Mes turime 149 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3999
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21341
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65324
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Trys savaitės karantino. Kiek iš tikrųjų rajone apsikrėtusiųjų koronavirusu?

2020 m. balandžio 4 d., šeštadienis, Nr.27 (1942)

Visi namuose

Tokios patirties dar neturėjome – didelė dalis Lietuvos sėdi namuose. Kas dirba iš namų, kas mokosi nuotoliniu būdu, o kas išvis nežino ko griebtis. Pastarieji – laikinai netekę darbo žmonės, jiems sunkiausia – sklinda kalbos, kad jų darbo vietų gali nelikti. Nemažai įmonių praneša apie grupinius atleidimus. Užimtumo tarnyba skelbia, kad nedarbas jau 9,8 proc.

Tris savaites visas gyvenimas sukasi namuose. Unikali galimybė ilgiau pasimėgauti buvimu namuose ir drauge mažai ką džiugina. Koronavirusas apnuogino daug skaudulių: pirmiausia – kiek daug nemeilės tarp artimiausių žmonių – šeimose. Pasirodo, būti drauge ir dar su vaikais – iššūkis (kaip dabar tapo madinga sakyti). Specialistai žeria patarimus, kaip išbūti tiek daug laiko ir ką veikti su vaikais. Ar gi tai nebaisu? Nerimastingai prabyla psichologai – sako, vis labiau reikia jų pagalbos. Psichiatrai prognozuoja, kad pasibaigusią pandemiją gali lydėti psichikos sutrikimų protrūkis.

 

Nors virusas siautėja, karantinas švelnės

Nors sergamumo kreivė vis dar kyla, sveikatos apsaugos sistema kol kas nepatiria itin didelio smūgio. Koronaviruso piko dar nepasiekėme – jis prognozuojamas gegužės pradžioje. Vis dėlto Premjeras jau užsimena, kad galbūt neilgai trukus bus svarstomos karantino švelninimo sąlygos. Atlaikęs Seimo opozicijos ataką ir išlikęs svarbiausiu koronaviruso tramdytoju, sveikatos apsaugos ministras A.Veryga jau prabilo, kad turime ruoštis, kaip išeisime iš šitos karantino situacijos.

Medicinos profesoriai prognozuoja, kad dar vienos viruso bangos tikrai neišvengsime rudenį, bet tikisi, kad iki tol jau bus išrasti vaistai.

 

Sergamumo statistika

Ketvirtadienio duomenimis, Lietuvoje buvo 649 patvirtinti ligos atvejai. Daugiausia – įvežtiniai (grįžę iš užsienio apsikrėtę Lietuvos piliečiai). Trečiadienį per parą užregistruotas didžiausias iki šiol patvirtintų naujų ligos atvejų – net 68.

Ketvirtadienį A.Veryga skelbė, kad stacionare buvo 125 pacientai, 10 iš jų reanimacijoje su deguonimi ir 4 reanimacijoje su dirbtine plaučių ventiliacijos įranga. Su deguonies kaukėmis ne reanimacijoje buvo 34 pacientai. Karantine buvo 253 asmenys, kurie dirba sveikatos priežiūros įstaigose (ne tik gydytojai, slaugytojai ir jų padėjai, bet ir kitas personalas).

Balandžio 2 d. duomenimis: mirusiųjų nuo koronaviruso skaičius: 9, visi sirgę ir kitomis sunkiomis ligomis. Pasveikusiųjų skaičius: 7.

 

Apie rajoną – informacijos badas, arba Apie Švenčionis – per Vilnių

Trečiadienį rašėme, kad neoficialių šaltinių duomenimis, Švenčionių rajone buvo patvirtinti 3 koronaviruso atvejai, visi įvežtiniai. Vėliau NVSC Švenčionių skyriaus vedėja tai patvirtino. Kadangi informacijos apie situaciją rajone beveik nėra, ji ima plisti iš lūpų į lūpas. Sunku pasakyti, kiek ji tiksli. Pavyzdžiui, tuo metu, kai rajone buvo viešai kalbama apie 3 sergančius asmenis Švenčionėliuose, vienos įstaigos darbuotojas tvirtino, kad trys sergantys asmenys yra Pabradėje, kitas šaltinis tvirtino, kad Švenčionyse yra mažiausiai du atvejai. Tai kiek iš tikrųjų? Redakcijos bandymo sudėlioti viską į vietas sėkmingu nepavadinsi. Pirmiausia todėl, kad yra TOKIA TVARKA ŠALYJE.

Atrodytų, visą rajono situaciją turėtų savo rankose laikyti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Švenčionių skyrius, todėl į jį ir kreipėmės dėl informacijos. Skyriaus vedėja Jolanta Savickienė paaiškino:

„Informuojame, kad sveikatos informacijos sklaida, susijusia su koronavirusu, rūpinasi Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Yra sudaryta Visuomenės informavimo grupė. Dėl informacijos ar komentarų reikėtų kreiptis į šią instituciją.“

Štai taip! Vietoje yra specialistai, kurie tikrai viską žino, o informacijos reikia ieškoti Vilniuje. Jeigu visos Lietuvos rajonų laikraščiai priversti tai daryti, kiek gi turėtų operatorių sėdėti, kad atsilieptų į skambučius arba atsakytų į klausimus raštu. Įdomu, kas greičiau – karantinas baigtųsi ar atsakymai ateitų?

 

Koronaviruso ir karantino eiga rajone

Esame labai dėkingi NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus vedėjai Jolantai Savickienei, kad į mūsų klausimus operatyviai atsakė. Pateikiame Jūsų dėmesiui:

Klausimas:Kiek yra patvirtintų susirgimo atvejų rajone? 2. Ar tai įvežtiniai atvejai, ar yra užsikrėtusių vietoje? 3. Kur jie gydosi – ligoninėje, savo namuose ar savivaldybės suteiktose patalpose?

Atsakymas: Švenčionių rajone registruoti 3 COVID-19 atvejai. Visi atvejai įvežtiniai. Asmenys lankėsi Austrijoje ir Ispanijoje. Grįžę – izoliavosi ir tiesioginių kontaktų neturėjo. Ligoniai gydosi savo namuose ir savivaldybės suteiktose patalpose.

Klausimas:Kiek asmenų yra saviizoliacijoje? 4.Ar yra izoliuotų ir apgyvendintų savivaldybės skirtose patalpose?

Atsakymas:Saviizoliaciją vykdančių asmenų skaičius labai dinamiškas, nuolatos kinta. Savivaldybės patalpose yra izoliuotų asmenų.

Klausimas: Kovo 16 d. Švenčionių PSPC ir ligoninėje budėję medikų sutuoktinių pora serga koronavirusu. Ar buvo tiriami su jais kontaktavę medikai ir pacientai? Ar yra apkrėstų?

Atsakymas: Į šį klausimą atsakymai yra pateikti NVSC tinklapyje Utenos departamento specialistų pranešimuose:

Koronaviruso maršrutai Lietuvoje (ištrauka)

46.Patvirtintas 2020-03-20 (Ignalina)

1. Asmuo 2020-02-28/2020-03-14 Lankėsi Dominykos Respublikoje.

2. 2020-03-13 23 išskrido iš Dominykos į Helsinkį (atskrido apie 14.30, 2 val. laukė oro uoste lėktuvo reiso į Vilnių)

3. 2020-03-14 apie 18 val. atskrido į Vilniaus oro uostą (atskrido 11 asmenų grupė).

4. 2020-03-14 18.30 nuosavu automobiliu grįžo namo į Ignaliną.

5. 2020-03-14/15 praleido namie Ignalinos m., jokių kontaktų neturėjo.

6. 2020-03-16 dirbo UAB Ignalinos sveikatos centre ir Švenčionių PSPC.

7. Nustatyta 17 kontaktinių asmenų (namų kontaktinių nenurodė)

47. Patvirtintas 2020-03-20 (Ignalina)

1. Asmuo 2020-02-28/2020-03-14 Lankėsi Dominykos Respublikoje.

2. 2020-03-13 23 išskrido iš Dominykos į Helsinkį (atskrido apie 14.30, 2 val. laukė oro uoste lėktuvo reiso į Vilnių)

3. 2020-03-14 apie 18 val. atskrido į Vilniaus oro uostą (atskrido 11 asmenų grupė).

4. 2020-03-14 18.30 nuosavu automobiliu grįžo namo į Ignaliną.

5. 2020-03-14/15 praleido namie Ignalinos m., jokių kontaktų neturėjo.

6. 2020-03-16 dirbo VšĮ Ignalinos r. poliklinikoje ir budėjo Švenčionių ligoninėje.

7. Nustatyti 7 kontaktiniai asmenys (namų kontaktinių nenurodė).

(Gaila, bet iš šios informacijos niekaip negalime rasti rūpimo atsakymo apie dviejų neatsakingų medikų iš Ignalinos elgesio pasekmes mūsų rajonui: Ar tai buvo tas laimingas atvejis, kai nuo sergančiųjų neapsikrėtė nei vienas mūsų rajono medikas ar pacientas? Ar kažkas buvo giliai nutylėta?)

Klausimas: NSVC skelbia apsikrėtusių, ypač iš užsienio grįžusių, asmenų judėjimo maršrutus. Gal žinote, kodėl neskelbiami mažiausiai 2 tokių - sergančių asmenų iš mūsų rajono maršrutai?

Atsakymas: Informaciją apie vykdomus epidemiologinių tyrimų rezultatus ir apie koronavirusu užsikrėtusių žmonių lankytas vietas esame pateikę NVSC. Manome, kad dėl žymiai padidėjusių darbų apimčių ši informacija NVSC tinklapyje bus pateikta artimiausiu laiku.

 

Apsikrėtusiųjų skaičius – matematinis uždavinys

Iš tikrųjų, gerokai vėluodama, bet ši informacija pasirodė skelbiamame koronaviruso maršrutų sąraše. Jame kažkodėl yra tik trečdalis susirgimų atvejų. Pateikiame tai, kas yra oficialiai skelbiama. Tiesa, kad suskaičiuotume apsikrėtusių asmenų skaičių, teks gerokai galvas pasukti...

Naujausi koronaviruso maršrutai Lietuvoje:

192. Patvirtintas 2020-03-22 (Švenčionių r. sav.)

1. Asmuo automobiliu 2020 m. kovo 14 d. grįžo iš Austrijos.

2. Taikyta saviizoliacija. Pasireiškus lengviems klinikiniams ūminės viršutinių kvėpavimo takų infekcijos simptomams mobiliame patikros punkte paimtas tyrimas dėl COVID-19.

3. 2020 m. kovo 22 d. patvirtinta COVID-19. Tą pačią dieną asmuo hospitalizuotas VšĮ Vilniaus universiteto Santaros klinikose.

4. Vėliau COVID-19 patvirtinta dviems kartu keliavusiems draugams.

 

193. Patvirtintas 2020-03-24 (Švenčionių r. sav.)

1. Asmuo automobiliu 2020-03-14 grįžo iš Austrijos.

2. Taikyta saviizoliacija. Pasireiškus lengviems klinikiniams ūminės viršutinių kvėpavimo takų infekcijos simptomams mobiliame patikros punkte paimtas tyrimas dėl COVID-19.

3. 2020 m. kovo 24 d. patvirtinta COVID-19. Tą pačią dieną asmuo hospitalizuotas VšĮ Vilniaus universiteto Santaros klinikose.

4. 2020 m. kovo 24 d. pranešta, kad asmuo išleistas namo.

5. COVID-19 patvirtinta dviems kartu keliavusiems draugams.

 

196. Patvirtintas 2020-03-29 (Švenčionių r. sav.)

1. 2020 m. kovo 14 d. asmuo iš Ispanijos per Frankfurtą 23 val. 30 min. grįžo į Vilniaus oro uostą.

2. Namo grįžo savo automobiliu.

3. Taikyta saviizoliacija. 2020 m. kovo 23 d. pasireiškus lengviems klinikiniams ūminės viršutinių kvėpavimo takų infekcijos simptomams 2020 m. kovo 26 d. mobiliame patikros punkte paimtas tyrimas dėl COVID-19.

4. 2020 m. kovo 29 d. patvirtinta COVID-19, asmuo kreipėsi į GMP.

5. 2020 m. kovo 29 d. pranešta, kad asmuo išleistas namo.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ