Mes turime 299 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2305
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12492
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88522
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Istorinę 1990 m. balandžio 12 d. vykusią Švenčionių r. liaudies deputatų tarybos sesiją prisimenant

2020 m. balandžio 11 d., šeštadienis, Nr.29(1944)

Prieš 30 metų, 1990-aisias, Lietuva tiesiog kunkuliavo nuo istorinių pokyčių, prasidėjusių 1990-ųjų kovo 11 d., kai buvo paskelbta apie nepriklausomos Lietuvos atkūrimą. Tai buvo ne tik euforijos, bet ir ekstremalių išbandymų metas, nuo kurio nuošalyje neliko ir Švenčionių rajonas. Prieš 30 metų, 1990-ųjų balandžio 12-ąją, į pirmąjį savo posėdį rinkosi ir naujai išrinkta rajono taryba. Buvo praėjęs vos mėnuo nuo nepriklausomybės Lietuvoje atkūrimo, buvo daug nežinomųjų, o svarbiausia klausimas buvo, kaip gyvensime, kaip reikės išgyventi ir gresiančios blokados, ir galimo jėgos panaudojimo metu. Visus šiuos klausimus ir teko spręsti 1990 balandžio 12 dieną vykusio tarybos posėdžio metu išrinktiems Švenčionių rajono vadovams. Pirmuoju Švenčionių r. valdytoju, Lietuvai paskelbus nepriklausomybės atkūrimą, buvo išrinktas Bronius Steckas, su juo ir kalbėjausi, žinomas, telefonu, apie prieš 30 metų vykusį pirmąjį naujai išrinktos Švenčionių r. tarybos posėdį.

- Gerb. Broniau, ar prisimenate 1990 m. balandžio 12 d. vykusio Švenčionių rajono tarybos posėdžio įvykius?

- Žinoma, prisimenu, ir dažnai prisimenu, nes tokie įvykiai ir sprendimai nepasimiršta. Vadinomės mes tada Liaudies deputatų taryba. Pirmąjį posėdį pradėjo Švenčionių r. liaudies deputatų tarybos rinkimams pirmininkas Kęstutis Trapikas, kuris pasveikinęs visus į pirmąjį posėdį susirinkusius deputatus, informavo, kad išrinkti 37 deputatai, o 3 bus renkami vėliau. Į pirmąjį posėdį atvyko 33 išrinkti deputatai. Komisijos pirmininkė Anelė Bartuševičienė pranešė, kad 16 išrinktų deputatų priklauso LKP, 11 – LKP TSKP platformai, 10 – nepartiniai. Tarp išrinktų deputatų, 28 turi aukštąjį išsilavinimą, išrinktos 8 moterys.

- O kaip vyko kandidatų į rajono vadovus rinkimai. Ar daug aistrų buvo?

- Žinoma, buvo, ir tos procedūros tęsėsi gana ilgai. Deputatai Rimas Bureika ir Afanasas Gavrilovas pasiūlė Švenčionių rajono tarybos pirmininku išrinkti Valierių Navicką, kuris tuomet buvo Cirkliškio TŪ direktoriumi. Deputatai Valdas Striužas ir Simonas Urba pasiūlė Kęstučio Marcinkevičiaus kandidatūrą, kuris tuomet buvo Pabradės kartono fabriko direktoriumi. Kandidatu pasiūlytas buvo ir Valerijus Sokolovas, kuris tuomet buvo savarankiškos LKP rajono komiteto ideologijos skyriaus vedėju. Po visų debatų, pasisakymų slapto balsavimo metu Švenčionių rajono tarybos pirmininku buvo išrinktas Valierius Navickas, gavęs 24 balsus, antras liko Kęstutis Marcinkevičius – 8 balsai, o Valerijus Sokolovas gavo tik 1 balsą. Beje, savo, kaip tarybos pirmininko, pareigas Valierius Navickas atliko visuomeniniais pagrindais, tuo pat metu toliau vadovaudamas Cirkliškio TŪ, o štai jo pavaduotojas Algimantas Linkus, kuris buvo išrinktas gerb. Valieriui Navickui pavaduoti, jau turėjo ne tik pareigas, bet ir etatą, už kurį gavo atlyginimą.

- O kas pasiūlė Jūsų kandidatūrą į Švenčionių rajono valdytojo pareigas?

- Prieš tai dar atviru balsavimu buvo išrinkta rajono revizijos komisija iš 5 deputatų. Deputatas Antanas Dalgeda į Švenčionių r. valdytojo pareigas pasiūlė mano kandidatūrą. Aš tuomet dirbau Žemės ūkio valdybos viršininku ir tuo pat metu ėjau rajono vykdomojo komiteto pirmininko pareigas. Deputatas Valdas Striužas kandidatu į valdytojo pareigas pasiūlė Kęstutį Trapiką, kuris tuomet vadovavo Buitinio aptarnavimo kombinatui. Žinoma, sulaukiau ir pasisakymų „prieš“ ir „už“. Mano kandidatūrą savo pasisakymuose palaikė Slava Aliancevičius ir Jonas Vrubliauskas. Žinoma, su jauduliu laukiau slapto balsavimo rezultatų. Jaudulys atlėgo, kai balsavimo komisijos pirmininkė Dangira Macijauskienė paskelbė slapto balsavimo rezultatus, kurie man buvo palankūs, nes už mano kandidatūrą balsavo 22 deputatai, 11 buvo „prieš“. Už Kęstutį Trapiką balsavo 9 deputatai, o „prieš“ – 24. Tokiu būdu Lietuvos Respublikos Švenčionių rajono valdytoju buvau išrinktas aš. Padėkojome už darbą ilgamečiam Švenčionių rajono vykdomojo komiteto pirmininkui Nikolajui Kuzminui. Prisimenu, kad 1990 m. balandžio 12-oji buvo šilta, graži. Atmintyje išliko ir tos emocijos, kurios užliejo, kai išėjusius po tarybos posėdžio mus pasitiko žmonės.

Baigdamas norėčiau pasveikinti buvusius kolegas deputatus ir visus Švenčionių krašto žmones su artėjančiom šv. Velykom, - baigdamas mūsų pokalbį sako gerb. Bronius Steckas, o aš, padėkojęs jam už pokalbį, palinkėjau svarbiausio – sveikatos.

Algis JAKŠTAS

 

 
Reklaminis skydelis