Mes turime 293 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2542
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12729
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88759
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Miškininkai iš miškų surinko 700 tonų atliekų - vežė net 300 sunkvežimių

2020 m. vasario 19 d., trečiadienis, Nr.14 (1929)

Jeigu miškinkams tenka rinkti atliekas, ką tada veikia atliekų surinkėjai? Juk didelių gabaritų atliekų surinkimas įskaičiuotas į rinkliavos mokestį.

VĮ Valstybinių miškų urėdija viešųjų ryšių atstovė Sandra Trinkūnaitė-Rimkienė pateikia šiurpą kelinčius skaičius: VĮ Valstybinių miškų urėdija, kurios 26 regioniniai padaliniai išsidėstę visoje šalies teritorijoje, per 2019 metus surinko net 700 tonų įvairių miškuose išmestų didelių gabaritų bei buitinių atliekų. Iš jų net 100 tonų sudaro netinkamos naudoti automobilių padangos, kurių miškuose ypač padaugėja su padangų keitimo sezonu - pavasarį ir rudenį. Tai reikštų, kad maždaug 3000 automobilių savininkų nebereikalingas padangas tiesiog išmetė pamiškėse.

Artėjant pavasariui, miškininkai ragina žmones būti atsakingais ir atliekų bei senų padangų nevežti į mišką, o pristatyti į tam skirtas vietas.

Pasak miškininkų, prieš keletą metų, įvedus taros surinkimo sistemą, miškuose ženkliai sumažėjo būtent šių šiukšlių – bent kelis kartus mažiau randama stiklinės ir plastikinės taros, už kurią renkamas depozitas.

Didžiausią rūpestį miškininkams kelia į miškus verčiamos buitinės bei stambių gabaritų atliekos. Vien pernai Švenčionėlių regioninio padalinio specialistai iš apylinkės miškų surinko apie  60 tonų tokių atliekų..

Miško pakraščiuose, prie magistralinių kelių bei miesto teritorijose žmonės palieka didžiulius kiekius buitinių atliekų, tokiu būdu atsikrato senos buitinės technikos – šaldytuvų, televizorių, buities rakandų, taip pat statybinių medžiagų, automobilių atliekų bei drabužių. Pakeitę padangas, neatsakingi vairuotojai senomis padangomis atsikrato išmesdami jas į miškus, atokius gamtos kampelius.

Miškininkai primena, kad paprasčiausias būdas atsikratyti senų padangų – atiduoti jas padangų pardavėjams. Jeigu padangų yra atiduodama tiek pat, kiek perkama, ir jos skirtos to paties tipo transporto priemonei, visi pardavėjai privalo nemokamai iš vairuotojo paimti senas padangas. Tai taip pat galima padaryti automobilių remonto įmonėse – keičiant ten padangas, senosios turi būti priimamos nemokamai. Senas nenaudojamas padangas, iki penkių vienetų, taip pat galima nugabenti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę.

Mūsų inf.

 
Reklaminis skydelis