Mes turime 258 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1213
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17414
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93444
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis padidėjo, bet epideminio lygio dar nesiekia

2020 m. vasario 19 d., trečiadienis, Nr.14 (1929)

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Vilniaus departamento Švenčionių skyrius informuoja, kad Švenčionių rajone padaugėjo sergančių gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI), tačiau sergamumo rodiklis išlieka stabilus ir nesiekia epideminio lygio. 6-tą šių metų savaitę sergamumas siekė 68,23 atv. / 10 tūkst. gyv. Pernai tokiu pat metu Švenčionių rajone sergamumas gripu ir ŪVKTI buvo 2,4 karto didesnis ir siekė 165,44 atv. / 10 tūkst. gyv.

Sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atvejų 10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.

 

Kuo skiriasi ŪVKTI nuo gripo?

Gripas yra ūmi gripo viruso sukeliama kvėpavimo takų infekcija, pavojinga dėl sukeliamų komplikacijų. Gripui būdinga staigi pradžia, aukšta temperatūra (aukštesnė nei 38°C), sausas kosulys, gerklės, galvos ir raumenų skausmas, nuovargis ir silpnumas. Tuo metu ŪVKTI gali sukelti skirtingi virusai (adenovirusai, rinovirusai ir kt.), liga prasideda palaipsniui, būdingas nežymus karščiavimas (apie 37°C), sloga (užgulta nosis), lengvas gerklės skausmas, bendras silpnumas, nuovargis. Gripu ir ŪVKTI užsikrečiama nuo užsikrėtusio ir sergančio žmogaus jam čiaudint, kosint, užterštomis rankomis liečiant akių, nosies, burnos gleivinę.

 

Apsisaugoti nuo gripo ir ŪVKTI padeda profilaktikos priemonės

Efektyviausia gripo profilaktikos priemonė, apsauganti nuo šios ligos sukeliamų komplikacijų, yra skiepai. NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus duomenimis, sezoninio gripo vakcina šiemet jau pasiskiepijo 2 022 asmenys. Pernai pasiskiepijusių buvo perpus mažiau – 1 115 asmenų.

Svarbi profilaktikos priemonė, padedanti sumažinti riziką susirgti gripu ir ŪVKTI, yra dažnas rankų plovimas. Rankas reikėtų plauti šiltu vandeniu ir su muilu ne trumpiau nei 20 sekundžių arba naudoti dezinfekcines priemones alkoholio pagrindu. Norint apsisaugoti nuo gripo, taip pat reiktų vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis, masinio žmonių susibūrimo vietų, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo (prisidengti burną vienkartine nosinaite ar sulenkta alkūne kosint ir čiaudint), vengti neplautomis rankomis liesti akis, nosį, burną, dažnai vėdinti ir drėgnu būdu valyti patalpas.

Primename, kad susirgusieji turėtų nedelsiant kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, gerti daug skysčių ir likti namuose.

Atkreipiame dėmesį, kad antibiotikais yra gydomos bakterijų sukeltos infekcijos. Antibiotikai virusų nenaikina, todėl gripas ir ŪVKTI jais negydomos.

Kauno miesto savivaldybė pirmoji Lietuvoje paskelbė gripo epidemiją. Žinoma apie naują mirties atvejį nuo gripo ir jo sukeltų komplikacijų. Per šį gripo sezoną dėl gripo ir jo sukeltų komplikacijų mirė 5 asmenys. Kėdainių rajono ir Jonavos rajono savivaldybėse rodikliai jau pasiekė ir perkopė epideminį lygį.

Ingrida KAZAKEVIČIENĖ

NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė

 
Reklaminis skydelis