau sirgo koronavirusu“. Pasak jo, per dieną nustatytas koronaviruso atvejų skaičius pateikiamas bendras, įskaitant ir pakartotinius tyrimus, atliekamus jau koronavirusu užsikrėtusiems asmenims. Taip ir neaišku, ar tie pakartotinai tiriami asmenys dar nepasveikę, ar iš naujo susirgę.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL) ketvirtadienį pranešė, kad Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų buvo 1128. 178 asmenys pasveiko, 31 asmenų mirė. Ligoninėje buvo gydomi 133 asmenys, 14 – reanimacijoje.

 

Švelnina karantiną

Balandžio 15 d. LR Vyriausybė pritarė pirmajam karantino švelninimo etapui, kuriuo leista dirbti ne maisto prekių parduotuvėms, turinčioms atskirą tiesioginį įėjimą iš lauko pusės ir galinčioms reguliuoti pirkėjų srautą. Taip pat leista dirbti stacionariose paslaugų teikimo vietose (prekybos centruose) įsikūrusioms paslaugų įmonėms, tokioms kaip valyklos, raktų gamyba, remonto paslaugos ar pan. Joms netaikomas reikalavimas turėti atskirą įėjimą iš lauko. Paslaugų teikėjams numatomas papildomas ribojimas – tiesioginis kontaktas su klientu turi būti ne ilgesnis nei 20 minučių.

Pramogų ir prekybos centruose esančių ne maisto parduotuvių veikla ir toliau draudžiama.

Pirmuoju karantino švelninimo etapu veiklą gali pradėti tie paslaugų tiekėjai, kurių veikloje nėra ilgo kontakto su klientu. Dar draudžiama tokių paslaugų, kaip grožio salonų, sporto klubų veikla.

 

Karščiavimo klinika – ir Švenčionyse

Kaip jau rašėme, Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymu visose savivaldybėse turi būti įsteigtos karščiavimo klinikos. Balandžio 14 d. karščiavimo klinika pradėjo darbą ir Švenčionių rajono ligoninėje. Karščiavimo klinikoje teikiamos ambulatorinės paslaugos viršutinių kvėpavimo takų infekcijos simptomų turintiems 18-60 metų pacientams.

Pacientas, turintis kvėpavimo sutrikimų, pakilusią temperatūrą ar kitų simptomų, pirmiausia turi telefonu kreipiasi į savo šeimos gydytoją. Jei šeimos gydytojui nepavyks nustatyti kitos karščiavimo priežasties, tik tuomet pacientas nukreipiamas į karščiavimo kliniką. Su šeimos gydytojo siuntimu atvykusiam pacientui karščiavimo klinikoje atliekamas išsamus sveikatos patikrinimas – bendras kraujo tyrimas, C reaktyvinio baltymo tyrimas, krūtinės ląstos rentgenografinis tyrimas, paimamas tepinėlis iš nosiaryklės dėl koronavirusinės infekcijos, jei reikia – paskiriamas gydymas. Atsižvelgiant į tai, kokia karščiuojančio paciento sveikatos būklė, jis galės būti išleidžiamas izoliuotis į izoliavimo vietą arba nukreipiamas į gydymo įstaigas, gydančias sergančiuosius koronavirusine infekcija.

Prastai pasijutę asmenys, ypač vyresni kaip 60 metų, turi skambinti šeimos gydytojui, ne darbo valandomis – greitajai medicinos pagalbai.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ